Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk arkiv

Takketale ved mottakelse av Ibsenstatuetten (Ibsen Centennial Award)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Henrik Ibsens leilighet i Oslo 13. april 2007

Utenriksmninister Jonas Gahr Støre holdt en liten takketale da han mottok Ibsenstatuetten.

 Momenter og stikkord for talen
(sjekkes mot fremføring) 

 

  • Takker for denne prisen og statuetten – som jo går til hele Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten for deres innsats under Ibsenåret 2006. 
  • Godt naboskap forplikter! Jeg ”bor” jo ”ved siden av her”, på Victoria Terrasse/7. juni plassen. Disse nære båndene, dette blikket hit, inspirerer i vårt daglige arbeid. 
  • Tror nok at Ibsen ville ha protestert om han hadde sett at han ble ”brukt” for å ”selge” og fremme norske interesser. Og det er et viktig punkt for meg. Kunst og kultur er viktig nok i seg selv. Ibsen klarer seg godt selv, uten vår hjelp, han står meget godt på egne bein. Som verdensborger. Også i dagens Norge. Ja, det er nok heller slik at det er Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten som trenger Ibsen, enn omvendt. 
  • Det viktige med idealer. Spenningene i karakterene i Ibsens stykker. Det vi kanskje trenger i dag, er en kombinasjon av en ”dr Stockman”, en ”Brand” og en ”Peer Gynt”?  
  • Mange store Ibsenprosjekter i 2006, som også – økonomisk sett – har endt i et pluss; en triumf i seg selv. Takk til alle som har bidratt i de mange store og små prosjektene utenlands. Jeg var for øvrig i Egypt i forrige uke og erfaringer fra Ibsenåret, og oppfølgning, ble drøftet.  
  • Ibsenåret var viktig for Utenriksdepartementet og utenrikstjenesten. Sentrale erfaringer – og utvidet nettverk – som vi nå tar med oss i Griegåret 2007.
Til toppen