9 En privat tjenestepensjonsordning for sjømenn

9.1 Innledning

Utvalget legger i dette kapitlet fram en skisse til hvordan en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn kan utformes. Med en privat tjenestepensjonsordning menes det i det følgende en pensjonsordning som følger de reglene som gjelder for skattefavoriserte private tjenestepensjonsordninger. En rapport som Storebrand Livsforsikring AS har utarbeidet for utvalget er i sin helhet tatt inn som vedlegg 3 til utredningen. Når det gjelder private tjenestepensjonsordninger rent generelt vises det til framstillingen av dette foran i punkt 5.4.

Utvalget har utredet en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn både som en innskuddsbasert og som en ytelsesbasert ordning. En ytelsesbasert ordning karakteriseres ved at bedriften forplikter seg til å yte pensjoner av en nærmere angitt størrelse i forhold til sluttlønn. Ved en innskuddsordning forplikter bedriften seg til å yte et årlig innskudd av en viss størrelse til den enkeltes pensjonssparing. I det følgende vil forskjellene mellom disse to alternativene bare bli omtalt der de har direkte betydning for utformingen av tjenestepensjonsordningen.

Rammebetingelsene for private tjenestepensjonsordninger er for tiden under vurdering. I NOU 1998:1 la et offentlig utvalg (Selvig-utvalget) fram et forslag til en ny lov om foretakspensjon. De gjeldende reglene på området legges i hovedsak til grunn for denne utredningen, men med enkelte viktige momenter fra Selvig-utvalgets forslag.

Innskuddsbaserte pensjonsordninger er lite utbredt i Norge, noe som nok i stor grad skyldes at de ikke har hatt den samme skattemessige behandlingen som ytelsesordninger. Det foreligger imidlertid nå en rapport fra en arbeidsgruppe som har utredet hovedspørsmål knyttet til innskuddsbaserte pensjonsordninger, herunder skattefavorisering av slike ordninger. Utvalget forutsetter at det i en eventuell innskuddsbasert pensjonsordning for sjømenn vil bli gitt skattefradrag for innbetalt premie.

9.2 Vilkår for rett til pensjon

9.2.1 Pensjonsalder m v

Hovedregelen for private tjenestepensjonsordninger med skattefavorisering er at pensjonsalderen må være 67 år eller høyere. Pensjonsalderen kan være lavere for visse stillinger og for yrkesgrupper som kommer inn under lovfestede tjenestepensjonsordninger.

Det legges til grunn at pensjonsalderen i en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn kan være 60 år. Pensjonen utbetales til vedkommende fyller 67 år. Den som fortsetter i sjømannsyrket utover pensjonsalderen vil ikke få rett til pensjon før tjenesten avsluttes.

9.2.2 Krav til yrkesaktivitet og rettigheter ved fratredelse

Det legges til grunn at medlemskap i pensjonsordningen som hovedregel inntrer fra første arbeidsdag i en bedrift som er omfattet av pensjonsordningen, på samme måte som i dagens pensjonstrygd for sjømenn. 1

Det kreves ikke at arbeidstakeren er medlem av pensjonsordningen på uttakstidspunktet. En arbeidstaker som slutter i en bedrift som omfattes av ordningen før oppnådd pensjonsalder, avslutter opptjeningen av pensjonen, men får utbetalt pensjon fra oppnådd pensjonsalder i forhold til sin opptjening. Forutsetningen er at det minst er opptjent 12 måneders tjenestetid i pensjonsordningen. 2

Ved fratredelse i en ytelsesbasert ordning etableres det en individuell fripolise i pensjonsordningen. Det vil si at den ansatte har rett til å få den pensjonen som er opptjent på fratredelsestidspunktet utbetalt ved nådd pensjonsalder. Dersom vedkommende senere igjen kommer inn i pensjonsordningen, innordnes rettigheter og reserve i det nye arbeidsforholdet. Fripolisen kan enten beregnes på grunnlag av den premiereserven som er opptjent, eller på grunnlag av hvor lenge vedkommende har vært medlem av ordningen.

I en innskuddsbasert ordning vil medlemmet ved fratredelse fortsatt ha eiendomsrett til sin pensjonskonto. Midlene på kontoen skal imidlertid anvendes til pensjonsformål og kommer ikke til utbetaling før pensjonsalderen. Dersom medlemmet igjen blir ansatt ombord på et skip som omfattes av pensjonsordningen, fortsettes innbetalingen av innskudd til medlemmets konto.

9.3 Ytelser

9.3.1 Opptjening av pensjon

Arbeidstakerens inntekt og tjenestetid (medlemstid i pensjonsordningen) har betydning for hvor stor pensjon som opptjenes.

Pensjonsgrunnlaget vil si den arbeidsinntekten som kommer i betraktning ved utmåling av pensjonen. I en ytelsesbasert pensjonsordning for sjømenn forutsettes det at pensjonsgrunnlaget fastsettes ut fra sluttlønnen.

Inntekter opptil tolv ganger grunnbeløpet i folketrygden (544 440 kroner per 1. mai 1998) kan medregnes fullt ut i pensjonsgrunnlaget. 3

For å ha rett til full pensjon kreves det i dag minst 30 års tjenestetid i pensjonsordningen. I NOU1998:1 foreslås det imidlertid å sette som vilkår for rett til full pensjon at man har minst 35 års tjenestetid. I de beregningene over nødvendig premie som utvalget har fått utført, er det tatt utgangspunkt i at det skal kreves 35 års opptjening. Utvalget legger imidlertid til grunn at det bør være tilstrekkelig å kreve 30 års tjenestetid for rett til full pensjon. Det gis derfor også et anslag over nødvendig premie for 30 års opptjening.

Ved en eventuell overgang fra dagens pensjonsordning til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn, vil det således ta 30 år før noen har opptjent rett til full pensjon. I overgangstiden vil man få en kombinasjon av pensjon som er opptjent i dagens pensjonsordning og pensjonsrettigheter som er opptjent i den nye ordningen. Pensjonens størrelse i forhold inntekten vil derfor gradvis stige fra dagens gjennomsnittlige nivå på ca 45 prosent, til 60 prosent i en privat tjenestepensjonsordning.

Ved full opptjeningstid forutsettes det at det i en ytelsesordning opptjenes rett til 60 prosent av pensjonsgrunnlaget (normalt sluttlønnen). I en innskuddsordning fastsettes innskuddene slik at utbetalingene antas å bli 60 prosent av lønnen ved full opptjeningstid.

Dersom vedkommende fortsetter i sjømannsyrket ut over pensjonsalderen, bør det være adgang til å opptjene pensjonsrettigheter dersom det ikke er opptjent maksimal tjenestetid.

Det forutsettes at det, på samme måte som i dagens pensjonsordning for sjømenn, ikke skal gis noen ytelser til etterlatte. Videre bør det – som i dagens ordning – foretas samordning mellom pensjon fra ordningen og uførepensjon fra folketrygden eller avtalefestet pensjon. Ellers vil man kunne oppnå pensjonsytelser som overstiger lønnen.

Spesielt om opptjening i en ytelsesbasert pensjonsordning

Dersom det velges en ytelsesbasert ordning, forutsettes det at opptjeningen av pensjonsrettigheter skjer lineært. 4 Det vil si at pensjonsrettighetene opptjenes forholdsmessig etter tjenestetid ut fra den lønnen som er pensjonsgivende til enhver tid. Hvis f eks den ansatte innmeldes i ordningen ved fylte 20 år, og pensjonsalderen er 60 år, vil den ansatte etter 10 års tjenestetid ha opptjent en pensjonsrettighet på 10/40 av antatt full pensjon. Hvis den ansatte meldes inn ved fylte 40 år, vil 10 års tjenestetid gi 10/30 av full pensjon.

Spesielt om opptjening i en innskuddsbasert pensjonsordning

I en innskuddsbasert ordning blir midlene som skytes inn avsatt på en særskilt konto for hver enkelt arbeidstaker, og forvaltet etter reglene for forvaltning av pensjonsmidler. Pensjonsytelsen for den enkelte vil i en normal innskuddsordning avhenge av avkastningen i spareperioden. Arbeidstakeren bærer altså normalt risikoen for at avkastningen på de oppsamlede midlene kan bli dårligere enn forventet, men vil tilsvarende få fordelen av en bedre avkastning enn forventet. Hva pensjonene blir i framtiden, må derfor angis ut fra forsiktige anslag over forventet avkastning. I beregningene over nødvendig premie for en ordning som skal gi en pensjonsytelse på 60 prosent, har utvalget forutsatt en netto avkastning på pensjonsmidlene på 6,5 prosent og en lønnsøkning på 3 prosent.

Det kan også etableres en innskuddsordning hvor arbeidstakeren garanteres en viss avkastning på pensjonsmidlene. Dersom den faktiske avkastningen blir mindre enn den garanterte, tilføres likevel den garanterte renten til arbeidstakerens pensjonsmidler. Blir avkastningen høyere enn den garanterte, tilfaller meravkastningen arbeidstakeren. Kostnadene ved slike rentegarantier dekkes ved innbetaling av gebyr (premie) til forvalteren som stiller garantien. En slik form for innskuddsordning vil gi samme sikkerhet for arbeidstakeren som i en ytelsesordning, men fører også til et høyere kostnadsnivå enn i en vanlig innskuddsordning.

Arbeidstakerne vil årlig motta en oversikt som viser den enkeltes innskudd, saldo og avkastning på pensjonsmidlene. Dermed får sjømannen et bilde av den pensjonen han vil få. Dersom arbeidstakeren selv foretar investeringsvalgene, bør pensjonsmidlene gradvis flyttes over til verdipapirer med stabil avkastning, f eks pengemarkedsfond, de siste årene før pensjonen skal utbetales.

Finansforvaltningen i en innskuddsordning kan i prinsippet skje etter felles retningslinjer for alle medlemmene, eller etter individuelle ønsker fra den enkelte sjømann. Utvalget antar at forvaltningen i utgangspunktet bør skje etter de samme retningslinjene for alle, uten mulighet for individuelle ønsker. En tilpasning til mer individuelle ønsker kan være aktuelt når man har fått mer erfaring med innskuddsordningen.

I likhet med i ytelsesbaserte ordninger kan arbeidstaker eller arbeidsgiver ikke kreve å få tilbakebetalt innskudd til pensjonsordningen.

9.3.2 Beregning og utbetaling av pensjonen

Ytelsesordning

Det er i utredningen forutsatt at pensjonen skal utgjøre 60 prosent av pensjonsgrunnlaget (normalt sluttlønnen) ved full opptjening av pensjon. Full opptjening av pensjon forutsetter som nevnt foran at man har minst 30 års tjenestetid i pensjonsordningen. Dersom tjenestetiden er kortere, blir pensjonen avkortet forholdsmessig.

Pensjonsgrunnlaget tilsvarer vanligvis sluttlønnen, det vil si lønn med godkjente tillegg. Etter reglene i skatteloven kan pensjonsgrunnlaget ikke overstige tolv ganger grunnbeløpet. Opp til dette nivået gjelder det ingen begrensninger for pensjonsgrunnlaget. Pensjonen blir utbetalt fra arbeidstakeren når pensjonsalderen og fram til vedkommende fyller 67 år. Pensjonsutbetalingene opphører dersom pensjonisten dør før fylte 67 år.

Innskuddsordning

Den oppsparte kapitalen omregnes ved pensjonsalderen til en pensjon som utbetales til vedkommende fyller 67 år. Utbetalingen opphører dersom pensjonisten dør før fylte 67 år, og restbeløpet tilfaller fellesskapet.

9.3.3 Kompensasjonsnivå i forhold til tidligere inntekt. Fordelingsvirkninger

Det er foretatt beregninger som baserer seg på at pensjonen i en ytelsesordning skal utgjøre 60 prosent av sluttlønnen ved full opptjeningstid, og at en innskuddsordning også skal gi omtrent samme nivå på pensjonene. Fordelingsvirkningen blir derved liten, ettersom pensjonsutbetalingene står i et direkte forhold til innbetalinger og lønnsnivå.

Tabell 9.1 viser årlig pensjon mellom 60 og 67 år (før skatt) i prosent av sluttlønnen, under forskjellige forutsetninger for inngangsalder og fratredelsesalder i innskuddsbasert og ytelsesbasert pensjonsordning. Pensjonsnivåene i tabellen er basert på at en ytelsesordning skal gi et kompensasjonsnivå på 60 prosent av sluttlønnen ved full opptjening på 30 år. Ved kortere opptjeningstid blir ytelsene avkortet i forhold til tjenestetiden. Innskuddsordningen er beregnet under forutsetning av at den skal gi en pensjon på omtrent samme nivå.

Tabell 9.1 Årlig pensjon i prosent av lønn

PensjonssystemInngangsalderFratredelsesalder
    405060
Innskuddsordning2057%73%84%
Ytelsesordning2027%41%60%
Innskuddsordning2541%56%68%
Ytelsesordning2524%38%60%
Innskuddsordning3025%41%53%
Ytelsesordning3019%37%60%

Ved fratredelse i en ytelsesordning antas det at fripolisen reguleres i forhold til folketrygdens grunnbeløp. Den årlige reguleringen antas å være 2,5 prosent.

Kilde: Storebrand Livsforsikring AS

Tabell 9.1 viser at under rimelige antakelser om inntreden og fratredelse vil en innskuddsordning gi noe bedre ytelser for den ansatte enn en ytelsesordning. Dette skyldes at innskuddet er avhengig av den årlige lønnsutvikling (livslønn), slik at kapitaloppbyggingen vil være noe raskere enn i den ytelsesbaserte ordningen. Siden pensjonsytelsen ikke er avhengig av sluttlønnen, men av lønnsutviklingen underveis og avkastningen av denne, gir innskuddsordningen en bedre pensjonsytelse når lønnsveksten er sterkere i ung alder enn nærmere pensjonsalderen. Imidlertid vil man i de tilfeller sparetiden er kort fram til pensjonsalder, få en høyere pensjonsytelse i ytelsesordningene. Dette skyldes at premien i ytelsesordningene øker sterkt nær pensjonsalderen, på grunn av lønnsøkningen og kort innbetalingstid.

Ytelsene i en innskuddsordning vil som nevnt være avhengig av kapitalavkastningen i spareperioden. Også lønnsveksten vil være av stor betydning for realverdien av sparemidlene. I beregningene ovenfor er det forutsatt en lønnsvekst på 3,0 prosent og en netto avkastning av pensjonsmidlene på 6,5 prosent. I tabell 9.2 er det vist hvor følsom avkastningen på midlene er ved endringer i forhold til den forutsatte renteavkastningen. Eksemplet i tabellen viser en sjømann som trer inn i innskuddsordningen ved 25 års alder, og med fratredelsesalder på 35, 45 og 60 år. Årlig innskudd er 4,5 prosent av lønnen. Det forutsettes at lønns­veksten er 3 prosent.

Tabell 9.2 Innskuddspensjon i prosent av lønn ved ulike investeringsprofiler. Inngangsalder 25 år

Invester­ingsprofilForventet avkastningFratredelsesalder
    35 år45 år60 år
Forsiktig5,7%22%38%57%
Middels6,5%29%48%68%
Offensiv7,0%33%54%74%

Kilde: Storebrand Livsforsikring AS

Tabellen viser at en høyere andel i aksjer vil gi en høyere forventet avkastning på sikt. Til gjengjeld vil avkastningen variere mer over tid. I beregningen av et pensjonsnivå på ca 60 prosent og nødvendig premie, er det forutsatt en investeringsprofil med en middels aksjeandel. Ved etablering av et innskuddsbasert pensjonssystem kan det også være en mulighet å gjennomføre en rentesikring av pensjonene, det vil si at forvaltningen av de oppsparte midlene skjer i et system med en garantert avkastning.

I ytelsesbaserte ordninger er det pensjonskostnadene for rederiet og sjømannen som vil endre seg, dersom forutsetningene for beregningene endrer seg, se nærmere i punkt 9.4.2 nedenfor. Årsaken til at endringer i forutsetningene slår ut i premien, og ikke i pensjonsytelsen, er at man i en slik ordning forutsetter at det definerte ytelsesnivået opprettholdes.

9.3.4 Kombinasjon av pensjon og arbeidsinntekt. Skatt av pensjonsinntekten

En privat tjenestepensjon for sjømenn vil ikke bli avkortet som følge av arbeidsinntekt vedkommende måtte ha. Det er imidlertid etter gjeldende regler et krav om at vedkommende slutter i stillingen for å få utbetalt pensjon.

Det betales en lav trygdeavgift på 3 prosent av pensjonsinntekten. For øvrig gjelder de vanlige skatteregler.

9.4 Finansiering

9.4.1 Innledning

Pensjonene finansieres ved premier som går til å bygge opp fond som gir kapitaldekning for de pensjonsforpliktelsene som ordningen har til enhver tid. Dette gjelder uansett om ordningen er ytelsesbasert eller innskuddsbasert.

Sikkerheten for utbetalingene ligger dermed i at det er bygget opp tilstrekkelige fondsmidler til å dekke pensjonsforpliktelsene. Da man ikke vet hvordan avkastningen av de oppsamlede midlene blir i framtiden, er det nødvendig å basere seg på en sikkerhetsmargin. Myndighetene stiller krav til forvaltning av pensjonsmidler for å ivareta sikkerheten for pensjonsutbetalingene.

9.4.2 Finansiering av en ytelsesbasert ordning

Premieutvikling

I en ytelsesbasert ordning beregnes premien til det beløpet som er nødvendig for å sikre den ytelsen som er definert på forhånd.

Det kan være vanskelig å forutsi hva kostnadene blir i en ytelsesordning. Med en lineær opptjening blir premien noe mer utlignet over tid enn det som er vanlig i dag, men også med denne typen opptjening vokser premien jo nærmere pensjonsalderen man kommer. Når lønnen stiger, skal årets premie også dekke utgiftene for økte rettigheter for tidligere års medlemskap i ordningen. Den som betaler premien (normalt bedriften) kan dermed få sterkt økende premieutgifter dersom lønnsveksten er sterk. Dette har vært mindre aktuelt i de siste årene, med relativ høy avkastning og lav lønnsvekst/inflasjon, men utviklingen i 1998 viser at en situasjon med høy lønnsvekst og lavere avkastning kan inntreffe, med økte pensjonskostnader som resultat.

I figur 9.1 vises det et eksempel på premieutvikling i en ytelsesordning med opptjening fra fylte 25 år til fylte 60 år. Det forutsettes at pensjonen skal utgjøre 60 prosent av pensjonsgrunnlaget, og at antatt årlig lønnsvekst er på 3,5 prosent. Den stiplede grafen angir premieutviklingen uten et renteoverskudd, mens stolpene angir premieutviklingen ved et renteoverskudd på 2,5 prosent.

Figur 9.1 Premieutvikling i en ytelsesbasert ordning

Figur 9.1 Premieutvikling i en ytelsesbasert ordning

Kilde: Storebrand Livsforsikring AS

Den stiplede linjen i figuren viser at premien vokser sterkt mot slutten av innbetalingstiden. Årsaken til dette er at lønnsøkning i de siste årene før pensjonsalderen fører til en høyere pensjon, noe som må betales inn over kort tid. En sterkere lønnsvekst enn forutsatt vil forsterke premieveksten nær pensjonsalderen.

På den annen side vil overskuddsdannelse i ordningen redusere de årlige innbetalingene av premie. I det nivået som stolpene i figuren angir er det forutsatt en årlig nettoavkastning på 6 prosent i oppsparingstiden. Det oppstår da et renteoverskudd 2,5 prosent (netto avkastning på 6 prosent og lønnsvekst på 3,5 prosent), som kan benyttes til å redusere de årlige premieinnbetalingene.

Dersom det opprettes en pensjonskasse for alle sjømenn uansett rederi, kan det innføres regler om at premien skal fordeles likt på alle arbeidstakere omtrent som i dagens pensjonsordning for sjømenn. Man unngår da at aldersfordelingen på sjømennene innenfor det enkelte rederiet får betydning for premien.

Premieberegningen

Det er foretatt beregninger over nødvendig premie fordelt på ulike lønnsnivåer, samt total premie. Anslag over premienivået framgår av tabell 9.3. Anslagene bygger på at det fra fylte 60 til fylte 67 år skal ytes en pensjon som utgjør 60 prosent av sluttlønnen. I premieberegningen er det inkalkulert at oppspart kapital ved dødsfall skal tilfalle forsikringsfelleskapet (dødelighetsarv), og at pensjonsutbetalingen skal samordnes med en eventuell uførepensjon fra folketrygden. Det forutsettes at pensjonen også vil bli samordnet med en eventuell avtalefestet pensjon, noe som kan redusere premienivået ytterligere. I tabellen over årlig premie er det benyttet en grunnlagsrente på 3 prosent.

Tabell 9.3 Årlig pensjonspremie i en ytelsesbasert ordning

Antall personerLønn (i 1000 kr)Premie (i 1000 kr)Premie i % av lønnsmassen
30 2386 540 755316 3234,8%

Kilde: Storebrand Livsforsikring AS

Beregningene er basert på materiale fra Pensjonstrygden for sjømenn per 1. januar 1998. Inntektsopplysningene omfatter ikke fiske/fangst (arbeidstakere i fiske/fangst som omfattes av pensjonstrygden for sjømenn antas å utgjøre omlag 8 prosent av totalt antall).

Basert på 35 års opptjening viser beregningene at premien vil utgjøre 10 460 kroner i gjennomsnitt for hver ansatt, det vil si at premienivået vil utgjøre ca 4,8 prosent av den samlede lønnsmassen. Utvalget har som nevnt foran forutsatt at det skal kreves 30 års opptjening for rett til full pensjon, noe som vil øke premienivået til om lag 5,0-5,1 prosent av lønnsmassen, avhengig av aldersfordelingen ved overgangen.

Fordeling av premien

En utlignet premie beregnet på grunnlag av forutsetningene ovenfor kan eventuelt fordeles mellom arbeidsgiver og arbeidstaker slik systemet er i dagens ordning. Men siden det er store variasjoner i årlig premie i en ytelsesordning, vil fordelingen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker ikke kunne fastsettes ved en lik prosentsats av lønn, dersom fordelingsvirkninger mellom rederiene skal unngås.

Forvaltning av pensjonsmidlene. Overskudd i pensjonsordningen

Det stilles krav til oppbygging av administrasjonsreserver, bufferkapital og egenkapital i ytelsesordninger. Administrasjonsreserven og deler av bufferkapitalen bygges opp av tilbakeholdt overskudd. Dersom ordningen etableres som en pensjonskasse, vil det kreves ekstra innbetalinger for å bygge opp bufferkapital utover tilbakeholdt overskudd. Det er ikke foretatt nøyaktige beregninger av behovet for ekstra innbetalinger, men behovet kan anslås til 5-10 prosent av premien de første 10 årene.

I en ytelsesbasert pensjonsordning oppstår det et overskudd fordi de forutsetningene som legges til grunn for beregningen av premien (rente, dødelighet, administrasjon m m) legges på den sikre siden. Premieinnbetalingene er normalt større enn det som er nødvendig for å dekke framtidige pensjonsutbetalinger, og det oppstår derfor et overskudd. Regelverket for ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger innebærer således at det vanskelig kan tenkes at pensjonsordningen ikke vil ha midler til å dekke sine pensjonsforpliktelser.

Når pensjonsordningen er fondsbasert, vil avkastningen være av dominerende betydning for overskuddsdannelsen. I en privat tjenestepensjonsordning forutsettes det som nevnt ovenfor en framtidig renteavkastning som er lavere en det man rent faktisk kan forvente å oppnå. Dette innebærer at det kan forventes et renteoverskudd i ordningen.

Betydningen av at det forutsettes en renteavkastning som er lavere enn det man rent faktisk kan forvente å oppnå, illustreres i tabell 9.4. Det legges til grunn at fondet er bygget opp med en forutsetning om 3 prosent rente.

Tabell 9.4 Premiereduksjon ved renteavkastning utover 3 prosent

RenteavkastningFondets størrelse i forhold premie
  12510
4%1%2%5%10%
5%2%4%10%20%
6%3%6%15%30%
7%4%8%20%40%
8%5%10%25%50%

Kilde: Storebrand Livsforsikring AS

Tabellen viser hvilken premiereduksjon man kan få ved avvik fra den forutsatte renteavkastningen på 3 prosent ved ulike størrelser på fondet. Dersom fondets størrelse bare tilsvarer ett års premieinnbetalinger, vil premiereduksjonen være lik økningen i renteavkastningen. Dersom man f eks oppnår 7 prosent renteavkastning i forhold til de forutsatte 3 prosent, vil overskuddet bli 4 prosent av premien. Den årlige innbetalingen av premie kan da reduseres med 4 prosent.

Dersom fondet er 10 ganger så stort som den årlige premien, vil overskuddet bli større ved en høyere renteavkastning enn de forutsatte 3 prosent. Dersom faktisk avkastning f eks blir på 7 prosent, blir overskuddet i ordningen 4 prosent av premien. Fordi fondet tilsvarer 10 ganger årlig premieinnbetaling, må overskuddet på 4 prosent multipliseres med 10 (fondets størrelse) = 40 prosent. Den årlige innbetalingen av premie kan altså reduseres med 40 prosent. Fondets størrelse i en stabil pensjonsordning vil normalt utgjøre 5-10 ganger årspremien.

Ved etablering av en pensjonskasse må et overskudd i de første årene benyttes til å bygge opp egenkapital/bufferkapital. Når denne er bygd opp, kan overskuddet anvendes til å redusere premien eller ytterligere styrke soliditeten i ordningen.

Skattemessige forhold

Arbeidsgiveren kan etter gjeldende regler kreve fradrag for

  • arbeidsgiverens andel av årets premie

  • tilskudd til premiefondet med inntil 150 prosent av årets premie, men fondet må ikke overstige 10 ganger årets premie

  • tilskudd til pensjonsreguleringsfondet med inntil 75 prosent av årets premie.

Dersom arbeidstakeren betaler en del av årets premie, gis det fradrag for denne premien i alminnelig inntekt.

Arbeidsgiveren betaler for øvrig arbeidsgiveravgift av pensjonspremien.

9.4.3 Finansiering av en innskuddsbasert ordning

Kostnader/premie

Beregningene av kostnader ved en innskuddsbasert ordning er foretatt med den målsetting at en person med 35 års fartstid (fra 25 til 60 år) skal få en pensjonsytelse på omlag 60 prosent av lønnen. Det gis imidlertid også et anslag over hvilken premie som er nødvendig for at en person med 30 års fartstid skal få en pensjonsytelse på ca 60 prosent av lønnen. Det er forutsatt en netto avkastning på pensjonsmidlene på 6,5 prosent, og en lønnsvekst på 3 prosent.

Kostnadenes størrelse avhenger bl a av om oppspart kapital ved dødsfall skal tilfalle de etterlatte eller forsikringsfellesskapet, og om pensjonsutbetalingen skal samordnes med uførepensjon fra folketrygden.

Dersom oppspart kapital tilfaller de etterlatte ved dødsfall, og det ikke foretas noen samordning med uførepensjon fra folketrygden, er det nødvendig med et årlig innskudd på 5,35 prosent av lønns­massen.

Utvalget har imidlertid lagt til grunn at oppspart kapital ved dødsfall skal tilfalle de øvrige medlemmene i forsikringsbestanden gjennom en lavere premie. Dette er i tråd med systemet i dagens ordning der det ikke ytes etterlattepensjon. Videre finner utvalget at det, som i dagens ordning, er rimelig å samordne pensjonsutbetalingen med uførepensjon fra folketrygden. Dette medfører at kostnadene kan reduseres med ca 25 prosent, noe som vil gi en premie på 4 prosent av lønnsmassen. Det forutsettes at pensjonsutbetalingen også skal samordnes med en eventuell avtalefestet pensjon, noe som vil redusere premienivået ytterligere.

Dersom det legges til grunn at en person med 30 års fartstid skal få en pensjonsytelse på ca 60 prosent av lønnen, kan nødvendig premie anslås å utgjøre ca 4,5 prosent.

Fordeling av kostnader/premie

Utvalget har lagt til grunn at det skal betales en premie både fra arbeidsgiveren og arbeidstakeren. Det forutsettes at arbeidsgiveren, som i dag, trekker arbeidstakerens innskudd fra lønnen. Arbeidsgiveren innbetaler samlet premie til pensjonsordningen hver måned i forbindelse med ­lønnsutbetalingen.

Premien kan f eks fordeles mellom arbeidstaker og arbeidsgiver slik systemet er i dagens pensjonsordning.

Arbeidsgiver eller arbeidstaker kan eventuelt innbetale ekstra innskudd til pensjonsordningen, under forutsetning av at dette blir godkjent av myndighetene. Dette kan f eks være basert på en tariffavtale, en bonusavtale i det enkelte rederiet, eller ved at arbeidstakerne selv betaler innskudd.

Forvaltning av pensjonsmidlene

De innskutte midlene til pensjonsordningen blir avsatt på en konto for den enkelte arbeidstaker. Arbeidstakeren skal årlig ha en oversikt som viser saldo, innskudd, og avkastning på pensjonsmidlene. Arbeidsgiver eller arbeidstaker kan ikke kreve tilbakebetaling av innskudd til pensjonsordningen.

Midlene forvaltes felles for alle medlemmene i ordningen. Det foretas altså ikke individuell plassering og tilpasning av investeringspolicy i forhold til den enkeltes alder. Forventet avkastning på midlene er bl a avhengig av andelen av kapitalen som plasseres i aksjer, se nærmere i tabell 9.2 foran.

Skattemessige forhold

Som nevnt foran gis det i dag ikke skattefradrag for premie til en innskuddsbasert pensjonsordning. Utvalget forutsetter imidlertid at det i en innskuddsbasert pensjonsordning for sjømenn vil gis full adgang til skattefradrag for innbetalt premie.

9.5 Sammenligning mellom en innskuddsbasert og en ytelsesbasert tjenestepensjonsordning for sjømenn

Tilpasning til yrkesmønster

Ytelsesordninger er godt tilpasset yrkesaktive med jevn og stabil lønnsutvikling, lang ansettelsestid og få jobbskifter. Ytelsesordninger gir under disse forholdene en trygghet for ytelsen, og hva den enkelte har å leve for som pensjonist er forutsigbart. Slike ordninger gir også en fordelaktig pensjonsytelse for den som har en sen start på yrkeskarrieren.

Innskuddsbaserte ordninger er bedre tilpasset arbeidstakere som skifter arbeidsgiver ofte i løpet av yrkeslivet. Varierende lønnsforhold og høy fratredelses- og gjeninntredelseshypppighet taler også for en slik ordning.

Fratredelseshyppigheten for sjømenn er høy i forhold til i landbaserte yrker, og man må regne med at den fortsatt vil være det. Hyppige fratredelser vil i en ytelsesordning gi mer kronglete beregninger, og i visse situasjoner lavere pensjoner.

Ytelsen

Ytelsesordningen gir en ytelse som er definert på forhånd. Dette kan være med på å skape forutsigbarhet og trygghet. Pensjonsytelsen for den enkelte i en normal innskuddsordning avhenger av avkastningen i spareperioden. Arbeidstakeren bærer altså risikoen for at avkastningen på de oppsamlede midlene kan bli dårligere enn forventet, men vil tilsvarende få fordelen av en bedre avkastning enn forventet. Det er også mulig å etablere en innskuddsordning der det garanteres en viss avkastning på pensjonsmidlene.

I en innskuddsordning spares det årlig et definert beløp for arbeidstakeren. Normalt vil sparingen stå i forhold til lønnen, og være forholdsmessig lik for alle ansatte. Siden sparebeløpet er avhengig av lønnen, vil kapitaloppbyggingen for yngre sjømenn være raskere enn i ytelsesbaserte ordninger. Arbeidstakeren kan da oppnå en høyere pensjonsytelse enn i ytelsesbaserte ordninger dersom han/hun fratrer i bedriften før pensjonsalderen.

Siden pensjonsytelsen ikke er avhengig av sluttlønnen, men lønnsutviklingen underveis (livslønn), gir innskuddsordninger en bedre pensjonsytelse når lønnsveksten er sterkere i ung alder enn nærmere pensjonsalderen. Dette er likevel avhengig av hvilken avkastning som oppnås på sparekapitalen, se nærmere om betydningen av avkastningen i tabell 9.2 foran.

Kostnader/premie

I en innskuddsordning vet rederier og sjøfolk hvilket premienivå de til enhver tid skal forholde seg til. I en ytelsesordning øker premien jo nærmere pensjonsalderen den enkelte kommer. Kostnadene er uforutsigbare på grunn av at lønnsveksten er usikker. Ordningens totale kostnader vil på sikt bli høyere dersom medlemmenes gjennomsnittsalder øker.

Det stilles krav til oppbygging av administrasjonsreserver, bufferkapital og egenkapital i ytelsesordninger. Administrasjonsreserven og deler av bufferkapitalen vil bygges opp av tilbakeholdt overskudd. Dersom ordningen etableres som pensjonskasse, vil det kreves ekstra innbetalinger for å bygge opp bufferkapital utover tilbakeholdt overskudd. Det er ikke foretatt beregninger av behovet for ekstra innbetalinger, men behovet kan anslås til 5 til 10 prosent av premien de første 10 årene. Hvis en innskuddsbasert ordning skal gi en garantert avkastning på oppsparte midler, vil det antakelig bli krevet like store reserveringer som i en ytelsesordning.

9.6 Regulering av overgangen til en privat tjenestepensjonsordning

9.6.1 Innledning

Ved en eventuell overgang til en privat tjenestepensjonsordning vil en rekke personer ha opptjent rettigheter i dagens pensjonstrygd for sjømenn. Noen vil ha sluttet i pensjonsgivende tjeneste før overgangen, mens andre vil opptjene tjenestetid også i den private ordningen. Det er behov for en regulering av disse overgangssituasjonene.

Utvalget har nedenfor skissert hvordan ansvaret for pensjonsforpliktelsene kan fordeles på henholdsvis den nye og den gamle ordningen. Med overgangstidspunktet forstås det tidspunktet den nye ordningen trer i kraft. Opptjening av pensjonsgivende fartstid i den gamle ordningen forutsettes å opphøre fra det samme tidspunktet. I anslagene over pensjonsforpliktelser er 1. januar 2000 lagt til grunn som overgangstidspunkt. Det er forutsatt en grunnbeløpsøkning på 3 prosent og en realrente på 3 prosent.

En eventuell overgang fra dagens pensjonstrygd for sjømenn til en privat tjenestepensjonsordning betyr også et skifte av finansieringssystem. Man går over fra et delvis utligningssystem til et kapitaldekningssystem. Det vil kort sagt si at man isteden for å dekke løpende forpliktelser gjennom løpende inntekter, setter av penger til å dekke framtidige forpliktelser. Se nærmere om finansiering av pensjonister kapittel 7, i punkt 7.3. Dette innebærer at kostnadene med å avvikle de rettighetene som er samlet opp i dagens pensjonsordning må dekkes inn, samtidig som det i den private ordningen må bygges opp fond til å dekke pensjoner for dagens yrkesaktive.

9.6.2 Pensjonsansvar etter den nye ordningen

Den nye ordningen får pensjonsansvaret etter ordningens regelverk for all tjenestetid opptjent fra overgangstidspunktet og senere. Pensjonen vil bli beregnet fullt ut etter opptjeningstiden i ordningen. Personer som har fylt 60 år ved overgangstidspunktet vil ikke bli tatt opp i den nye ordningen.

9.6.3 Pensjonsansvar etter den gamle ordningen

Totale framtidige forpliktelser

Dagens pensjonstrygd for sjømenn vil i mange år fungere som en overgangsordning. Den vil ha ansvar for å yte pensjon, eventuelt tilbakebetaling av pensjonsavgift, etter de gjeldende reglene.

Personene som får rett til ytelser etter dagens pensjonsordning er nedenfor delt i tre kategorier. Det er også gitt et anslag over kontantverdien (nåverdien) per 1. januar 2000 av de antatte framtidige forpliktelsene etter dagens pensjonsordning. Det er forutsatt en grunnbeløpsøkning på 3 prosent per år og en realrente på 3 prosent.

  1. Personer som mottar pensjon på overgangstidspunktet. Denne gruppen omfatter personer som mottar alderspensjon fram til fylte 67 år, og små, fastlåste pensjoner som i en overgangsperiode ytes for pensjonsgivende fartstid opptjent før 1. januar 1967 (enkepensjoner, alderspensjoner etter 67 år m v). Gruppen omfatter en rekke personer med krigsfartstillegg som dekkes av staten. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene per 1. januar 2000 for denne gruppen kan anslås til 3 606 mill kroner.

  2. Personer som har sluttet i pensjonsgivende tjeneste på overgangstidpunktet (og ikke gjenopptar tjenesten senere). Gruppen omfatter personer som har opptjent nok fartstid for rett til pensjon (som hovedregel minst 150 måneder) eller til å få et engangsbeløp/tilbakebetaling av pensjonsavgift (36-149 måneder). Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene per 1. januar 2000 for denne gruppen kan anslås til 3 134 mill kroner.

  3. Personer som fortsetter i pensjonsgivende tjeneste etter overgangstidspunktet.Gruppen omfatter personer som fyller minstekravet for rett til pensjon fra dagens ordning (12,5 år) på overgangstidspunktet. Det forutsettes at man kan legge sammen tjenestetid i dagens ordning med tjenestetid i den nye ordningen for å fylle minstekravet. Noen når likevel ikke opp i minstekravet, men kan ha rett til et engangsbeløp/tilbakebetaling av pensjonsavgift. Det forutsettes videre at når samlet tjenestetid i den gamle og nye ordningen overstiger 360 måneder (30 år), blir tjenestetiden i dagens ordning redusert med det overskytende. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene per 1. januar 2000 for denne gruppen kan anslås til 3 387 mill kroner.

Kontantverdien av de totale framtidige forpliktelsene per 1. januar 2000 kan dermed anslås til 10 127 mill kroner.

Avviklingskostnadene

En del av de totale framtidige forpliktelsene dekkes av det statstilskuddet (til krigsfartstillegg m v) som staten i henhold til gjeldende regelverk er forpliktet til å yte. Kontantverdien av statstilskuddet kan anslås til 1 361 mill kroner. Dessuten vil en del av de framtidige forpliktelsene også måtte dekkes under statsgarantien som er gitt i gjeldende lov, se nærmere i kapittel 7, punkt 7.6. Kontantverdien av de akkumulerte underskuddene som må dekkes av statsgarantien kan anslås 3 588 mill kroner. Til sammen utgjør kontantverdien av det som forutsettes dekket av statstilskuddet og statsgarantien 4 949 mill kroner.5

Etter utvalgets oppfatning er dette forpliktelser som staten vil ha ved å fortsette den nåværende pensjonsordningen. Utvalget har derfor forutsatt at staten i overgangsperioden dekker disse forpliktelsene. Kontantverdien av de framtidige forpliktelsene i dagens ordning som må dekkes inn ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning blir derfor 5 178 mill kroner. I tabell 9.5 vises det hva dette utgjør i årlige forpliktelser, i årene 2000 – 2017 .

Tabell 9.5 Beløp i mill kroner som må dekkes i årene 2000 – 2017 ved overgang til en privat ordning

År200020012002200320042005200620072008200920102011201220132014201520162017
Beløp428420427432434435435428416406396386368347327314278232

Kilde: Pensjonstrygden for sjømenn

Muligheter for å finansiere avviklingskostnadene

Beregningene viser altså at det ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning oppstår netto avviklingskostnader i dagens ordning på ca 5,2 mrd kroner. Ved en eventuell overgang til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn må det finnes en dekning for disse kostnadene. Nedenfor følger enkelte momenter det i så fall kan være naturlig å se nærmere på:

  1. En samkjøring av dagens lovfestede og tariffestede pensjonsordninger: Rederiene betaler i dag 3,3 prosent og arbeidstakerne i gjennomsnitt 1,8 prosent av lønnsgrunnlaget i avgift til Pensjonstrygden for sjømenn. I tillegg betaler Norges Rederiforbunds medlemmer en premie som gjennomsnittlig utgjør ca 2,67 prosent av lønnsgrunnlaget til en privat tilleggsordning, for å heve pensjonsnivået til 60 prosent. Til sammen betales det altså ca 7,8 prosent av lønnsgrunnlaget til pensjonsformål i dette området. Dette utgjør 3,3 prosentenheter (7,8 prosent – 4,5 prosent) mer enn det som er nødvendig for å sikre de framtidige rettigheter i en innskuddsordning.

    En tilsvarende ordning som i Norges Rederiforbund er også vedtatt innført av Rederienes Landsforening. Uten at det er innhentet nøyaktige tall, kan det anslås at disse to organisasjonene til sammen dekker omtrent 3/4 av medlemmene i Pensjonstrygden for sjømenn. Om en tenkte seg, at en kunne disponere 3,3 prosent av lønnsgrunnlaget til å bidra til å dekke avviklingskostnadene, ville dette innbetalt over 20 år utgjøre ca 4,2 mrd kroner i kontantverdi.

  2. Det er mulig å benytte noen av de omfordelingsforslagene som er utredet og beskrevet i kapittel 8 (en fortsatt offentlig ordning). Forslagene er av Pensjonstrygden for sjømenn beregnet til å ha en kontantverdi på ca 1,7 mrd kroner under forutsetning av at dagens ordning opprettholdes. Ved en eventuell overgang til en privat pensjonsordning vil beløpet bli lavere, uten at utvalget har kunnet beregne dette.

  3. Staten vil ved en eventuell overgang til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn bli avlastet for sitt garantiansvar for dagens ordning. Dessuten vil staten heller ikke bli påført kostnader i forbindelse med tilskudd til AFP-ordningen, samt kostnader ved å gi poengopptjening i folketrygden mens pensjonen løper. Det kan derfor reises spørsmål om staten kan bidra til å gjøre overgangsløsningen mulig.

Dersom det er aktuelt å gå over til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn, kan det altså være naturlig å vurdere om enkelte av de nevnte momentene kan inngå i en finansieringsløsning for overgangskostnadene.

Andre overgangsløsninger

I framstillingen ovenfor er det lagt til grunn at man går over til en privat ordning fra 1. januar år 2000. Det oppstår da betydelige avviklingskostnader til allerede opptjente pensjonsrettigheter i den nåvær­ende ordningen, fordi disse må dekkes samtidig som det må betales premie til kapitaloppbyggingen i den private ordningen.

Det kan imidlertid pekes på muligheten for å foreta en mer gradvis overgang til en privat tjenestepensjonsordning. Dette kan gjøres ved å lukke den eksisterende pensjonsordningen for nye medlemmer. Det vil si at dagens ordning bare løper videre for dem som allerede har opptjent rettigheter der, og at ordningen derfor gradvis blir avviklet over lang tid (ca 40 år). Dagens sjømenn vil da få pensjon etter nåværende ordning, eventuelt med omfordelinger. Det antas at eventuelle tilleggsordninger også vil løpe videre for denne gruppen. Samtidig meldes alle nye medlemmer inn i en privat tjenestepensjonsordning, slik at de framtidige sjømenn vil ha opptjent alle sine rettigheter i denne ordningen. Kostnadene ved en slik overgangsløsning vil bli omtrent den samme som ved den overgangsløsningen som er beskrevet ovenfor.

Utvalget har ikke vurdert nærmere hvordan en slik overgangsløsning rent praktisk måtte etableres, bl a når det gjelder kostnadenes størrelse for de enkelte år og fordelingen av kostnadene. Slike beregninger må eventuelt gjøres dersom en slik overgangsløsning anses som aktuell.

9.7 Den rettslige reguleringen. Administrasjon m m

9.7.1 Rettslig regulering

En rettslig regulering må skje i samsvar med de konvensjonsforpliktelsene som Norge har påtatt seg, se nærmere i kapittel 7, punkt 7.1. I ILO-konvensjon nr 71 er det fastslått at (...) enhver medlemsstat ... skal i samsvar med nasjonale lover eller forskrifter opprette eller sørge for opprettelsen av en ordning for betaling av pensjoner til sjømenn når de trekker seg tilbake fra sjømannsyrket.

ILO-konvensjonen medfører neppe krav om at det i lovgivningen gis detaljerte regler om pensjonsordningen. Det synes etter denne konvensjonen å være nok at loven gir krav om at det opprettes en ordning som tilfredsstiller konvensjonens krav, og at den nærmere utforming av pensjonsordningen avtalebaseres, f eks ved tariffavtale.

Når det gjelder EØS-avtalen, innebærer trygdeforordningen (rådsforordning 1408/71) at pensjonsordninger som er etablert ved lov som hovedregel omfattes av avtalen. Ordninger som er basert på avtale, f eks kollektive pensjonsordninger etablert ved tariffavtale, faller utenfor EØS-avtalen. Dette innebærer bl a at slike ordninger ikke trenger omfatte statsborgere fra andre EØS-land.

Som det framgår av punkt 7.1.2 foran synes det som om kollektive pensjonsordninger etablert ved avtale kan falle utenfor EØS-avtalen, også i de tilfeller der myndighetene ved lov eller forskrift har gjort ordningen obligatorisk eller gitt den utvidet virkeområde. Det antas at en slik framgangsmåte vil kunne være tilfredsstillende i forhold til ILO-konvensjonen.

Det synes således som om man står relativt fritt med hensyn til hvordan man vil etablere en privat ordning, sett i forhold til internasjonale forpliktelser. Man må imidlertid sørge for at ordningen gis virkning for alle sjømenn som omfattes av ILO-konvensjonen.

Det kan imidlertid være andre hensyn som tilsier at en fondsoppbygget pensjonsordning for sjømenn etableres ved lov. Det kan f eks tenkes at en innskuddsbasert pensjonsordning for sjømenn må lovreguleres for å være tilpasset framtidige rammebetingelser for denne type pensjonsordninger.

9.7.2 Administrasjon m m

En privat tjenestepensjonsordning for sjømenn kan administreres enten som en pensjonskasse eller gjennom et forsikringsselskap. Det kan være hensiktsmessig at det opprettes en felles pensjonskasse, fordi dette er best tilpasset sjøfartsnæringen der arbeidstakerne ofte skifter arbeidsgivere.

Ved opprettelse av en pensjonskasse stilles det etter skatteloven visse krav til organisering o l. Pensjonskassens virksomhet reguleres i stor utstrekning gjennom tilsvarende bestemmelser som i forsikringsvirksomhetsloven. I tillegg stilles det i forskrifter visse krav til en pensjonskasse, bl a om plikt til å ha et styre med minst fire medlemmer, en daglig leder og en ansvarshavende aktuar.

Dersom dagens Pensjonstrygd for sjømenn skal administrere pensjonskassen, vil det kreve endringer både i Pensjonstrygdens organisering og administrasjon. Kompetansen i Pensjonstrygden må da i tilfelle bli videreført og utvidet. En annen løsning kan være å knytte til seg ekstern kompetanse.

I private tjenestepensjonsordninger er det normalt å regne med at administrasjonskostnadene utgjør omtrent 5 prosent av premien. I en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn vil nok dette ligge noe lavere, fordi det i en slik ordning ikke vil påløpe vesentlige kostnader til salg og markedsføring (ordningen skal omfatte alle). Dersom man antar at administrasjonskostnadene vil utgjøre 3,5 prosent av premien, kan de årlige administrasjonsutgiftene anslås til ca 10 mill kroner. I tillegg kommer de kostnader som er forbundet med å avvikle dagens pensjonsordning.

Det avgjørende for valget av løsning på dette punkt må være de kostnadene som er forbundet med de ulike alternative måtene å administrere en slik ordning på. På den ene siden finnes det private aktører med lang erfaring i å drive pensjonsordninger. På den annen side vil Pensjonstrygden for sjømenn i en årrekke administrere en overgangsordning, slik at det samlet sett kanskje vil bli rimeligst at denne institusjonen administrerer både den gamle og den nye pensjonsordningen.

9.8 Oppsummering

Ved en eventuell overgang til en felles privat tjenestepensjonsordning må man velge om denne skal etableres som en ytelsesbasert eller en innskuddsbasert ordning. Utvalget har utredet begge alternativer, uten å konkludere med hvilket av dem man bør velge.

Det legges til grunn at pensjonsalderen i en privat tjenestepensjonsordning skal være 60 år, og at pensjonen utbetales fram til fylte 67 år. Pensjonen vil ikke bli avkortet som følge av arbeidsinntekt vedkommende måtte ha ved siden av pensjonen. Den som fortsetter i sjømannsyrket utover pensjonsalderen, vil imidlertid ikke få rett til pensjon før tjenesten avsluttes.

Pensjonens størrelse i ytelsesordningen vil utgjøre 60 prosent ved full opptjeningstid (30 år). I en innskuddsordning vil pensjonens størrelse avhenge av avkastningen i spareperioden og spareperiodens lengde. Beregningen av premien er foretatt med den målsetting at innskuddsordningen skal gi en ytelse på 60 prosent av lønnen. Arbeidstakeren bærer imidlertid normalt risikoen for at avkastningen på de oppsamlede midlene kan bli dårligere enn forventet, men vil tilsvarende få fordelen av en bedre avkastning enn forventet. Det kan eventuelt etableres en innskuddsordning hvor det garanteres en viss avkastning på pensjonsmidlene. Kostnadene vil imidlertid da bli en del høyere enn i en normal innskuddsordning.

Utvalget legger til grunn at det forutsatte pensjonsnivået bør nås etter 30 års fartstid. Det vil således ta 30 år før noen når det angitte nivået ved overgang til en privat ordning. I overgangstiden vil man få en kombinasjon av pensjon som er opptjent i dagens pensjonsordning og i den nye ordningen. Pensjonenes størrelse i forhold til tidligere inntekt vil derfor gradvis stige fra dagens gjennomsnittlige nivå på ca 45 prosent, til 60 prosent i en privat tjenestepensjonsordning.

Bedriften forpliktelse vil i en innskuddsbasert ordning bestå i å yte et årlig innskudd som en viss prosent av lønnen. Bedriften får således ikke ansvar for å yte en nærmere angitt pensjon. Fordelen med en innskuddsbasert ordning for bedriften er således at den vet hvilke kostnader den må forholde seg til. I en ytelsesordning vil bedriftens forpliktelse bestå i å dekke den nødvendige premie. Denne premien vil være avhengig av alderssammensetningen hos medlemmene og stige når gjennomsnittsalderen stiger. Ettersom en slik ordning for sjømenn vil være en pliktig pensjonsordning, kan premien eventuelt beregnes som en felles gjennomsnittspremie for alle rederier.

I beregninger som er foretatt av nødvendig premie i en tjenestepensjonsordning, er det forutsatt at en person med 35 års fartstid (fra 25 til 60 år) skal få en pensjonsytelse på om lag 60 prosent av lønnen. Det er inkalkulert i premien at oppspart kapital ved dødsfall tilfaller de øvrige medlemmer i forsikringsbestanden, og at det skal foretas samordning med uførepensjon fra folketrygden. Utvalget forutsetter også at pensjonen samordnes med en eventuell avtalefestet pensjon, noe som kan bidra til å senke premienivået ytterligere.

I en innskuddsordning vil man under disse forutsetningene få en premie på ca 4 prosent av lønnsmassen, forutsatt en lønnsvekst på 3 prosent og en netto avkastning på pensjonsmidlene på ca 6,5 prosent. Dersom den samme pensjonen skal ytes etter 30 års fartstid, kan nødvendig premie anslås å utgjøre ca 4,5 prosent. I en ytelsesbasert ordning kan nødvendig premie anslås å utgjøre 4,8 prosent med et krav om 35 års opptjening for rett til full pensjon, og 5-5,1 prosent med et krav til 30 års opptjening. Premien kan f eks fordeles mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, etter systemet i dagens pensjonsordning.

Ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning må man dekke de løpende forpliktelsene i dagens ordning, samtidig som man setter av penger til å dekke de framtidige forpliktelsene i en privat ordning. Det oppstår derfor betydelige avviklingskostnader for den gjeldende pensjonsordningen. Kontantverdien av de totale framtidige forpliktelsene i dagens ordning kan anslås til 10 127 mill kroner, forutsatt 3 prosent grunnbeløpsøkning og 3 prosent realrente. Av disse forpliktelsene dekkes 4 949 mill kroner av det statstilskuddet (til krigsfartstillegg m v) og den statsgarantien som staten har i dagens ordning.

Beregningene viser altså at det ved overgang til en privat tjenestepensjonsordning oppstår avviklingskostnader i dagens ordning på ca 5,2 mrd kroner i kontantverdi som må dekkes inn.

Dersom det skulle bli aktuelt å gå over til en privat tjenestepensjonsordning for sjømenn, må det finnes en inndekning for disse avviklingskostnadene. Enkelte momenter det da kan være naturlig å se nærmere på i en slik finansieringsløsning er skissert foran i punkt 9.6.3. Bl a betales det i deler av næringen i dag inn premie både til dagens ordning og til en tariffavtalt tilleggsordning, noe som kan gi et premieoverskudd i forhold til premien i en innskuddsbasert ordning på ca 3,3 prosentenheter. Kontantverdien av dette premieoverskuddet over 20 år kan anslås til å utgjøre 4,2 mrd kroner. Andre måter å finansiere avviklingskostnadene på kan være å vurdere noen av de omfordelingstiltakene som er angitt i dagens ordning, se nærmere i punkt 8.3.3, eventuelt at staten bidrar med noe.

Når det gjelder den rettslige reguleringen av en privat tjenestepensjonsordning, synes det som om man står relativt fritt med hensyn til hvordan man vil etablere den. Man må imidlertid sørge for at ordningen gis virkning for alle sjømenn som omfattes av ILO-konvensjonen. Administrasjonen bør skje gjennom en felles pensjonskasse, der valget av nærmere løsning i stor grad bør avhenge av kostnadsspørsmål.

Fotnoter

1.

Dette er i samsvar med Selvig-utvalgets forslag i NOU 1998:1. Etter någjeldende regler kan det stilles krav om ett års ansettelsestid for medlemskap i en tjenestepensjonsordning, og 5 års ansettelsestid dersom arbeidstakeren er under 25 år.

2.

Dette er i samsvar med Selvig-utvalgets forslag i NOU 1998:1. I dag kreves normalt 3 års opptjeningstid.

3.

Selvig-utvalget foreslår å endre denne reglen slik at det kan medregnes: 100% av lønn inntil 6G, 80% av lønn mellom 6 og 9 G, 50% av lønn mellom 9 og 12 G, 0% av lønn over 12 G.

4.

Jf Selvig-utvalget som foreslår at denne opptjeningsmodellen blir obligatorisk, se nærmere i NOU 1998:1 s 46 flg.

5.

Beregningene bygger også her på forutsetninger om en grunnbeløpsøkning på 3 prosent, en realrente på 3 prosent og at det vil være 27 000 betalende medlemmer framover.

Til forsiden