Meld. St. 35 (2015–2016)

På rett kurs — Forebyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning

Til innholdsfortegnelse

10 Økonomiske og administrative konsekvenser

Hensikten med denne meldingen er å gi Stortinget en oppdatert og helhetlig vurdering av det samlede arbeidet med forebyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning.

Enkelte av tiltakene som er beskrevet i meldingen kan gjennomføres innenfor gjeldende budsjettrammer. Andre tiltak vil medføre økte driftsutgifter og investeringskostnader, og kreve økte bevilgninger. Tiltakene vil ikke ha administrative konsekvenser av betydning.

Endringer i depotstrukturen for statlig oljevernmateriell, utbygging av AIS-basestasjoner på vestkysten av Svalbard og modernisering av eksisterende infrastruktur kan gjennomføres innenfor gjeldende budsjettramme. Videre vil tiltak for å fremme utvikling av intelligente transportsystemer for sjøtransporten kunne påbegynnes innenfor gjeldene budsjettrammer.

Regjeringen vil vurdere en ytterligere utbygging av AIS-basestasjoner på Svalbard, og en raskere og mer omfattende modernisering av navigasjonsinfrastrukturen. Gjennomføring av dette vil kreve bevilgninger utover gjeldende budsjettramme, og vil avhenge av det budsjettmessige handlingsrommet og må ses i lys av prioriteringene i ny Nasjonal transportplan 2018–2029.

Utvikling av intelligente transportsystemer, tiltak for å bedre beredskapen mot akutt forurensning på Svalbard og Jan Mayen og eventuell opprettelse av et eget forskningsprogram for forbyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensning vil bli vurdert nærmere. Utvidelse av tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene på Vestlandet og etablering av en statlig dispergeringsberedskap for kystnære bunkersutslipp vil kreve økte bevilgninger. Gjennomføring av disse tiltakene vil måtte vurderes opp mot andre formål og områder som regjeringen har ambisjoner om å prioritere.

Til forsiden