St.meld. nr. 27 (2006-2007)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2006

Til innholdsfortegnelse

3 Samarbeid om demokrati og menneskerettigheter

OSSEs arbeid for beskyttelse av menneskerettighetene, utvikling av demokrati og styrking av rettsstatsprinsipper er viktige bidrag til langsiktig stabilitet. I dette arbeidet er ODIHR og sendelagene viktige. Det er uenighet i OSSE om organisasjonens vektlegging av arbeidet med menneskerettigheter og demokrati. Norge støtter OSSEs arbeid på dette området, og er særlig opptatt av å bevare ODIHRs selvstendige rolle. Norge er likeledes opptatt av at OSSE må samarbeide nært med andre internasjonale organisasjoner, i første rekke Europarådet.

Det har vært en økende tendens til direkte angrep og trusler mot menneskerettighets­forsvarere i OSSE-landene. En rekke frivillige menneskerettighetsorganisasjoner har dessuten opplevd at deres lokaler er blitt ødelagt og at deres medlemmer er blitt forfulgt. Fra norsk side ønsker vi at OSSE skal styrke sitt arbeid for å støtte ­menneskerettighetsforsvarere.

3.1 Valgobservasjon og valg­standarder

ODIHR utfører et viktig arbeid for å opprettholde høye standarder i OSSE-landene knyttet til valggjennomføring og demokrati. Det er imidlertid uenighet blant OSSE-landene om hvor stor grad av uavhengighet ODIHR skal ha i arbeidet med ­valgobservasjon og valgstandarder. Særlig fra russisk og en del andre SUS-lands side er det et ønske om å få en sterkere styring fra deltakerlandene av ODIHRs aktiviteter. Samtidig ønsker disse landene en bredere sammensetning av de sendelag som observerer de enkelte valg, og økt bruk av russisk som språk i disse sendelagene. Dette var bakgrunnen for at OSSEs utenriksministermøte i desember 2006 fattet en beslutning som vil sikre større geografisk spredning i sammensetningen av sendelagene samt større åpenhet når det gjelder utvelgelse av ledere for sendelagene. Samtidig er vi fra norsk side tilfreds med at ODIHRs uavhengighet er bevart.

Når det gjelder den faktiske valgobservasjonen bidro Norge med 18 korttids- og tre langtidsobservatører i 2006. OSSE observerte ti valg i 2006 i hhv. Ukraina, Hviterussland, Aserbajdsjan, Makedonia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina, Latvia, Georgia og Tadsjikistan. Mindre evalueringsgrupper ble også sendt til Canada, Nederland, Italia, Bulgaria og USA.

Parlamentarikerforsamlingen er en viktig del av OSSEs samlede innsats. Parlamentarikersamarbeidet er blant annet viktig for OSSEs arbeid med valgobservasjon. Dessverre har det vist seg vanskelig å få til et optimalt samarbeid mellom OSSEs parlamentarikerforsamling og ODIHR på grunn av uenighet om ansvarsfordeling og arbeidsmåter. Dette er uheldig fordi det svekker ODIHRs troverdighet i en tid der ODIHRs arbeid er under press fra Russland og andre SUS-land.

Valgobservasjon og -rådgivning er etter regjeringens syn en av OSSEs kjerneoppgaver. Det er derfor viktig å bygge videre på den kompetanse ODIHR besitter, og som er internasjonalt anerkjent. Tilsvarende er det etter regjeringens oppfatning viktig å få til et godt samarbeidsforhold mellom ODIHR og parlamentarikerforsamlingen. Et slikt styrket samarbeid vil være viktig for det internasjonale samfunns muligheter til å overvåke valg.

3.2 Menneskehandel og seksuell utnyttelse av barn

Menneskehandel er en alvorlig utfordring for alle OSSE-land enten dette er som opprinnelses-, ­transitt- eller mottakerland. Den mest utbredte formen for menneskehandel i OSSE-området er kvinner og barn som blir utnyttet til prostitusjon og andre seksuelle formål. Det er også et økende problem at stadig flere tvinges inn i slavelignende arbeidsforhold. OSSE samarbeider nært med andre internasjonale organisasjoner og aktører i kampen mot menneskehandel.

Under ministermøtet i Brussel i desember 2006 ble det besluttet å styrke OSSEs innsats mot seksuell utnyttelse av barn. Som et ledd i dette arbeidet vil OSSE vurdere mulighetene for å styrke samarbeidet med internettleverandører, kredittkortselskaper, banker og andre finansinstitusjoner, samt å fjerne begrensningene vedrørende straffeforfølging av alvorlige sexforbrytelser begått i andre land.

Norge er en pådriver for OSSEs kamp mot menneskehandel. Sentralt i dette arbeidet står regjeringens handlingsplan for en koordinert og samordnet innsats for å stoppe handelen med mennesker og for å sikre ofrene bistand og beskyttelse. Norge støtter blant annet ODIHRs arbeid på dette området i Sentral-Asia, Vest-Balkan og Moldova. Utenriksministermøtet besluttet i desember 2006 å styrke samarbeidet om disse spørsmålene gjennom utarbeiding av retningslinjer og holdningskampanjer.

3.3 Likestilling og sikkerhet

Likestilling er både et demokrati- og menneskerettighetsspørsmål, samtidig som kvinners deltakelse og erfaringer er viktige i konflikthåndtering og fredsbygging. OSSE, gjennom ODIHR og sendelagene, gir konkrete bidrag til fremme av kvinners rettigheter og deltakelse i det offentlige liv gjennom konkrete prosjekter. I tillegg er OSSE et forum for økt politisk oppmerksomhet om utfordringene knyttet til likestilling.

Norge har i henhold til strategien for kvinne- og likestillingsrettet utviklingssamarbeid 1997-2005 arbeidet aktivt for å bevisstgjøre deltagerlandene og OSSE-sekretariatet om likestillingsperspektivet i forhold til nominering til posisjoner i OSSE og spilte en sentral rolle i å fremforhandle OSSEs handlingsplan for likestilling som ble vedtatt på utenriksministermøtet i Sofia 2004. Handlingsplanen fokuserer på opplæring, ledelse og rekruttering og har også klare referanser til oppfølging av Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 (2000) om kvinners rolle i konfliktforebygging og gjenoppbygging.

I tråd med Regjeringens handlingsplan for implementering av sikkerhetsrådets resolusjon 1325, har Norge arbeidet for å fremmet kvinneperspektivet i konfliktløsning og fredsbygging. Norge fikk således inkludert FNSR 1325 i agendaen til den årlige sikkerhetskonferansen i Wien med norsk temainnleder. Som en oppfølging til denne konferansen har vi fra norsk side foreslått å utarbeide en tilleggsprotokoll til den såkalte Code of Conduct on Politico-Military Aspects of Security om kvinner i konfliktforebygging og krisesituasjoner (jf. kap. 5).

3.4 Toleranse og ikke-diskriminering

Som et ledd i OSSEs arbeid med toleranse ble det i 2006 avholdt to konferanser i Almaty og Dubrovnik som anbefalte at OSSEs burde rette sin innsats mot ungdom, utdanning og media, samt å utvikle organisasjonens rolle som tilrettelegger for partnerskap mellom kulturelle og religiøse grupperinger. I tillegg til dette arbeidet har ODIHR som en viktig målsetting å bistå lokale myndigheter og det sivile samfunn med å bekjempe såkalte hat-­motiverte hendelser. Dette er bakgrunnen for at ODIHR de senere år har bygget ut en informasjonsbase som gir en oversikt over rasistisk ­motiverte hendelser i deltakerlandene om nasjonal lovgivning på området og konkrete eksempler på tiltak mot rasisme. ODIHR har også en rekke prosjekter som retter seg mot skolevesenet, herunder utvikling av skolemateriell om Holocaust og andre typer for rasisme. Videre er det utviklet ­utdanningsprogrammer rettet mot politi- og justisvesenet.

Norge er opptatt av at OSSEs arbeid med toleransespørsmål skal ses i sammenheng med den interkulturelle og interreligiøse dialogen som finner sted i FN og Europarådet.

Til forsiden