4 Historisk utvikling

4.1 Innledning. Bakgrunnen for at pensjonsordningen for sjømenn ble opprettet

Spørsmålet om å opprette en egen pensjonsordning for sjømenn ble drøftet av sjømennenes og redernes organisasjoner allerede i mellomkrigstiden. Organisasjonene tok spørsmålet opp med de norske myndighetene i London under krigen.

I november 1946 forelå innstillingen fra et utvalg som var oppnevnt av Sosialdepartementet i 1945. Utvalget foreslo å opprette en lovfestet pensjonskasse for sjømenn med kapitaldekning for forpliktelsene, noe redersiden støttet. Sjømannsorganisasjonene bad imidlertid om at det også ble lagt fram et utkast til pensjonsordning bygd på utligningsprinsippet. Finansdepartementet uttalte seg i samme retning.

I lovproposisjonen (Ot prp nr 13 for 1948) fore­slo Sosialdepartementet at pensjonsordningen skulle baseres på et utligningsprinsipp, og at midlene fra Nortrashipoppgjøret skulle utgjøre et grunnfond. Staten skulle bidra til finansieringen ved siden av sjømenn og redere. Fartstid før ordningen trådte i kraft skulle normalt medregnes ved beregning av pensjonene. Ordningen skulle omfatte både utenriks og innenriks fart, herunder driftsbesetningen på fiske- og fangstfartøyer. Med enkelte mindre endringer ble forslagene i proposisjonen vedtatt som lov.

Selv om det var meningsforskjeller når det gjaldt utformingen av pensjonsordningen – særlig finansieringen – var det bred enighet om at det var berettiget med en særskilt pensjonsordning for sjøfolk, og at ordningen fikk lavere pensjonsalder enn det som ellers gjaldt (70 år i den alminnelige alderstrygden). Det ble framholdt at det forelå spesielle grunner for å opprette en egen pensjonsordning for denne yrkesgruppen. Blant annet hadde sjømannsyrket spesielle arbeidsvilkår med stadig skiftende arbeidsforhold. Dessuten kunne mange sjømenn ikke nyte godt av de sosiale tiltakene i samfunnet på samme måte som andre. Det ble også lagt vekt på at skipsfarten hadde avgjørende nasjonaløkonomisk betydning for landet. Gode sosiale vilkår ville medvirke til å sikre stabilitet og tilstrekkelig rekruttering til sjømannsyrket.

Pensjonstrygden for sjømenn ble opprettet ved lov 3. desember 1948 nr 7. Loven trådte i kraft straks, men retten til pensjon og plikten til å betale avgift inntrådte først 1. juli 1949.

I de ca 50 årene som er gått siden Pensjonstrygden for sjømenn ble etablert, har det vært fore­tatt en rekke endringer i pensjonsordningen. Forskjellige sider av ordningen har gjennom årene vært utredet av utvalg og arbeidsgrupper, se boks 4.1. Omfanget er blitt utvidet, ytelsene er tilpasset folketrygden, og statens medvirkning til finansieringen er endret.

Boks 4.1 Utredninger av sentrale spørsmål for pensjonering av sjømenn

  • Utredning avgitt 23. juni 1962 fra et utvalg som utredet finansieringsspørmål m v (Refinansieringsutvalget).

  • Utredning avgitt 20. januar 1968 fra et utvalget som bl a utredet tilpassing til folketrygden.

  • NOU 1974:48 (utredning av Mentsenutvalget, avgitt 29. juli 1974).

  • Utredning avgitt 13. november 1981 om den fremtidige finansieringen av pensjonstrygden for sjømenn.

  • NOU 1989:12 (utredning av Gjærevollutvalget, avgitt 31. mai 1989).

  • Utredning avgitt 4. januar 1991 om Pensjonstrygden for sjømenns økonomi og fremtidige utvikling.

I det følgende gis det en oversikt over utviklingen i pensjonstrygden når det gjelder omfang, ytelser, finansiering og administrasjon fram til dagens situasjon, som er framstilt i kapittel 3.

4.2 Utviklingen av pensjonstrygdens omfang

Innledning

Det har blitt foretatt en rekke endringer i omfangsbestemmelsene gjennom årene. De fleste endringene har ført til at personkretsen har blitt utvidet eller at tiden den enkelte omfattes av trygden/opptjener pensjonsgivende fartstid har økt.

Personkrets

Pensjonstrygden for sjømenn omfattet opprinnelig bare norske statsborgere som var arbeidstakere på norske skip. Det ble satt en tonnasjegrense på 100 bruttotonn, med en viss adgang til å innlemme mindre skip i rutefart m m i trygden. Senere er det foretatt en rekke endringer/utvidelser av personkretsen. Av viktige endringer kan nevnes:

  • I 1975 ble personkretsen utvidet til å omfatte arbeidstakere på flyttbare innretninger med eget framdriftsmiddel eller utstyr for boring etter naturforekomster i sjøen.

  • EØS-avtalen, som trådte i kraft 1. januar 1994, medfører at borgere av EØS-landene – med enkelte unntak – omfattes av pensjonstrygden for sjømenn når de tjenestegjør på norske skip.

I figur 4.1 gis det en oversikt over antallet personer som har vært med i ordningen siden starten. Oversikten bygger på gjennomsnittlig antall arbeidstakere per måned som er trukket for pensjonsavgift.

Figur 4.1 Historisk oversikt over antall personer som har vært trukket for
 pensjonsavgift

Figur 4.1 Historisk oversikt over antall personer som har vært trukket for pensjonsavgift

Pensjonsgivende fartstid

Utgangspunktet for fastsettelse av pensjonsgivende fartstid er tiden som en person har vært omfattet av trygden, det vil si har vært i trygdepliktig tjeneste på skip som går inn under trygden, eller har vært frivillig medlem.

Det ble bestemt at også tjeneste før loven trådte i kraft skulle regnes med som pensjonsgivende fartstid. Man unngikk dermed at det gikk mange år før det kunne ytes pensjoner av noen størrelse. Det ble gitt særregler for medregning av tid under den andre verdenskrigen som pensjonsgivende fartstid, se kapittel 3, punkt 3.3.2. Det ble videre bestemt at sjøtjeneste i sjøforsvaret skulle medregnes som pensjonsgivende fartstid.

I årene 1951-53 ble det foretatt en del endringer i reglene om hva som skal regnes som pensjonsgivende fartstid.

  • Det ble bestemt at tid sjømannen hadde hyre utover tjenestetiden om bord, samt tid sjømannen fikk sykepenger eller sykehusbehandling for sykdom inntruffet i tjenesten skulle medregnes som pensjonsgivende fartstid.

  • Det ble innført en ordning der vernepliktstid medregnes som pensjonsgivende fartstid på like vilkår uansett våpengren. Tiden medregnes når militærtjenesten tar til innen seks måneder etter utløpet av pensjonsgivende tidsrom eller avsluttet yrkesskole for sjømenn (med adgang til å dispensere fra fristen på seks måneder).

  • Tid på hvalfangst på utenlandske hvalfangststasjoner som tilhørte krigførende nasjoner alliert med Norge ble tatt med blant særreglene om godskriving av pensjonsgivende farts­tid under den andre verdenskrigen. Det ble dessuten bestemt at tjeneste i utenlandsk hvalfangst før 1. september 1939 skulle regnes som pensjonsgivende fartstid.

  • Det ble bestemt at tid en person har uførestønad fra pensjonstrygden før sjømenn eller tilsvarende stønad fra andre lovbestemte pensjonsordninger skulle medregnes som pensjonsgivende fartstid. Det ble satt som vilkår at stønaden gis på grunn av sykdom eller skade påført arbeidstakeren i pensjonsgivende tjeneste.

Tidsrom med hyre utover tjenestetiden om bord ble gjort til trygdepliktig tid i 1975. Det skulle dermed svares avgift for slik tid. Samtidig ble det innført en 6-måneders begrensning med adgang til dispensasjon. Senere (1993) ble grensen satt til 12 måneder, mens dispensasjonsadgangen falt bort. Sykepengetid ble trygdepliktig tid i 1986. Av sykepenger fra folketrygden svares det bare arbeidstakeravgift.

4.3 Ytelsene

4.3.1 Innledning

Loven om pensjonstrygd for sjømenn gav opprinnelig rett til både alderspensjoner, enkepensjoner og barnepensjoner. Alderspensjonene løp livet ut. Det var ingen ubetinget rett til uførepensjon, men det kunne på visse vilkår bevilges uførestønad når det var stilt midler til rådighet for dette formålet. På denne tiden var de sosiale trygdene lite utbygd. Det ble gitt alderstrygd med små ytelser etter behovsprøving, men det fantes ingen alminnelig etterlattepensjonering.

Situasjonen ble en annen etter at folketrygden var innført fra 1. januar 1967. Det ble da bestemt at pensjonstrygden for sjømenn skulle benytte sine midler til å yte alderspensjon fra den lavere pensjonsalderen for sjømenn, og fram til pensjonsalderen i folketrygden. Pensjonstrygden ble dermed en førtids alderspensjonsordning. Det ble fastsatt overgangsregler, slik at det fortsatt skulle gis bl a enkepensjoner og alderspensjoner etter oppnådd pensjonsalder i folketrygden, for fartstid opptjent før 1. januar 1967. Slike pensjoner ville dermed først bli avviklet etter en lengre overgangstid. Det vises til kapitel 3, punkt 3.3.2 hvor overgangsordningen er omtalt.

I punkt 4.3.2 gis det en omtale av pensjonstilfeller som det gjaldt særregler for, og som vil bli nevnt under omtalen av finansieringen. Ellers begrenses omtalen til alderspensjonene og ordningen med tilbakebetaling av pensjonsavgift. I omtalen av tilpassingen til folketrygden vil naturlig nok også de andre ytelsene bli omtalt.

4.3.2 Pensjoner etter særregler

Tilfeller der sjøtjenesten var avsluttet før loven trådte i kraft

Lovens ordinære regler for rett til pensjon gjaldt opprinnelig ikke for personer som hadde sluttet på sjøen før loven trådte i kraft uten å ha fartstid under den andre verdenskrigen. Disse personene fikk rett til pensjon dersom de hadde 250 fartsmåneder. Senere ble minstekravet til fartstid for denne gruppen satt ned til 200 måneder (1951) og videre til 150 måneder (1953). Det ble ytt enke- og barnepensjon dersom sjømannen døde etter å ha hatt rett til alderspensjon.

De etterlatte etter sjømenn som var døde før loven trådte i kraft, fikk opprinnelig ikke pensjon uansett lengden av avdødes fartstid. Det samme gjaldt for etterlatte etter sjømenn som hadde sluttet å seile før loven trådte i kraft, men som døde før de nådde pensjonsalderen. Disse gruppene etterlatte fikk rett til pensjon i 1952.

I disse tilfellene var alders- og etterlattepensjonene inntektsprøvd. Fra 1953 omfattet inntektsprøvingen bare tilfeller der arbeidstakeren var sluttet i tjenesten før 1. september 1939. Inntektsprøvingen ble opphevet i 1975.

Personer med pensjon fra Statens Sjømannsfond

Personer som innen utgangen av 1948 hadde pensjon fra Statens Sjømannsfond, fikk rett til pensjon fra pensjonstrygden for sjømenn. Sjømannsfondet var finansiert gjennom en del av laste- og fyravgiftene etter en lov fra 1909, samt ved bevilgninger fra staten. Det var høye krav til fartstid. Pensjonene ble bevilget for ett år om gangen, normalt fra fylte 60 år, men ikke lenger enn til fylte 70 år. Ordningen gav også visse uførepensjoner og enkepensjoner.

Pensjonstrygden for sjømenn overtok disse pensjonene uten hensyn til om vilkårene for pensjon etter sjømannspensjonstrygdloven var oppfylt. Pensjonene ble inntektsprøvd på samme måte som andre pensjoner der sjøtjenesten var avsluttet før sjømannspensjonstrygdloven trådte i kraft.

Personer med pensjon etter den midlertidige stønadsordningen av 1946

Personer som hadde stønad fra denne ordningen fikk i 1951 rett til pensjon eller uførestønad fra pensjonstrygden for sjømenn, samtidig som loven om den midlertidige stønadsordningen ble opphevet.

Ordningen gjaldt arbeidsuføre sjømenn og etterlatte etter sjømenn som hadde vært i norsk og alliert tjeneste under krigen, men som ikke kom inn under lovgivningen om krigsulykker.

4.3.3 Vilkårene for å få alderspensjon

Pensjonsalderen

Pensjonsalderen var 60 år ved starten av pensjonsordningen. Det kunne imidlertid ytes redusert pensjon inntil 5 år før pensjonsalderen når summen av alder og pensjonsgivende fartstid var 80 år eller mer. Denne ordningen tok sikte på å imøtekomme et behov for pensjon fra en tidligere alder hos særlig utsatte grupper, bl a fyrbøtere og andre maskinfolk.

Pensjonsalderen for sjømenn har vært vurdert flere ganger, spesielt om det er rimelig med så lav pensjonsalder for personer som har forlatt yrket, kanskje mange år før pensjonsalderen. Hovedregelen om pensjonsalder har imidlertid ikke vært endret, og heller ikke muligheten for å ta ut redusert pensjon før pensjonsalderen.

I 1968 ble det innført en ordning med forhøyet glidende pensjonsalder opp til 65 år, avhengig av hvor lenge sjømannen har tjenestegjort etter fylte 40 år. Regelen gjelder bare for personer som begynte i pensjonsgivende tjeneste etter 31. desember 1968.

Minstekravet til fartstid for rett til pensjon

Opprinnelig måtte man ha opptjent minst 150 pensjonsgivende fartsmåneder for å ha rett til pensjon. Tidsrom før loven trådte i kraft ble også regnet med som pensjonsgivende fartstid.

Det ble etter hvert innført flere unntak fra dette minstekravet:

  • Det ble (1952) mulig å få pensjon for pensjonsgivende fartstid ned til 75 måneder for personer med fartstid også på mindre skip (mellom 50 og 100 bruttotonn).

  • Innføringen av samordningsloven (1959) innebar at det på visse vilkår kan ytes sjømannspensjon ved å legge sammen tjenestetid fra flere tjenestepensjonsordninger.

  • For personer med fartstid under den andre verdenskrigen ble det (1968) bestemt at kravet til 150 måneder reduseres med antall fartsmåneder under krigen, og (1971) at det uansett kan ytes pensjon til den som har 18 måneders pensjonsgivende fartstid under krigen.

Det ble dessuten (1953) innført et særlig minstekrav på 36 pensjonsgivende fartsmåneder for den som ved oppnådd pensjonsalder hadde uførestønad fra pensjonstrygden for sjømenn eller uførepensjon fra lovbestemt pensjonsordning gitt for sykdom eller skade påført i pensjonsgivende tjeneste. Bestemmelsen om dette ble senere (1993) opphevet.

Vilkåret om å ha sluttet i pensjonsgivende tjeneste

Dette vilkåret var opprinnelig absolutt, med ble i 1968 lempet på, slik at det bare gjaldt før fylte 65 år. I 1975 ble det endret til bare å gjelde før fylte 62 år.

4.3.4 Alderspensjonens størrelse m m

Pensjonene ble opprinnelig fastsatt på grunnlag av satser for årlig pensjon for hver pensjonsgivende fartsmåned som pensjonisten hadde opptjent. Det ble gitt pensjon for maksimalt 350 måneder.

Pensjonssatsen for underordnede sjømenn var seks kroner per fartsmåned (maksimal årspensjon 2 100 kroner). For overordnede (offisersstillingene) var det to klasser, med henholdsvis 20 og 40 prosent høyere pensjonssats (maksimal årlig pensjon henholdsvis 2 520 kroner og 2 940 kroner).

Det ble gitt krigsfartstillegg for fartstid i tidsrommet 1. september 1939 – 31. desember 1945 med 100 prosent av pensjonssatsene. Det ble videre gitt tillegg for forsørget ektefelle (33 1/3 prosent av pensjonen) og for forsørgede barn (10 prosent av pensjonen for hvert barn).

Dersom pensjonen ble tatt ut før pensjonsalderen, ble den redusert med en halv prosent for hver måned som manglet på 60 år.

Før pensjonstrygden ble tilpasset folketrygden, ble det fore­tatt en rekke endringer i satsene for pensjon og tillegg:

  • I 1953 ble de to klassene for overordnede sjømenn (offiserer) slått sammen til en, med 40 prosent høyere pensjonssats enn for underordnede sjømenn.

  • I 1955 ble maksimal fartstid ved beregning av pensjonen økt fra 350 måneder til 360 måneder.

  • Ektefelletillegget ble i 1957 redusert til 15 prosent av pensjonen, og falt bort i 1959.

  • Krigsfartstillegget ble i 1971 fordoblet, fra å utgjøre 100 prosent av pensjonssatsen til 200 prosent av pensjonssatsen. I 1975 ble det foretatt en nivåforbedring av de ordinære pensjonssatsene for alderspensjon, men ikke av krigsfartstillegget. Det ble fra da av fastsatt egne satser for krigsfartstilleggene.

  • Da personer som hadde 18 måneders pensjonsgivende fartstid under krigen fikk rett til pensjon (1971), ble det bestemt at pensjonen bare skulle beregnes av fartstiden under krigen (dvs etter ordinære pensjonssatser og med krigsfartstillegg). Denne særregelen om pensjonsnivå ble senere (1975) opphevet, slik at eventuell fartstid utenom krigen regnes med når pensjonen beregnes.

Pensjonene har opp gjennom årene vært forhøyet, dels ved dyrtidstillegg, dels ved økning av pensjonssatsene. Etter at sjømannspensjonen gikk over til å bli en førtidspensjonsordning da folketrygden var innført, er det bare pensjonssatsene til alderspensjon før fylte 67 år som har økt.

I 1975 ble det gjennomført en vesentlig forhøyelse av de ordinære alderspensjonene før fylte 67 år. I tillegg til at det ble tatt igjen etterslep for manglende regulering de foregående årene, ble det foretatt en nivåforbedring av pensjonene med 50 prosent. Samtidig ble det tatt inn en bestemmelse i loven om at spørsmålet om å forhøye de ordinære pensjonssatsene og krigsfartstillegget skulle legges fram for Stortinget dersom grunnbeløpet i folketrygden økte. Senere ble sjømannspensjonssatsene forhøyet i samme forhold hver gang grunnbeløpet økte.

I 1993 ble det foretatt en nivåforbedring på 16 2/3 prosent av pensjonssatsene for underordnede sjømenn, men bare for fartstid opptjent etter endringen. I 1997 ble pensjonssatsene knyttet direkte til grunnbeløpet, slik at de endres automatisk når grunnbeløpet øker.

Ventetillegg

Fra 1. januar 1953 ble det mulig å opptjene høyere pensjon gjennom et ventetillegg. På den tiden var det stor mangel på sjøfolk, og formålet med ventetillegget var å stimulere sjøfolk til å fortsette å seile.

Ventetillegget ble opptjent gjennom å fortsette i tjenesten utover pensjonsalderen. Det kunne opprinnelig opptjenes ventetillegg til fylte 65 år (senere endret til at det kunne opptjenes i alt 60 måneder). På samme måte som pensjonen, var ventetillegget livsvarig. Ventetillegget utgjorde opprinnelig 1/2 prosent av pensjonen per ventemåned. Satsen ble senere endret til 3/4 prosent, og for fartstid fra 1. januar 1957 ble satsen forhøyet til en prosent for å stimulere eldre sjømenn til å fortsette i tjenesten. Dette skyldtes at det var stort behov for arbeidstakere i yrket.

Etter at folketrygden ble innført, ble ordningen med ventetillegg revurdert. Det ble (1968) bestemt at ventetillegget skulle opphøre samtidig med den ordinære alderspensjonen fra pensjonstrygden for sjømenn. Ventetillegg kunne opptjenes mellom 60 og 65 år og utbetales til pensjonsalderen i folketrygden. Senere (1975) ble opptjeningen begrenset til å kunne skje mellom 60 og 62 år. Satsene ble også justert, og utgjorde etter siste endring en prosent av pensjonen for de første 12 ventemånedene, deretter 1,5 prosent per ventemåned.

Ordningen med ventetillegg ble opphevet i 1993. Det ble lagt vekt på pensjonstrygdens svake økonomiske stilling, og at det kan opptjenes ordinær fartstid også ved arbeid utover pensjonsalderen. Det var heller ikke lenger det samme behovet for å stimulere sjøfolk til å fortsette til sjøs.

Samordning

Sjømannspensjonene ble satt ned med det fulle beløpet pensjonisten hadde rett til i alderstrygdpensjon. Sjømannspensjonene ble også satt ned dersom pensjonisten hadde pensjon fra personskadetrygd, dvs. ulykkestrygd eller krigspensjonering, og i visse tilfeller med utenlandsk pensjon.

Samordningen med alderstrygdpensjonen ble etter hvert (1955) noe lempeligere, og svarte til reglene som senere kom i samordningsloven (1959). Samordningsloven erstattet også de tidligere reglene om samordning med pensjoner fra personskadetrygdene, noe som normalt gav et gunstigere resultat enn tidligere. Samordningsloven innførte også bestemmelser om samordning av tjenestepensjoner, som bl a fikk virkning for pensjonstrygden for sjømenn.

Etter at folketrygden ble innført fra 1967, omfatter samordningsloven bl a samordning med pensjoner fra folketrygden. Som følge av at pensjonstrygden for sjømenn gikk over til å bli en førtids alderspensjonsordning, er det gjort flere viktige unntak fra bestemmelsene i samordningsloven for denne pensjonsordningen, se kapittel 3, punkt 3.3.1 om gjeldende regler.

Utviklingen av pensjonsnivået

For å danne seg et bilde av utviklingen av sjømannspensjonene har utvalget sammenlignet størrelsen på sjømannspensjonene med konsum­prisindeksen, timelønnen i industrien og størrelsen på alderstrygdpensjonene/folketrygdens grunnbeløp (fra 1967).

Sammenligningene er foretatt per 1. januar i årene fra og med 1950. Fram til 1. oktober 1952 var det to klasser overordnede sjømannspensjonister. Høyeste klasse er benyttet. Det er ikke tatt hensyn til ektefelletillegg, som falt bort fra 1. januar 1959. Etter at folketrygden ble innført, er satsene for ordinær sjømannspensjon (alderspensjon) benyttet.

Det er tatt utgangspunkt i fullt opptjent sjømannspensjon per år, dvs beregnet på grunnlag av 360 pensjonsgivende fartsmåneder (350 måneder før 1. juli 1955). For underordnede har pensjonen i nominelle kroner økt i perioden 1. januar 1950–1. januar 1998 fra kr 2100 per år til kr 102 068 per år (det er forutsatt at pensjonisten har opptjent pensjon etter høyeste sats for underordnet sammenhengende fra 1. mai 1993). For overordnede har pensjonen i samme tidsrom økt fra kr 2 940 per år til kr 139 230 per år.

Sammenligningene er foretatt ved at beløpet for årlig sjømannspensjon er dividert på henholdsvis konsumprisindeksen, timelønnen i industrien og alderstrygdpensjonen/grunnbeløpet. Resultatene er framstilt i figurene 4.2-4.4.

Figur 4.2 Sjømannspensjonens utvikling i forhold til konsumprisindeksen

Figur 4.2 Sjømannspensjonens utvikling i forhold til konsumprisindeksen

Figur 4.2 viser at sjømannspensjonen for underordnet/overordnet har økt fra ca 100/150 ganger konsumprisindeksen til 370/500 ganger indeksen.

Figur 4.3 Sjømannspensjonens størrelse i forhold til timelønnen
 i industrien. NHOs statistikk over gjennomsnittlig timefortjeneste i industrien
 er benyttet

Figur 4.3 Sjømannspensjonens størrelse i forhold til timelønnen i industrien. NHOs statistikk over gjennomsnittlig timefortjeneste i industrien er benyttet

Figur 4.3 viser at sjømannspensjonen for underordnet/overordnet har økt fra ca 700/1000 ganger timelønnen i industrien i 1950 til ca 1000/1400 ganger timelønnen rundt 1980. Senere har timelønnen økt sterkere enn pensjonen. Dette gjelder i forhold til alle pensjoner knyttet til grunnbeløpet i folketrygden, som har hatt en svakere utvikling enn timelønnen i industrien.

Figur 4.4 Sjømannspensjonens utvikling i forhold til alderstrygdspensjonen for
 enslig/grunnbeløpet

Figur 4.4 Sjømannspensjonens utvikling i forhold til alderstrygdspensjonen for enslig/grunnbeløpet

Sammenligner man figur 4.4 med figur 4.2, framgår det først og fremst at det skjedde en realøkning av alderstrygdpensjonene gjennom 1950- og 60-årene. Også sjømannspensjonene økte i hele denne perioden i forhold til konsumprisindeksen.

Etter den betydelige forhøyelsen av sjømannspensjonene som ble foretatt i 1975, har forholdet mellom sjømannspensjonen og grunnbeløpet i prinsippet vært uforandret. Den moderate økningen i sjømannspensjonen for underordnede etter 1993 skyldes at det ytes pensjon etter den høyere satsen som gjelder for tid etter 1. mai 1993.

4.3.5 Tilpassingen til folketrygden

Allerede da folketrygden var under forberedelse, ble det forutsatt at pensjonstrygden for sjømenn skulle opprettholdes som en supplerende ordning til folketrygden. Hvordan tilpassingen til folketrygden skulle skje, måtte ses i sammenheng med finansieringen av pensjonstrygden, og hvordan man ønsket at midlene som var til rådighet skulle benyttes. Resultatet ble at pensjonstrygden for sjømenn ble gjort om til en førtids alderspensjonsordning.

Tilpassingen skjedde i flere etapper:

  • Det ble bestemt at det fra 1. januar 1967 midlertidig ikke skulle ytes etterlattepensjoner for fartstid opptjent etter 1966, mens forholdet til folketrygden ble nærmere utredet. Denne ordningen ble permanent fra 1968.

  • I 1968 ble det bestemt at det ikke skulle ytes alderspensjon etter fylte 70 år for fartstid opptjent etter 1966. Pensjonene som tilpassingsbestemmelsene gjaldt for, ville dermed bli avviklet etter en lengre overgangstid.

  • Det ble i 1968 også innført en bestemmelse om samordning av alderspensjon fra pensjonstrygden for sjømenn før fylte 70 år med tilleggspensjon fra folketrygden (fikk anvendelse når sjømannspensjonisten hadde uførepensjon eller etterlattepensjon fra folketrygden med tilleggspensjon). Samordning med folketrygdens grunnpensjon skjedde fortsatt fullt ut etter samordningslovens bestemmelser.

  • I 1971 ble satsene for etterlattepensjon, og for alderspensjon etter fylte 70 år, fastlåste. Også samordningsfradraget for grunnpensjon fra folketrygden ble fastlåst.

  • I forbindelse med at pensjonsalderen i folketrygden ble satt ned til 67 år fra 1. januar 1973, ble tilpassingsbestemmelsene endret tilsvarende. I 1975 ble det bestemt at prinsippet om at sjømannspensjonene skal tilpasses folketrygden ved at det ikke regnes med fartstid opptjent etter 1966, også skal gjelde når pensjonisten har uførepensjon fra folketrygden. Senere (1985 og 1989) ble tilpassingsreglene også gjort gjeldende for attføringspenger fra folketrygden (etter endret terminologi i folketrygden også rehabiliteringspenger og foreløpig uførestønad) og avtalefestet pensjon med statstilskott.

  • For å forhindre at pensjonister går ned i samlet pensjon ved tilpassingen til folketrygden, ble det (1979) innført bestemmelser om overgangstillegg. Bestemmelsene ble gitt med virkning fra 1. juli 1975.

Tilpassingen til folketrygden fører til at det ytes pensjoner etter overgangsbestemmelser for fartstid før 1967 med fastlåste beløp. I 1986 ble det innført en ordning med dels tvungen, dels frivillig kapitalutløsning av de minste av disse pensjonene. Beløpsgrensene var på henholdsvis 50 og 100 kroner per måned.

I 1993 ble overgangsbestemmelsene forenklet ved at de fastlåste samordningsfradragene for pensjon fra folketrygden falt bort. Samtidig ble grensen for kapitalutløsning av fastlåste pensjoner hevet. Det vises til framstillingen av gjeldende regler i kapittel 3, punkt 3.3.2.

4.3.6 Tilbakebetaling av pensjonsavgift

I og med det høye minstekravet til pensjonsgivende fartstid for rett til pensjon, ble det funnet rimelig at sjømenn som ikke oppnådde pensjonsrett fikk tilbakebetalt avgift. Reglene om tilbakebetaling omfatter bare arbeidstakeravgiften, ikke avgiften fra rederiene. Reglene har vært endret flere ganger opp gjennom årene.

Opprinnelig kunne arbeidstakeren kreve å få tilbakebetalt avgiften han hadde betalt utover de første 36 månedene. Tilbakebetalingen kunne tidligst skje ved oppnådd pensjonsalder. Døde sjømannen tidligere, kunne boet i visse tilfeller kreve beløpet utbetalt.

Reglene ble endret allerede i 1951, med den begrunnelsen at beregningene ble kompliserte fordi avgiftssatsene stadig skiftet. Det ble bestemt at tilbakebetaling skulle skje med et beløp som svarte til fire års pensjon, beregnet på grunnlag av opptjente måneder etter at avgiftsbetalingen tok til 1. juli 1949, fratrukket de første 36 fartsmånedene.

I 1968 gikk man tilbake til en beregning ut fra innbetalt avgift. Man regnet først ut gjennomsnittlig avgift de siste 36 månedene. Denne gjennomsnittsavgiften ble multiplisert med antallet fartsmåneder som var tjent opp etter 1. juli 1949 fratrukket 36 måneder. Det ble samtidig bestemt at boet ikke kunne kreve å få tilbakebetalt avgift når arbeidstakeren døde før pensjonsalderen.

Den någjeldene ordningen ble innført i 1993. Tilbakebetalingsbeløpet utgjør 2/3 av ett års pensjon, og reglene er også ellers tilpasset reglene for pensjon, se kapittel 3, punkt 3.3.4.

4.4 Finansiering – økonomi

4.4.1 Valget av finansieringsløsning – kapitaldekningsprinsippet eller utligningsprinsippet

Innledning

Som nevnt innledningsvis i kapitlet, var det bred enighet om å opprette en pensjonsordning for sjømenn. Derimot var det uenighet om hvordan en slik ordning skulle finansieres. Spørsmålet var om ordningen skulle ha kapitaldekning (fond) for forpliktelsene, eller om ordningen skulle dekke pensjonsforpliktelsene m v ved en løpende finansiering.

Sjømannspensjonsutvalgets utredning og foreløpig lovutkast fra departementet

Sjømannspensjonsutvalget av 1945 foreslo å opprette en lovfestet pensjonskasse for sjømenn med kapitaldekning for forpliktelsene. Både sjømenn, redere og staten skulle delta i finansieringen. De som hadde en viss fartstid under den andre verdenskrigen skulle sikres pensjon også for fartstid før pensjonskassen trådte i virksomhet, herunder for fartstid utenom krigen. Denne delen av pensjonene foreslo man å finansiere særskilt ved å benytte 186 mill kroner fra Nortrashipoppgjøret i 1946. Ved dette oppgjøret var det avsatt et beløp av denne størrelsen til delvis finansiering av en fast, varig pensjonsordning for norske sjøfolk.

Da utredningen forelå, bad sjømannsorganisasjonene om at det også ble lagt fram et utkast til pensjonsordning bygd på utligningsprinsippet. Finansdepartementet uttalte seg i samme retning, og gav dessuten utrykk for at fondet på 186 mill kroner fra Nortrashipoppgjøret burde bli stående urørt. Renteavkastningen burde inngå i midlene som skulle benyttes til løpende utbetalinger.

Sosialdepartementet utarbeidet så et foreløpig lovutkast til pensjonsordning basert på utligningsprinsippet, men med et grunnfond på 186 mill kroner (fra Nortrashipoppgjøret). Dette opplegget til finansiering fikk tilslutning fra samtlige sjømannsorganisasjoner, men ikke fra redersiden.

Uttalelser til forslagene fra utvalget og departementet 1

Finansdepartementet gikk inn for utligningsprinsippet, og fant det lite heldig at staten skulle yte tilskudd som bidro til fondsopplegg. Finansdepartementet uttalte bl a:

«Opplegging av fond gjennom posteringer i statens regnskaper er ikke tilrådelig i en tid da statsbudsjettene må gjøres opp med betydelig underskott. En er i det hele prinsipielt i mot at staten i sine trygdeordninger binder seg til fondsopplegg med sikte på å dekke framtidige ytelser. Dette prinsipp bygger på den misforståelse at utredelsen av pensjoner bare består i pengeoverføringer. Det avgjørende er imidlertid å sikre de pensjonsberettigede det forbruk som pensjonsordningen tar sikte på, når de ikke lenger er i arbeid. Ut fra dette synspunkt er en dekning av utgiftene gjennom den løpende beskatning å foretrekke, fordi en da reduserer etterspørselen etter varer og tjenester fra andre folkegrupper, samtidig som pensjonene utbetales.»

Norges Rederforbund pekte bl a på at ved en kapitaldekning blir statens garanti sterkt begrenset, mens den ved utligningssystemet kunne komme til å bli effektiv på kort varsel og kreve store beløp. Det ble spesielt vist til virkningen når skipsfarten innskrenkes og skip går i opplag. Rederforbundet framholdt at ingen i lengden er tjent med et system som til visse tider vil kreve ekstraordinære bevilgninger fra staten. Rederforbundet konkluderte slik:

«Vi mener således etter foranstående at det er umulig for rederne å godta utlikningsprinsippet, og må henstille at departementet i sin proposisjon legger til grunn kapitaldekningsprinsippet.»

Sjømannsorganisasjonenes fellesråd kom til at en pensjonsordning basert på utligningsprinsippet ville være å foretrekke, men var klar over at det ville knytte seg en del usikkerhet til ordningen, særlig vedrørende finansieringen etterhvert som pensjonistbestanden økte. Det ble presisert at:

«Når sjømannsorganisasjonene aksepterer den foreslåtte ordning, er det derfor under den uttrykkelige forutsetning at det under en noenlunde jevn utvikling vil være mulig å opprettholde ordningen helt ut også når den kommer til å kreve de tilskott som en har reknet med i framtiden.»

Statens Pensjonskasse viste til et P.M. fra byråsjef F. Haugland, der det ble uttalt at det ved utligningsprinsippet selvsagt blir nødvendig som departementet foreslår at staten garanterer pensjonsordningen. Det ble videre pekt på at det ikke var mulig å si noe sikkert om hvor mange pensjonister og innskytere det ville bli i framtiden, og dermed heller ikke hvordan forholdet ville bli mellom utgifter og inntekter som kommer fra sjømenn og redere. Byråsjef Haugland anbefalte en ordning som bygget på forsikringsmessig kapitaldekning

«idet dette systemet kan hindre en utvikling av virksomheten som ellers ville bli følgen av et utligningprinsipp, nemlig at det er helt uvisst om de inntekter som sjømenn og redere skal bidra med, kan skaffes på den måte som er forutsatt.»

Ot prp nr 13 for 1948

I lovproposisjonen (Ot prp nr 13 for 1948) foreslo Sosialdepartementet at pensjonsordningen skulle baseres på et utligningsprinsipp, og at midlene fra Nortrashipoppgjøret skulle utgjøre et grunnfond. Staten skulle bidra til finansieringen ved siden av sjømenn og redere. Fartstid før ordningen trådte i kraft skulle normalt medregnes ved beregning av pensjonene. Ordningen skulle omfatte både utenriks og innenriks fart, herunder driftsbesetningen på fiske- og fangstfartøyer. Med enkelte mindre endringer ble forslagene i proposisjonen vedtatt som lov.

Departementet uttalte bl a i proposisjonen:

«Sett fra statens synspunkt vil det naturlige pensjonstekniske prinsipp være at skipsfarts­næringen og den til enhver tid arbeidsføre del av sjømannsstanden sammen med staten bærer omkostningene ved pensjoneringen av de gamle og arbeidsuføre sjømenn. Det er også dette synspunkt som til syvende og sist ligger i utlikningsprinsippet. I de moderne sosialtrygder, både i vårt land og i utlandet, er en også mer og mer gått over til dette system.»

Departementet pekte også på at fondsoppbyggingen som var nødvendig under kapitaldekningssystemet ikke kunne ses løsrevet fra statens finanspolitikk og samfunnets alminnelige økonomi. Departementet framholdt:

«For en sosialtrygd som er garantert av staten er det også helt unødvendig å basere seg på en svær fondsopplegging plassert i statsobligasjoner. Disse obligasjonene er nemlig i siste instans ikke av større verdi enn den garanti som ligger i at pensjonsordningen og dens ytelser ved lov er garantert av staten.»

Departementet pekte videre på at en forsikringsordning basert på kapitaldekningsprinsippet

«ville vanskeliggjøre det som skulle være det vesentlige ved nærværende pensjonsordning, nemlig å yte pensjoner til de sjømenn som er gamle i dag.»

Argumentene om at nedgang i størrelsen på flåten og opplegg av skip ville skape økonomiske vansker under utligningssystemet anså departementet ikke for vesentlig. Statens tilskott ville riktignok måtte økes i en overgangsperiode, men utgiftene ville bli lavere senere på grunn av den lave sysselsettingen. Departementet uttalte bl a:

«Sett over lengre sikt blir derfor resultatet – stort sett – det samme, idet en bare har å gjøre med en forskyvning i tidspunktet for utgiftenes forfall.»

Det ble bestemt at finansieringen skulle skje ved avgifter fra arbeidstakere og rederier, gjennom en del av laste og fyravgiftene, ved tilskott fra trygdens fond og ved tilskott fra staten.

4.4.2 Avgiftene fra arbeidstakere og rederier

Avgiften fra arbeidstakerne var opprinnelig fastsatt til 5 prosent av den faste hyren. I 1951 ble arbeidstakerne inndelt i 5 grupper med lik avgift for alle arbeidstakere i samme gruppe. I 1953 ble avgiftsgruppene redusert til 4 (de to offisersgruppene ble slått sammen).

Avgiften fra rederiene var dels en avgift per arbeidstaker, dels en tonnasjeavgift. Det høyeste beløpet skulle legges til grunn. Avgiften per arbeidstaker var det samme beløpet som arbeidstakeravgiften. Rederiet skulle som en hovedregel betale en tilsvarende avgift for utenlandske arbeidstakere, selv om disse ikke var trygdepliktige. Tonnasjeavgiften, som var 0,15 kroner per brutto registertonn for måneden, ble opphevet i 1953. Begrunnelsen var at den virket noe tilfeldig. Dessuten innbrakte pensjonsavgiftene mer, og utgiftene var mindre, enn beregnet.

Det ble bestemt at halvparten av den delen av laste- og fyravgiftene som oversteg 2,2 mill kroner per år skulle gis til Pensjonstrygden for sjømenn. Pengene hadde tidligere tilfalt Statens Sjømannsfond (se punkt 4.3.2 ovenfor om pensjonene fra dette fondet).

Avgiftssystemet ble lagt om i 1963, slik at avgiften fra både arbeidstakerne og rederiene ble fastsatt til faste månedlige beløp i forhold til pensjonssatsen.

  • Arbeidstakeravgiften i gruppe 2 (matroser m v) ble satt til tre ganger pensjonssatsen for underordnede. De øvrige tre gruppene fikk avgiften satt i forhold til avgiften i gruppe 2.

  • Offiserene (gruppe 1) fikk en avgift på 150 prosent av avgiften i gruppe 2.

  • Rederienes avgift ble satt til 150 prosent av arbeidstakeravgiften.

Omleggingen i 1963 medførte at avgiften fra arbeidstakerne gjennomsnittlig ble forhøyet med ca 40 prosent og avgiften fra rederiene med ca 110 prosent (samlet avgiftsforhøyelse ca 77 prosent).

I 1968 ble pensjonsnivået hevet, uten at avgiftsnivået ble endret. Dette ble gjort ved at arbeidstakernes avgift i gruppe 2 ble satt til 2,25 ganger pensjonssatsen.

I 1975 ble avgiftssystemet igjen lagt om, samtidig med at det ble foretatt en vesentlig forhøyelse av pensjonssatsene:

  • For arbeidstakerne ble avgiften i gruppe 2 satt til 1,20 ganger pensjonssatsen for underordnede.

  • For rederiene gikk man over til en prosentavgift. Satsen ble satt til 2,75 prosent av arbeidstakerens inntekt om bord. For arbeidstakere på fiske- og fangstfartøyer ble avgiften fra rederiene fortsatt beregnet i forhold til arbeidstakeravgiften.

Satsen for avgiften fra rederiene har senere vært forhøyet flere ganger, bl a i forbindelse med at plikten rederiene hadde til å svare avgift for utenlandske arbeidstakere i den norske flåten (uten fast bopel i Norge) ble opphevet i 1987 (da norsk internasjonalt skipsregister ble innført). Satsen er nå 3,3 prosent av inntekten om bord.

I 1993 ble gruppeinndelingen forenklet til to avgiftsgrupper. Samtidig ble arbeidstakeravgiften for gruppe 2 (underordnede) reelt forhøyet fordi den fra da av regnes av den høyere pensjonssatsen som ble innført for underordnede. Avgiften for gruppe 1 (overordnede) ble fastsatt til 9/7 av avgiften for gruppe 2, dvs at avgiftsnivået for overordnede sjømenn ble som før. I 1997 ble satsene for arbeidstakeravgiften knyttet direkte til grunnbeløpet i folketrygden. Avgiftsnivået ble ikke endret.

4.4.3 Fondene og statens bidrag

Grunnfondet bestod av 186 millioner kroner fra Nortrashipoppgjøret. Det ble bestemt i loven at kapitalen av dette fondet ikke kan benyttes til å dekke trygdens utgifter.

Reguleringsfondet fikk overført de gjenværende midlene i Statens Sjømannsfond per 1. juli 1949 (ca 1,3 mill kroner). Overskudd i regnskapsåret skulle legges til reguleringsfondet. Ifølge proposisjonen tenkte departementet seg midlene nyttet bl a til å finansiere uførestønader og andre bevilgede ytelser.

Det ble bestemt at trygdens fond forvaltes av styret, etter regler fastsatt av Kongen med Stortingets godkjenning.

Staten skulle dekke eventuelle underskudd i regnskapsåret. Statens tilskudd skulle likevel aldri være mindre enn 10 prosent av utgiftene. Bestemmelsen om årlige statstilskudd på 10 prosent av utgiftene ble foreslått av stortingskomiteen. Begrunnelsen var at ifølge de beregningene som forelå, ville staten etter hvert komme inn med betydelige tilskudd. Komiteen – med tilslutning av Stortinget – fant det riktig og hensiktsmessig at staten allerede fra starten begynte å yte tilskudd til trygden.

Den plikten som staten hadde til å yte tilskudd på minst 10 prosent av de årlige utgiftene ble opphevet i 1955. I Ot prp nr 44 for 1955 påpekte Sosialdepartementet at trygden hadde hatt store overskudd, og at det siden starten i 1949 var bygd opp et reguleringsfond på ca 100 millioner kroner. F eks var overskuddet 17,7 millioner kroner i 1953. Departementet fant at staten ikke burde yte tilskudd så lenge trygden gikk med overskudd. Det ble pekt på at trygden var garantert av staten, og at denne garantien ble opprettholdt. Bestemmelsen om at staten skulle dekke eventuelle underskudd stod dermed fast.

Etterhvert førte utviklingen til at overskuddet minket. Samtidig økte bestanden av pensjonister fra år til år. Da sjømannsorganisasjonene i 1957 framholdt overfor Sosialdepartementet at sjømannspensjonene var for lave, fant departementet at både spørsmålet om pensjonenes størrelse og finansieringsordningen måtte vurderes nærmere.

Sosialdepartementet utarbeidet et opplegg med forhøyelse både av pensjonene og pensjonsavgiftene, og et utkast til proposisjon ble forelagt for sjømennenes og rederienes organsiasjoner. I Ot prp nr 76 for 1958 uttalte departementet bl a om dette forslaget:

«I forbindelse med forslaget tok departementet samtidig avstand fra det syn at staten forutsettes å skulle dekke en bestemt del av pensjonstrygdens utgifter. Staten garanterer trygden, og garantiansvaret kan bli aktuelt hvis f. eks. trygdens inntektsgrunnlag svekkes som følge av innskrenkninger i vår skipsfart og mannskapsstyrken, men under normale forhold forutsettes trygden å skulle dekke utgiftene helt ut selv.»

I Ot prp nr 54 for 1962-63 opplysete departementet om det samme forslaget:

«Det ble fremhevet at skipsfarten i likhet med andre næringer selv måtte bære utgiftene til pensjonering av sine arbeidstakere.»

Sjømennenes og rederienes organisasjoner kunne ikke godta departementets opplegg. De framholdt at staten etter lovens forutsetninger hadde plikt til å delta i trygdens finansiering. De påpekte også at staten hadde gjennomført flere utvidelser av trygdens opprinnelige omfang, bl a ved å føre inn under trygden en rekke personer som aldri har vært med på å bidra med inntekter.

I 1960 ble det oppnevnt et utvalg som bl a skulle drøfte spørsmål av betydning for finansieringen (Refinansieringsutvalget). I utvalgets utredning som ble avgitt i 1962, ble det bl a påvist at de løpende inntektene ikke ville kunne dekke de framtidige forpliktelsene.

I 1963 ble loven endret slik at staten fra 1. januar 1964 påtok på seg å betale for den beregnede del av pensjonsutgiftene til

  • krigsfartstillegg, ved at det ble tatt hensyn til en forholdsmessig del av samordningsfradrag etter samordningsloven, og

  • pensjoner etter den midlertidige stønadsloven av 1946.

Trygdens andel av laste- og fyravgiftene ble begrenset til 4 mill kroner per år.

Samtidig ble statsgarantien endret. Bestemmelsen om at staten dekker årlige underskudd ble opphevet, og erstattet med en bestemmelse om at trygden er garantert av staten. Videre ble bestemmelsen om reguleringsfondet endret, slik at det framgår at årlige underskudd i regnskapsåret dekkes av reguleringsfondet.

I Ot prp nr 54 (1962-63) ble det uttalt at avgiftsbetalingen normalt bør dekke trygdens ytelser, og videre:

«Under ekstraordinære forhold vil det imidlertid kunne bli aktuelt med statstilskott for å forhindre at pensjonsytelsene blir redusert.»

Under stortingsbehandlingen uttalte sosialminister Olav Gjærevoll bl a:

«Jeg synes det er riktig i denne sammenheng å understreke at utlikningsprinsippet selvfølgelig bare er mulig så lenge staten garanterer den enkelte pensjonist at han skal få oppfylt sine rettigheter. Uten statens garanti ville utlikningsprinsippet ikke være mulig.»

Bestemmelsen om statsgaranti slik den ble vedtatt i 1963 gjelder fortsatt.

Senere ble det ført forhandlinger mellom sjømanns- og rederiorganisasjonene og staten om finansieringen av pensjonstrygden for sjømenn. Sosialdepartementet forela i november 1966 organisasjonene et tilbud til finansieringsordning som samtlige organisasjoner aksepterte. Forslaget ble vedtatt som lov med virkning fra 1. januar 1967. Ordningen gikk ut på at staten dekker

  • krigsfartstillegg (uten samordningsfradrag)

  • pensjoner etter den midlertidige stønadsloven av 1946

  • enke- og barnepensjoner etter arbeidstaker som sluttet i pensjonsgivende tjeneste før 1. september 1939

  • merutgiftene ved at arbeidstakere på utenlandske hvalfangstekspedisjoner m v var blitt innlemmet i trygden.

Det ble videre foretatt et etteroppgjør for tidligere utbetalt krigsfartstillegg og utgifter til pensjon for utenlandsk hvalfangst. Oppgjøret skulle skje ved at staten i 40 år fra og med 1967 skulle yte et tilskudd på 6,25 mill kroner til trygden. Laste- og fyravgiftene skulle opprinnelig trekkes fra, men dette ble endret i 1968. Samtidig ble det bestemt at halvparten av disse avgiftene skulle gis som tilskudd til trygden. Etter at laste- og fyravgiftene falt bort ved innføring av kystgebyr, har pensjonstrygden fått et årlig tilskudd (fra 1983) på 8 mill kroner.

I 1968 ble det tatt inn en bestemmelse i loven som pålegger Pensjonstrygdens styre å følge utviklingen av trygdens økonomi. Styret skal minst hvert fjerde år foreta en forsikringsteknisk beregning av trygdens pensjonsforpliktelser, og beregne inntekter og utgifter i framtiden. På dette grunnlaget skal styret fremme forslag om mulige endringer i trygdens ytelser og hvordan utgiftene skal dekkes.

Det har senere ikke vært noen endringer i finansieringsordningen, men finansieringsspørs­målene har blitt aktualisert på grunn av trygdens dårlige økonomi.

Etter avtale mellom Pensjontrygdens styre og staten v/Finansdepartementet var grunnfondet på 186 mill kroner fra 1. juli 1949 til 1. juli 1979 plassert som kontolån i statskassen. Per 1. juli 1979 var renten på kontolånet 8 prosent p a. Styret ønsket en høyere forrentning, eventuelt at lånet ble frigitt slik at det kunne forvaltes av styret. Grunnfondet ble frigitt den 12. november 1992 med en rentekompensasjon på kr 6 557 890. Senere ble det utbetalt ytterligere rentekompensasjon med kr 35 041 600.

I figur 4.5 gis det en oversikt over utviklingen av fondene i Pensjonstrygden for sjømenn.

Figur 4.5 Utviklingen av fondene i Pensjonstrygden for sjømenn i mill kroner
 (omregnet til 1997-kroner etter konsumprisindeksen)

Figur 4.5 Utviklingen av fondene i Pensjonstrygden for sjømenn i mill kroner (omregnet til 1997-kroner etter konsumprisindeksen)

Figur 4.5 viser samlet kapital i grunnfondet og reguleringsfondet i 1997-kroner. Det framgår at kapitalen har sunket jevnlig de siste 20 årene, etter å ha vært på en topp rundt 1970.

I de senere årene har regnskapet for pensjonstrygden for sjømenn vist underskudd. I figur 4.6 gis det en historisk oversikt over den finansielle utviklingen i pensjonsordningen.

Figur 4.6 Pensjonstrygdens årlige regnskapsmessige resultat i mill kroner

Figur 4.6 Pensjonstrygdens årlige regnskapsmessige resultat i mill kroner

Figur 4.6 viser det årlige resultatet medregnet renter. Underskuddet i 1975 skyldtes at de ordinære alderspensjonene ble økt med ca 70 prosent fra 1. juli 1975, mens avgiftssatsene først ble økt med virkning fra 1. oktober 1975. Underskuddet i 1989 skyldtes at det for dette året bare ble regnskapsført avgift for fem terminer. Diagrammet viser at pensjonstrygden har gått med noe over 100 mill kroner i underskudd hvert år siden 1994.

4.5 Organisering – administrasjon

Pensjonstrygden for sjømenn har hele tiden vært administrert av en egen institusjon ledet av et styre, se kapittel 3, punkt 3.5.

Pensjonsordningen har hatt et komplisert regelverk som det har vært arbeidskrevende å administrere, blant annet med særregler for fartstid under den andre verdenskrigen og kompliserte regler for beregning og samordning av pensjoner m v. I den første tiden foretok pensjonsordningen utbetaling av pensjonene selv, men dette ble senere overtatt av trygdeetaten.

Før 1. januar 1989 ble pensjonsavgiftene krevd inn av Direktoratet for sjømenn, som også krevde inn sjømannsskatten. Pensjonstrygden for sjømenn overtok innkrevingen av pensjonsavgiftene selv fra 1989, da Direktoratet for sjømenn ble nedlagt.

I de senere årene har det vært lagt vekt på å forenkle arbeidet med pensjonssakene gjennom bl a Edb-utvikling, men det er ikke mulig å unngå en del manuelle rutiner. Innføringen av EØS-avtalen fra 1994 har ført til en del merarbeid.

Bemanningen har vært synkende de senere årene pga arbeidet med effektivisering. Det var 62 fast organiserte stillinger per 31. desember 1990. Til sammenligning hadde trygden 50 stillinger per 31. desember 1997, hvorav 3 stillinger ikke var besatt pga permisjoner. Administrasjonsutgiftene var i 1990 21,0 mill kroner, som utgjorde ca 3,5 prosent av pensjonsutgiftene, mens det i 1997 kostet 22,9 mill kroner å administrere pensjonsordningen, dvs ca 3,2 prosent av pensjonsutgiftene.

Fotnoter

1.

Uttalelsene er gjengitt i Ot prp nr 13 for 1948

Til forsiden