Ot.prp. nr. 71 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler

Til innholdsfortegnelse

2 Lovforslagets bakgrunn

2.1 Evalueringen av NOKUT

I St. prp. nr. 1 (2007-2008) tok Kunnskapsdepartementet initiativ til en ekstern evaluering av NOKUT. Formålet med evalueringen var å gi departementet mer kunnskap om hvordan NOKUT utfører sine lovpålagte oppgaver, og om NOKUT tilfredsstiller kriteriene for medlemskap i European Association for Quality Assurance Agencies.

Evalueringskontrakten ble formelt gitt av departementet til NIFU STEP 29. juni 2007, som satte sammen evalueringskomiteen. Komiteen besto av fem internasjonale forskere med god kunnskap om kvalitetssikring. Komiteens arbeid ble koordinert av professor Lee Harvey (Storbritannia), dr. Liv Langfeldt (Norge) og dr. Bjørn Stensaker (Norge). NIFU STEP var sekretariat for evalueringskomiteen.

Oppdraget for evalueringen var todelt:

  1. Komiteen skulle finne ut om NOKUT oppfyller European Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area, som også fungerer som kriterium for medlemskap i ENQA 1. Standardene ble vedtatt på den fjerde ministerkonferansen i Bologna-prosessen i Bergen 19. til 20. mai 2005.

  2. Komiteen skulle evaluere NOKUTs rolle i norsk høyere utdanning og fagskoleutdanning.

Komiteen overleverte evalueringsrapportene til departementet 29. februar 2008. Departementet avholdt et høringsmøte om evalueringskomiteens rapporter om NOKUT 5. juni 2008.

Komiteen konkluderer med at NOKUT klart oppfyller kravene i de europeiske standardene for kvalitetssikring av høyere utdanning. Når det gjelder komiteens andre evalueringsoppgave, la komiteen frem enkelte forbedringspunkter. Evalueringskomiteen anbefaler både endringer av forhold som reguleres i lov og forhold som reguleres i forskrift.

Forslaget til endring av universitets- og høyskoleloven § 2-1 er første trinn i oppfølgingen av evalueringskomiteens anbefalinger. Departementet vil også følge opp evalueringskomiteens anbefalinger ved å gjennomgå og foreslå endringer i forskriftene fastsatt av departementet som omhandler NOKUTs virksomhet og oppgaver. Forskriftene regulerer mer konkret NOKUTs arbeid med akkreditering og evaluering, krav til kvalitetssystem og saksbehandlingen ved godkjenning av annen utdanning.

2.2 Forslag til andre lovendringer

Sammenslåing av institusjoner

Det legges fram forslag til endringer for å legge bedre til rette for eventuelle sammenslåinger av institusjoner. Disse forslagene må blant annet ses i sammenheng med anbefalingene i NOU 2008: 3 Sett under ett.Her anbefales det at det tas grep for at dagens universiteter og høyskoler slås sammen til åtte til ti større institusjoner for å møte ulike utfordringer og skape større og mer robuste enheter. Departementet har imidlertid ikke funnet det hensiktsmessig å fremme forslag om en slik strukturendring, men er kjent med at flere institusjoner selv vurderer initiativ til sammenslåinger eller andre former for institusjonelt samvirke eller samarbeid. Departementet mener det er positivt at det er prosesser i sektoren der institusjonene selv vurderer faglig samarbeid og tiltak for å sikre robuste fagmiljøer og institusjoner. Departementet mener derfor at det er behov for å ha et fleksibelt lovverk som kan legge til rette for slike initiativ fra institusjonene i universitets- og høyskolesektoren.

Universitets- og høyskoleloven har ikke bestemmelser om prosessen for slike sammenslåinger, og enkelte av bestemmelsene om styret fremstår som lite anvendelige i slike situasjoner. Departementet foreslår derfor endringer i enkelte bestemmelser for å legge til rette for å håndtere eventuelle sammenslåinger av institusjoner.

Norsk som fagspråk

I 2002 ble den da gjeldende universitets- og høgskoleloven endret ved at den tidligere lovbestemmelsen om at undervisningsspråket til vanlig skal være norsk, ble opphevet. Denne endringen kom som en konsekvens av et styrket fokus på internasjonalisering av høyere utdanning. I Ot.prp. nr. 40 (2001-2002) begrunnes endringen med at bestemmelsen om at undervisningsspråket til vanlig skal være norsk, vil kunne være til hinder for at utdanningsinstitusjonene bygger opp fagtilbud på andre språk og ivaretar sitt ansvar for internasjonalisering av norsk utdanning og forskning. Universitets- og høyskoleloven har i dag ikke bestemmelser om institusjonenes ansvar for norsk fagspråk. I St.meld. nr. 35 (2007-2008) Mål og meining - Ein heilskapleg norsk språkpolitikk vises det til at et overordnet mål for en norsk språkpolitikk er å sikre det norske språkets posisjon som et fullverdig, samfunnsbærende språk i Norge. På bakgrunn av dette, og med forbehold om Stortingets behandling, har departementet foreslått en ny lovbestemmelse om at universiteter og høyskoler skal ha ansvar for vedlikehold og videreutvikling av norsk fagspråk. Det understrekes i denne sammenheng at arbeidet med å utvikle og holde levende et fullverdig vitenskapelig fagspråk på norsk peker seg ut som en språkpolitisk hovedutfordring i årene framover, og at forskning og høyere utdanning i så måte er den strategisk viktigste samfunnssektoren.

Ansvar for museumsvirksomhet ved Universitetet i Stavanger

Arkeologisk museum i Stavanger er innlemmet i Universitetet i Stavanger fra 1. januar 2009. Universitetet i Stavanger får med dette ansvar for å bygge opp, drive og vedlikeholde et museum med vitenskapelige samlinger og publikumsutstillinger. Universitets- og høyskoleloven § 1-4 annet ledd sier at universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU har et slikt ansvar, og departementet mener derfor at det er hensiktsmessig at Universitetet i Stavanger får et tilsvarende lovfestet ansvar for museumsvirksomheten.

Lovfesting av betegnelsen universitetssykehus

Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet ser behov for å lovfeste prinsippet om at betegnelsen universitetssykehus kan brukes av helseforetak. I henhold til spesialisthelsetjenesteloven § 4-1, jf. forskrift om godkjenning av sykehus og om landsfunksjoner og nasjonale medisinske kompetansesenterfunksjoner ved sykehus, er det krav om at Helse- og omsorgsdepartementet skal godkjenne sykehus. Vilkårene for godkjenning er regulert i dette regelverket. Etter departementenes oppfatning bør denne forskriften endres, slik at sykehus som skal ivareta universitetsfunksjoner, heretter må godkjennes som universitetssykehus. Samarbeidsorganene som er etablert mellom helseforetakene og universitetene bør ha en rolle som innstillende organ. Helse- og omsorgsdepartementet vil i samråd med Kunnskapsdepartementet fastsette nærmere retningslinjer og vilkår for godkjenning som universitetssykehus.

Endringer vedrørende stipendiater

Departementet mener at det etter dagens lov er rettslig uklart om kandidater som er tatt opp til et ph.d.-program kan sies å omfattes av begrepet «studenter» i universitets- og høyskoleloven § 4-7 første ledd, fordi ph.d.-kandidater i mange tilfeller er å betrakte som arbeidstakere ved institusjonen. Universitets- og høyskoleloven § 4-7 første ledd gir styret selv, eller institusjonens klagenemnd, anledning til å annullere eksamen, prøve eller godkjenning av kurs hvis studenten har fusket ved eksamen. Tilsvarende usikkerhet knytter seg til bestemmelsens annet ledd, som omhandler annullering av godkjent utdanning eller annullering av fritak for eksamen eller prøve, hvis studenten har oppnådd dette ved hjelp av falskt vitnemål eller annen form for uredelig opptreden. Samme usikkerhet knytter seg også til studentbegrepet i § 3-9 første ledd om eksamen, i § 4-8 om utestengning og i kapittel 5 om klage i forbindelse med eksamen. Departementet foreslår å endre begrepet «student» til «kandidat» i nevnte bestemmelser.

2.3 Høringsinstanser

Kunnskapsdepartementet sendte forslag til endringer i universitets- og høyskoleloven på alminnelig høring 15. januar 2008 til:

Departementene

Universiteter og høyskoler (statlige og private)

Datatilsynet

Fagskolene

Forbrukerombudet

Forbrukerrådet

Forsvarets skolesenter

Fylkeskommunene

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet

Likestillings- og diskrimineringsombudet

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen - NOKUT

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring - NAFO

Norges forskningsråd

Norgesuniversitetet

Norsk senter for menneskerettigheter

Politihøgskolen

Riksrevisjonen

Regionale helseforetak

Sametinget

Samordna opptak

Senter for internasjonalisering av høgre utdanning - SIU

Skoler godkjent etter kapittel 6A i privatskoleloven

Sosial- og helsedirektoratet

Språkrådet

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Statens helsetilsyn

Statens institutt for folkehelse

Statens lånekasse for utdanning

Statistisk sentralbyrå - SSB

Statped

Utdanningsdirektoratet

Utdanningsforbundet

Vox

Akademikerne

Arbeidsgiverforeningen Spekter

Arbeidsgiverforeningene

Arkitektenes fagforbund

Bibliotekarforbundet

Bokhandlerforeningen

Bokmålsforbundet

De nasjonale forskningsetiske komiteer

Den norske Forfatterforening

Den norske Forleggerforening

Den norske Jordmorforening

Den norske Lægeforening

Den norske Tannlegeforening

Den norske Veterinærforening

Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur

Det Norske Diakonforbund

Det Norske Samlaget

Elevorganisasjonene

Fellesorganisasjonene for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere

Helseansattes Yrkesforbund - Fellesorganisasjonen

Forskerforbundet

Forskningsparkene

Forum for fagskoler

Forum for fylkesutdanningssjefer - FFU

Funksjonshemmedes Landsforbund

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon - HSH

Hovedsammenslutningene

KIM - Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene

Kommunenes Sentralforbund

Kristne Friskolers Forbund

Kunnskapsforlaget

Landslaget for språklig samling

Landsorganisasjonen i Norge - LO

Landssamanslutninga av nynorskkommunar

Lærernes Yrkesforbund

Musikernes fellesorganisasjon

Nasjonalt utvalg for fagskoleutdanning i helse- og sosialfag - NUFHS

Nasjonalt utvalg for tekniske fagskoler - NUTF

Naturviterforbundet

Nettverk for Private Høyskoler

Noregs Mållag

Norges Apotekerforening

Norges Farmaceutiske Forening

Norges Handikapforbund

Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon - NITO

Norges Juristforbund

Norsk Ergoterapeutforbund

Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening

Norsk forbund for fjernundervisning og fleksibel utdanning - NFF

Norsk Fysioterapeutforbund

Norsk Kulturskoleråd

Norsk Lektorlag

Norsk Oversetterforening

Norsk Presseforbund

Norsk Psykologforening

Norsk Radiografforbund

Norsk Skolelederforbund

Norsk Sykepleierforbund

Norsk Tjenestemannslag - NTL

Norske Fag- og Friskolers Landsforbund

Norske Ortopediingeniørers Forening

Næringslivets Hovedorganisasjon - NHO

Parat

Presteforeningen

Riksmålsforbundet

Rådet for fylkeskommunale fagskoler - RFF

Samarbeidsrådet for fagskoleutdanning

Samarbeidsrådet for yrkesopplæring - SRY

Samfunnsviternes fagforening

Samfunnsøkonomenes Fagforening

Samskipnadsrådet

Sintef Unimed - Norsk institutt for sykehusforskning

Siviløkonomene

Skolenes landsforbund

Sosialistisk Opplysningsforbund

STAFO

Statsautoriserte translatørers forening

Steinerskolen i Norge

Stipendiatorganisasjonene

Studentsamskipnadene

Studieforbundene

Sykepleierutdanningens faglige lederforum

Teknisk-naturvitenskapelig forening - Tekna

Unio

Universitets- og høgskolerådet

Universitets- og Høyskoleutdannedes Forbund

Universitetssykehusene

Voksenopplæringsforbundet - Vofo

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund - YS

Høringsfristen var satt til 26. februar 2009. Innen fristen kom det inn uttalelser fra i alt 79 instanser, herunder:

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet

Justis- og politidepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet

Kultur- og kirkedepartementet

Landbruks- og matdepartementet

Samferdselsdepartementet

Utenriksdepartementet

Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Helse- og omsorgsdepartementet

Nærings- og handelsdepartementet

Høgskolen i Akershus

Høgskolen i Bergen

Høgskolen i Lillehammer

Høgskolen i Molde

Høgskolen i Oslo

Høgskolen i Sogn og Fjordane

Høgskolen i Sør-Trøndelag

Høgskolen i Telemark

Høgskolen i Vestfold

Høgskolen i Volda

Høgskolen i Østfold

Høgskolen i Ålesund

Høgskolen Stord/Haugesund

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Norges veterinærhøyskole

Universitetet for miljø- og biovitenskap

Universitetet i Agder

Universitetet i Bergen

Universitetet i Oslo

Universitetet i Tromsø

Datatilsynet

Departementets servicesenter

Forskerforbundet

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon - HSH

Helsedirektoratet

Likestillings- og diskrimineringsombudet

Nasjonalt folkehelseinstitutt

Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen NOKUT

Norges Handelshøyskole

Norsk Studentunion

Sametinget

Samisk høgskole

Språkrådet

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Statens lånekasse for utdanning

Statistisk sentralbyrå - SSB

Studentenes Landsforbund

Universitets- og høgskolerådet

Utdanningsdirektoratet

Akademikerne

Akershus universitetssykehus

Arbeidsgiverforeningen Spekter

Den norske Forleggerforening

Departementenes Det Norske Samlaget

Ergoterapiforbundet

Fagskolen i Rogaland

Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere

Helseansattes Yrkesforbund

Finnmark fylkeskommune

Handelshøyskolen BI

Helse nord RHF

Helse sør-øst RHF

Helse vest RHF

Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede UNIO

Komité for integreringstiltak - Kvinner i forskning

Kunnskapsforlaget

Landssamanslutninga av nynorskkommunar

Norges Handikapforbund

Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO)

Norsk Fysioterapeutforbund

Norsk Psykologiforening

Norsk Sykepleierforbund

Norsk Tjenestemannslag - NTL

Riksmålsforbundet

Skolenes landsforbund

Teknisk-naturvitenskapelig forening - Tekna

Troms fylkeskommune

Voksenopplæringsforbundet - Vofo

Fotnoter

1.

European Association for Quality Assurance in Higher Education

Til forsiden