4 Beregning av kostnader ved omlegging til en AFP-lignende pensjonsordning for pensjonstrygden for sjømenn

Et notat datert 28. april 1998 av aktuar Trond Nystad

4.1 Innledning

I dette notat skal vi se på et forslag om å endre Pensjonstrygden for sjømenn (PTS) fra dagens ordning til en AFP-lignende ordning. Notatet vil gjennomgå beregninger av kostnader ved en AFP-lignende ordning. I tillegg foretas det analyse av hvilke overgangssituasjoner som kan oppstå ved overgang fra nåværende ordning til en AFP-lignende ordning.

4.2 Kostnader ved en AFP-lignende ordning

4.2.1 Pensjonsplan for en AFP-lignende ordning

Ytelser:

Kun alderspensjon fram til fylte 67 år. Ved uførhet eller dødsfall utløses ingen pensjon.

Pensjoneringsalder:

Valgfritt, dog tidligst ved fylte 60 år og senest ved 66 år.

Ytelsesnivå:

Ytelsen beregnes som folketrygdpensjon utfra opptjente folketrydpoeng framskrevet til 67 år og evt tillagt et AFP-tillegg. Medregningen av folketrygdpoeng fram til 67 år påvirker (øker) også folketrygdpensjonen som kommer til utbetaling etter fylte 67 år.

Ytelsen beregnes med andre ord på samme måte som en AFP-pensjon beregnes i LO/NHO-ordningen. AFP-tilleggets størrelse bestemmes ved forhandlinger.

Utbetalt pensjon avkortes mot annen inntekt etter de regler som gjelder for AFP-ordninger.

Statstilskott:

Det er forutsatt at ordningen mottar et statstilskott på 40 % av utbetalte pensjoner eksklusive AFP-tillegget i perioden 64 til 67 år.

Premie:

Enten betales det en premie til ordningen som vil være en prosentsats av lønnsmassen til enhver tid og som finansierer alle pensjonskostnader eksklusive det som er finansiert av statstilskottet,

eller så betales det en premie til ordningen som vil være en prosentsats av lønnsmassen til enhver tid og som finansierer 80 % av alle pensjonskostnader eksklusive det som er finansiert av statstilskottet. Det resterende 20% finansieres løpende av den enkelte medlemsvirksomhet for de ansatte fra denne virksomheten som faktisk tar ut AFP-pensjonen.

Den første modellen gir en solidarisk premie utlignet på alle ansatte i forhold til lønnsnivå. Pensjonsordningen sees på som en gruppe slik som dagens ordning i stor grad gjør. Dersom det er signifikante forskjeller mellom medlemsvirksomheter i bruken av pensjonsordningen, vil det gi kryss-subsidiering fra virksomheter med ansatte som har et lavt/sent uttak av pensjon til virksomheter med ansatte med et høyt/tidlig uttak av pensjon.

Den andre modellen modifiserer den solidariske premie ved at andel av kostnadene belastes den enkelte medlemsvirksomhet direkte. Her vil 80% av kostnadene være solidarisk, mens 20% belastes direkte den medlemsvirksomhet som pensjonisten arbeidet i.

I dette notatet beregnes den totale premie uten å se på eventuell fordeling mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Opptjening av rettigheter:

Det er en betinget opptjening av rettigheter; dersom en fratrer stillingen før pensjonsalder (slutter før rett til pensjon) så mister en rettighetene. Systemet gir ingen oppsatte rettigheter eller rett til tilbakebetaling av premie.

Spesielle forhold:

Mange av arbeidstakerne har ikke ubetydelig inntekter utenfor sjømannsyrket som gir folketrygdpoeng. Pensjonen beregnes dermed fra et annet (høyere) grunnlag enn det som er tjent opp i sjømannsyrket. Tilsvarende er det antall poengår i folketrygden som anvendes, ikke antall år i sjømannsyrket.

4.2.2 Usikkerhet og problemer ved en slik beregning

En beregning av kostnader ved omleggingen til en ny pensjonsordning, må basere seg på en rekke forutsetninger. Slike forutsetninger skyldes forhold som:

  • Beregningen er en prognose for framtiden

  • Mangelfullt tilgjengelig datamateriale

Forenklingshensyn for å kunne utføre beregningen innen rimelig tid spiller selvfølgelig også inn her. Noen av forutsetningene har liten betydning for premiens størrelse, mens andre kan gi vesentlige utslag.

Ad beregningen er en prognose om framtiden

Alle forsikringstekniske beregninger baseres seg på noen antakelser om framtiden. Det gjelder spesielt for denne beregningen valg av diskonteringsrente og dødelighet. I disse beregninger er den dødelighet (R1936) som vanligvis anvendes av forsikringsnæringen ved pensjonsforsikringer brukt. Hovedresultatet er beregnet med en realrente på 3%. Det er en vanlig brukt rente i andre pensjonsordninger. Det er også foretatt beregninger med 2% og 4%.

Historisk har bestanden av antall sjømenn i stilling variert fra år til år. De siste årene har bestanden vært økende, mens i en periode lengre tilbake, ble den vesentlig redusert. I denne beregningen er det lagt til grunn en stabil bestand ( likevektsbestand) av personer i stilling på om lag 25 000 personer. En voksende bestand eller avtakende bestand vil påvirke premienivået. Hvor mye vil avhenge av hvilke aldersgrupper som kommer inn eller går ut.

Siden systemet ikke gir oppsatte rettigheter er det likevel mindre følsomt for bestandsendringer enn dagens ordning. Ved fastsettelsen av likevektsbestanden er det anvendt tilgjengelige anslag på den frivillige avgangen. Den er svært stor i de fleste årsklasser og premien er følsom for større endringer av avgangsmønsteret.

Pensjoneringsmønsteret endrer seg over tid som følge av ulike forhold. I tillegg vil en endring av pensjoneringskriterier og pensjonsnivå i seg selv påvirke pensjoneringsmønsteret. Historisk data på pensjonsuttak kan ikke anvendes ukritisk. I den nye pensjonsordningen vil ventelig pensjonsuttaket fra stilling til pensjon øke. Dette skyldes både at pensjonsnivået ofte er bedre og at det ikke gis oppsatte rettigheter ( dumt å slutte som 59 åring). Hvor sterkt utslaget vil bli, er det vanskelig å si noe sikkert om. I beregningen er det lagt til grunn at det er et konstant antall personer i hver aldersgruppe mellom 60 og 67 år, som tar ut pensjon ( likevektsbestand). Det er i tillegg forutsatt at alle som er i stilling ved fylte 60 år, tar ut denne pensjonen før fylte 67 år, men fordelt over årene 60 til 66.

Administrative omkostninger ved forvaltning av en slik ordning er ikke inkludert i beregningen.

Det er ikke tatt hensyn til at ordningen fondsbaseres og dermed vil kunne gi en bedre avkastning over tid enn det som er lagt til grunn i disse beregningene. En god forvaltning som gir høy avkastning over tid, vil bidra til lavere pensjonskostnader over tid. Tilsvarende vil en dårligere avkastning over tid medføre økning i pensjonskostnadene.

Ad mangelfullt tilgjengelig datamateriale

Det tilgjengelige datamaterialet har gjort det nødvendig å basere seg på at alle i stilling er fordelt på to grupper (over- og underordnede). For hver stillingskategori er det anvendt en fast årslønn i beregningen. Tilsvarende fordeles pensjonistene på disse to stillingskategoriene, og det er anvendt en fast årlig pensjon for hver av dem. Beregningen av folketrygdpensjon er basert på bestemte forutsetninger om strukturen i folketrygdopptjeningen.

Tabell 4.1  

StillingskategoriGjennomsnitts lønnGjennomsnitts pensjon*)
Overordnet320 000167 500
Underordnet240 000132 000

*) Pensjon eksklusive evt. AFP-tillegg

Det er lagt til grunn at alle som fyller 60 år vil starte denne pensjonen i perioden fra 60 til 66 år. Disse er antatt å ha en fordeling over aldrene 60 til 66 år som angitt i tabell 4.2:

Tabell 4.2  

Alder60616263646566
Uttaksandel i %3020305555

Det er lagt til grunn at alle er menn, da tilgjengelig datamateriale ikke inneholder informasjon om kjønnsfordeling. Det antas at kvinneandelen er på mellom 5% og 10% og dette vil i liten grad påvirke premiens størrelse.

Det er ikke tatt hensyn til at pensjonsytelsene i noen situasjoner vil avkortes som følge av annen inntekt.

Oppsummert er det mange faktorer som er usikre i en slik beregning. Beregningsresultatene gir dermed ikke en fasit, men en indikasjon på premienivået.

I punkt 4 er det gjort nærmere rede for forutsetninger og beregningsmetoder.

4.2.3 Frivillig avgang

Det er observert en høy frivillig avgang (turn over) i løpet av nittiårene i medlemsmassen for PTS. I beregningene i dette notatet er estimerte avgangsfrekvenser lagt inn. Grovt sett tyder disse avgangsfrekvensene på at om lag halvparten av de som er medlemmer i bestanden på et gitt tidspunkt, forblir medlemmer og dermed får utbetalt pensjon. Det er da tatt noe hensyn til at noen som slutter vil komme tilbake i arbeid som sjømann. Men omvendt vil omlag 50 % ikke få utbetalt pensjon fra denne ordningen, selv om de har vært medlem noe tid.

4.2.4 Kostnader

Vi skal se på to alternative måter å finansiere en AFP-lignende ordning:

  1. Alle løpende pensjoner fullfinansieres ved start av pensjonen (engangspremie som fullt ut skal dekke de pensjoner som starter i året)

  2. Premiesystem i tradisjonell forstand – bygges opp fonds i samsvar med løpende opptjening for alle i stilling, slik at det er tilstrekkelig reserve ved pensjonering.

Ved alternativ 1 innbetales det en engangspremie lik nåverdien av de pensjonene som starter det året. Engangspremien utlignes over alle i stilling som en prosentandel av lønnsmassen. Det er i dette alternativet alltid tilstrekkelig midler i fondet til å avvikle de allerede løpende pensjoner. Opptjene rettigheter til de som er i stilling er det ikke avsatt midler til.

Ved et premiesystem (alternativ 2) beregnes en premie som skal være lik opptjening av rettigheter. Det bygges da opp et fond som svarer til verdien av alle opptjente rettigheter, både fullfinansiering av allerede løpende pensjoner og foreløpig opptjening av de i stilling. Opptjente rettigheter er korrigert for at ikke alle blir i stilling til pensjonsalder (Dette er grunnen til at begrepet er satt i anførselstegn). Den store turn-over vanskeliggjør premieberegningen i dette alternativet. Mange vil være innom en kortere eller lengre tid. Disse vil bidra i finansieringen og opptjene rettigheter så lenge de er i stilling, men de vil ikke få løpende pensjon.

4.2.5 Premieresultater

Den vanlige renteforutsetningen i bruk i offentlige pensjonsordninger er en realrente på 3%. Konklusjonen om pensjonskostnader er derfor basert på beregninger med 3% realrente. Det er også foretatt beregninger med andre forutsetninger.

4.2.5.1 Hovedresultat

Premie som finansierer pensjonskostnadene (unntatt administrative), og forutsatt at det gis statstilskott:

Tabell 4.3  

  Kostnader i alt. I Kostnader i alt. II
Premie i % av lønnsmasse3,9%6,0%

Tilleggspremie pr. kroner 1000,- i AFP-tillegg er gitt i tabell 4.4.

Tabell 4.4  

  Kostnad i alt. IKostnad i alt II
Premie i % av lønnsmasse0,03%0,05%

For kostnad i alt. 1 er premien for likevektssituasjonen som oppnås etter 7 år. De første 7 årene vil premien øke for hvert nytt årskull som blir 60 år. Etter 7 år vil også pensjonistbestanden komme i en likevekt.

Som nevnt i forrige avsnitt er det større usikkerhet til premieresultatet for kostnader i alternativ 2. Turn over kan gi en lavere premie enn angitt her.

4.2.5.2 Resultater med varierende realrente

Premieutslaget ved endring av realrente er lite. Premien i % av lønnsmasse for ulike realrenter er oppgitt i tabell 4.5.

Tabell 4.5  

RealrenteKostnad alt. IKostnad alt. II
2%4,0%6,5%
3%3,9%6,0%
4%3,8%5,5%

Premie for AFP-tillegget endres lite ved endring av realrente. Premiesatser i tabell 4.4 kan anvendes for alle 3 realrentene.

4.2.5.3 Resultat med antakelse om statstilskott på 4% allerede fra 62 år

Dersom vi legger til grunn at det gis statstilskott allerede fra 62 år og anvender en realrente på 3 %, vil det gi en premie som angitt i tabell 4.6.

Tabell 4.6  

  Kostnad alt. I
Premie i % av lønnsmasse3,2 %

4.2.5.4 Resultat med LO/NHO-modell – 20% av utgiftene dekkes ved løpende refusjon

LO/NHO-modellen fordeler kostnadene ved en premie og en løpende refusjon av 20% av utbetalte pensjoner. Det antas at dette innebærer at premien skal dekke 80% av pensjonsutbetalingene fram til 64 år og 40% av utbetalingene fra 64 år. Statstilskottet og refusjonsandelen utgjør altså 60% (40%+20%) mellom 64 år og 67 år.

Dersom 20% av utbetalt pensjon skal finansieres løpende av den enkelte medlemsvirksomhet, vil premien bli som angitt i tabell 4.7.

Tabell 4.7  

  Kostnad i alt. IKostnad i alt. II
Premie i % av lønnsmasse2,9%4,5%

I tillegg til premien kommer 20% løpende refusjon.

4.3 Overgangssituasjoner som oppstår ved omlegging

4.3.1 Innledning

Nedenfor er det laget en grov skisse av hvilke overgangssituasjoner som vil oppstå. Det er for­søkt å fordele ansvaret for pensjonsforpliktelser på gamle og nye ordning. Denne fordelingen er et forslag utfra hva undertegnede synes virker naturlig ved overgangen til en AFP-lignende ordning.

Gamle ordning er her nåværende pensjonsordning i PTS og nye ordning er her en AFP-lignende ordning.

4.3.2 Ulike gruppers status ved overgang til ny ordning.

På overgangstidspunktet til en ny pensjonsordning vil det foreligge følgende hovedgrupper av personer med tilknytning til tidligere pensjonsordning:

  1. Allerede løpende pensjoner

  2. Personer i stilling, men over pensjonsalder 60 år

  3. Personer i stilling med minst 150 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning

  4. Personer i stilling med mellom 36 og 150 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning (med rett til tilbakebetaling av premie)

  5. Personer i stilling med mindre enn 36 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning

  6. Personer som har sluttet, men har minst 150 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning

  7. Personer som har sluttet, men har mellom 36 og 150 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning (med rett til tilbakebetaling av premie)

  8. Personer som har sluttet, men har mindre enn 36 pensjonsgivende fartsmåneder i gamle ordning

Hovedregelen må være at alle som er i stilling og alle som ansettes etter overgangstidspunktet går inn i nye ordning og gis pensjon etter de regler som gjelder der. Det vil imidlertid være enkelte unntak fra denne regelen og enkelte situasjoner som må vurderes.

4.3.3 Nærmere gjennomgang av hvilke situasjoner som kan oppstå framover

A. Gruppe 1) og 2): Pensjonerte og personer i stilling over 60 år

Allerede løpende pensjon løper som før og de som er i stilling og over 60 år gis pensjon etter gamle regler. (Ikke opplagt, men naturlig etter min vurdering.)

Dersom noen pensjonerte går tilbake til jobb (er det mulig?), så har de ikke rett til å gå inn i nye ordning.

Pensjonsansvaret for disse ligger på gamle ordning.

B. Gruppe 3) – 5): Personer i stilling på overgangstidspunktet

  1. Noen forblir i stilling til de pensjoneres. Disse får pensjon kun etter regler i nye ordning, uansett om de hadde noen rettigheter i gamle ordning eller ikke. Pensjonsansvaret for disse ligger i sin helhet på nye ordning.

  2. Noen slutter før de pensjoneres. De som hadde mer enn 36 fartsmåneder ved overgangen, har krav på tilbakebetaling av premie/oppsatt pensjon utfra den tid de hadde tjent opp før overgangen. Tid tjent opp etterovergang gir ingen pensjonsrett. De som hadde mindre enn 36 måneder på overgangstidspunktet får ingen rett, selv om samlet tid er over 36 måneder. Pensjonsansvaret for disse ligger på gamle ordning.

  3. Noen personer vil gå ut og så inn igjen osv. Disse faller inn i gruppe a) eller b), alt etter om de er i stilling ved 60 år.

C Gruppe 6) –8): personer som hadde sluttet før overgangstidspunktet

  1. Noen kommer aldri mer tilbake i stilling. De som var i gruppe 8) har ingen rettigheter verken i gamle eller nye ordning. Her foreligger intet pensjonsansvar. De som var i gruppe 6) eller 7) har rett til oppsatt pensjon/tilbakebetaling av premie. Pensjonsansvaret ligger på gamle ordning.

  2. Noen av de som var i gruppe 6) eller 7) kommer tilbake i stilling og så slutter de igjen før pensjonering. De har rett til den samme oppsatte pensjon/tilbakebetaling av premie for tid før overgangen. Pensjonsansvaret ligger på gamle ordning.

  3. Noen av de som i gruppe 6) eller 7) kommer tilbake is stilling og forblir i stilling til de pensjoneres. De får pensjon kun etter regler i nye ordning. Pensjonsansvaret ligger på nye ordning.

  4. Noen av de som i gruppe 8) kommer tilbake i stilling og så slutter de igjen før pensjoner. De har ingen rett, uansett hvor lenge de har arbeidet etter overgangstidspunktet. Her foreligger intet pensjonsansvar.

  5. Noen av de som var i gruppe 8) kommer tilbake i stilling og forblir nå i stilling til de pensjoneres. De får pensjon kun etter regler i nye ordning. Pensjonsansvaret ligger på nye ordning.

4.3.4 Noen problemstillinger

Det er noe problematisk at for enkelte grupper er plasseringen av pensjonsansvaret betinget av hva enkeltpersoner gjør i framtiden (etter overgang til ny ordning).

Det kan virke noe vilkårlig om du får rettigheter eller ikke. En som har jobbet akkurat tilstrekkelig tid ved overgangen og så slutter, får oppsatt rettighet/tilbakebetaling. Mens en som akkurat ikke har jobbet tilstrekkelig tid ved overgangen, men samlet (i gamle og nye ordning) har jobbet nok til at samlet oppfyller en de gamle krav, har ikke krav på noe.

I teorien kan det oppstå tilfeller hvor personer får en dårligere pensjon etter nye regler enn han hadde fått etter de gamle reglene (kan vel bare oppstå for personer som ved overgangen er nær 60 år – men så vidt jeg kan forstå, må det være helt spesielle situasjoner).

Det bør vurderes om rettigheter fra gamle ordning for personer under en viss alder, evt små oppsatte rettigheter utløses med kontant beløp. Det vil kunne redusere overgangstiden og de administrative problemene. Men vanskelig å beregne riktig engangsbeløp blant annet da retten er betinget av om vedkommende vil komme tilbake i stilling.

4.4 Nærmere om datamaterialet og beregningene

4.4.1 Datamaterialet

Det er begrensninger i det tilgjengelig datamaterialet.

  • Øyeblikksbildet for bestanden av de som er i stilling – fordelt på under-/overordnede-historisk

  • Frivillig avgangsfrekvens for ulike aldere – ikke fordelt på under-/overordnede

  • Lønnsfordeling for to årskull – fordelt på under-/overordnede

  • Folketrygdpoeng for to årskull – fordelt på under-/overordnede

  • Noe om pensjoneringsmønsteret historisk – både de som går direkte fra stilling til pensjon og oppsatte (ikke splittet)

4.4.2 Beregningsmessige forenklinger/forutsetninger

Om kjønnsfordeling

I følge PTS kan kvinneandelen utgjøre mellom 5% og 10% av bestanden. Beregninger med en andel kvinner vil gi en liten økning av premie.

Om likevektsbestand

Beregningene nedenfor er basert på en likevektsbestand. Utfra det historiske datamaterialet og en forutsetning om stabil bestand over tid (ikke voksende som de siste årene) har jeg forsøkt å konstruere en fordeling av over-/underordnede på alder. Det er lagt inn en noe høyere pensjonering enn det synes å ha vært de siste årene (av personer i stilling). For hver aldersgruppe er tilgangen beregnet residualt slik at antallet i hver aldersgruppe holdes fast over tid.

Bestandsforutsetninger

X<60:

Antall i alder (x+1)på tid(t+1) = antall i alder (x) på tid(t) + antall nye i alder (x) på tid(t) – antall fratrådte i alder (x) på tid(t)

Antall i alder (x) på tid (t) = Antall i alder (x) på tid (t+1)

Tabell 4.8  Likevektsbestand – Totalt antall i stilling

BestandstallAntall
Overordnet14630
Underordnet10000

Forutsetning om pensjoneringsmønsteret:

Siden det ikke er tilgjengelige gode bruttotall fordelt på pensjoneringsår av faktisk pensjonsuttak blant de som går fra stilling til pensjon, er dette anslått ut fra øyeblikksbildet. Det forutsettes at avgang etter fylte 60 år kun er til pensjon. Antall personer som fyller 60 år fordeles da over perioden 60 til 67 år. Dette gir pensjoneringsandel for hvert år av de som fylte 60 år, som vi ikke skiller på over-/underordnet. Det forutsettes at alle tar ut pensjon.

Tabell 4.9  

Alder60616263646566
Uttaksandel i %3020305555

Tabell 4.10  Likevektsbestand – Antall som pensjoneres i aldere 60 til 67 år

Alder60616263646566Totalt
Overordnet1026810217171717340
Underordnet3624366666120

Det er gjort beregninger med et alternativt uttaksmønster, hvor det forutsettes at pensjonene tas ut tidligere:

Tabell 4.11  

Alder60616263646566
Uttaksandel i %3520354330

Beregning av gjennomsnittslønn

Gjennomsnittslønnen beregnes som et veiet gjennomsnitt av lønnsfordelingen for de som er født i 1947 og 1955, se tabell 4.14 ovenfor.

Lønn settes der til midtpunktet i intervallene.

Tabell 4.12  

Lønn19471955Gjennomsnitt*)
Overordnet248123256281255000
Underordnet195936187598195000

*) Justert for å få et rundt tall.

Materialet inneholder et ikke ubetydelig innslag av personer med inntekt under 1G. Dette gir for lav inntekt. Ser vi medianen og lønnsjusterer skjønnsmessig, vil bedre anslag være som følger:

Tabell 4.13  

LønnGjennomsnitt
Overordnet320 000
Underordnet240 000

Faktisk innbetalt premie fra arbeidsgiver var på vel 254 millioner kroner 1997. Premiesatsen var på 3,3%. Ganger vi bestanden pr. januar 1997 med våre gjennomsnittstall får vi:

0,033 x (320000 x 14739 + 240000 x 10333) = 237,5 millioner kroner. Det er noe lavt, men bestanden har økt en god del i 1997 og det er spesielle premieregler for fiskere.

Beregning av gjennomsnittspensjon

Gjennomsnittspensjonen bregnes som et veiet gjennomsnitt av pensjonsgrunnlaget for de som er født i 1947 og 1955.

Tabell 4.14  

Pensjonsgrunnlag19471955GjennomsnittPoengtallGj.sn.Pensjon*)
Overordnet3378083441433450007,04/5,71167340
Underordnet2635312590832600005,12/5,04131841

*) Folketrygdpensjon før AFP-tillegg

Forutsetninger ved beregning av folketrygdpensjon:

  • Alle oppnår 40 poengår

  • Halvparten får grunnpensjon på 1G og halvparten får grunnpensjon på 0,75 G

  • 20 poengår er opptjent før 1992 og 20 poengår er opptjent etter 1991

  • Sluttpoengtallet (SP) beregnes dermed etter gamle regler (20 beste år)

PTS-pensjon blir da

PTS = 0,875G + SP * G * 0,435 + AFP-tillegg

Tabell 4.15  

Pensjon før AFP-tilleggGjennomsnitt
Overordnet167500
Underordnet132000

For lønns og pensjonsberegninger må de i stor grad basere seg på gjennomsnittsberegninger. Som følge av folketrygdens sosiale profil (knekkpunkt og endring i 1992), kan små avvik fra faktiske forhold gi forholdsmessig større avvik.

Statstilskott

For AFP-ordninger yter staten et tilskott på 40 % av utbetalt pensjon (eksklusive AFP-tillegget) i perioden 64 til 67 år. Forutsetter vi at dette gis også for denne ordningen, vil ytelsen som må finansieres av innbetalinger til ordningen være som vist i tabell 4.16

Tabell 4.16  

Pensjon før AFP-tillegg*)Ytelse 60-63Ytelse 64-66
Overordnet167500100500
Underordnet13200079200

*) I tillegg må evt. AFP-tillegg finansieres for hele perioden 60-66 år.

Egenandel på 20%

Dersom 20% skal dekkes ved løpende refusjon, skal premien dekke følgende ytelser:

Tabell 4.17  

Pensjon før AFP-tillegg*)Ytelse 60-63Ytelse 64-66
Overordnet13400067000
Underordnet10560052800

Frivillig avgang

Det er lagt inn følgende avgangsfrekvenser:

Alder

Avgangsfrekvens

15

0,5

16

0,5

17

0,5

18

0,5

19

0,5

20

0,4

21

0,35

22

0,25

23

0,2

24

0,15

25

0,15

26

0,15

27

0,1

28

0,1

29

0,1

30

0,08

31

0,07

32

0,07

33

0,06

34

0,06

35

0,06

36

0,06

37

0,055

38

0,055

39

0,055

40

0,05

41

0,05

42

0,05

43

0,05

44

0,045

45

0,045

46

0,045

47

0,045

48

0,045

49

0,045

50

0,05

51

0,05

52

0,05

53

0,05

54

0,05

55

0,05

56

0,05

57

0,05

58

0,03

59

0,03

60

Forsikringstekniske forutsetninger

  • Beregner med realrente 4%, 3% og 2%

  • Anvender dødelighetsgrunnlaget R1963

Realrente er definert som faktisk avkastning fratrukket pensjonsregulering

Resultat – premie for alternativ 1:

Tabell 4.18  

RealrentePremiePremie AFP-til*)
4%3,8%0,03%
3%3,9%0,03%
2%4,0%0,03%

*) Premie pr. kr 1000,-

Premie med AFP-tillegg på 20 400 blir da for eksempel 4,4% (4% realrente)

Beregninger for alternativ 2

I tillegg til forutsetningen over, må vi forutsette noe om hvor lenge personer er innom og bidrar med premie. Det er her lagt til grunn en betraktning om at vi kun ser på bestanden på et gitt tidspunkt og beregner en premie for de av denne bestand som får pensjon.

Kontantverdien av utbetalingene beregnes utfra de angitte avgangsfrekvenser.

Kontantverdien av innbetalingene korrigeres for en frivillig avgang. Normalt beregnes premie utfra at alle betaler til de pensjoneres eller tidligere død. Med en så vidt høy turn-over som vi har her, vil det gi en for lav premie. Vi har lagt til grunn at de som er under 30 år står i stilling til de er 40 år, de mellom 30 og 40 år går ut ved fylte 50 år og de over 40 år står i stilling til pensjonsalder.

Tabell 4.19 Premie for AFP-ytelse:

RealrentePremie
2%6,5%
3%6,0%
4%5,5%

Tabell 4.20 Tilleggspremie for AFP-tillegg pr. kr. 1000,-:

RealrentePremie
2%0,051%
3%0,047%
4%0,044%
Til forsiden