Historisk arkiv

Norge undertegner FNs våpenhandelsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Som et av de første landene undertegner Norge 3. juni FN-avtalen om handel med konvensjonelle våpen. – Norge har jobbet målrettet for å få på plass en slik avtale. Nå er det viktig at flest mulig land signerer og ratifiserer avtalen slik at den trer i kraft så snart som mulig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Som et av de første landene undertegner Norge i dag FN-avtalen om handel med konvensjonelle våpen. – Norge har jobbet målrettet for å få på plass en slik avtale. Nå er det viktig at flest mulig land signerer og ratifiserer avtalen slik at den trer i kraft så snart som mulig, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

Statssekretær Gry Larsen undertegner avtalen på vegne av Norge sammen med flere andre land i en undertegningsseremoni i FNs hovedkvarter i New York. Avtalen trer i kraft etter at 50 land har ratifisert den. 

Statssekretær Gry Larsen signerer avtalen
Statssekretær Gry Larsen signerer FNs våpehandelsavtale på vegne av Norge. (Foto: Eskinder Debebe, FN)

- Avtalen om våpenhandel er et viktig skritt i riktig retning for å redusere den væpnede volden og de store menneskelige lidelsene forårsaket av ulovlig og uansvarlig handel med våpen, sier utenriksminister Eide. 

Den nye avtalen omfatter et bredt spekter av konvensjonelle våpen, inkludert ammunisjon og deler og komponenter til slike våpen. Avtalen inneholder også viktige forbud og kriterier knyttet til eksportlisenser, brudd på internasjonal humanitærrett, internasjonale menneskerettigheter, organisert kriminalitet, terrorisme i importstatene og kjønnsbasert vold.  

- Norge vil arbeide for at avtalen om våpenhandel blir gjennomført på en effektiv måte, med fokus på de humanitære sidene ved våpenhandel. Det er viktig at avtalen får et globalt gjennomslag og at den setter en ny internasjonal standard. I årene fremover vil vi arbeide for å styrke avtalen, både på enkeltområder og for å holde den oppdatert på den teknologiske utviklingen på våpenområdet, sier Eide.