Ot.prp. nr. 71 (2008-2009)

Om lov om endringer i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler

Til innholdsfortegnelse

7 Bruk av betegnelsen universitetssykehus

7.1 Gjeldende rett

Universitets- og høyskoleloven § 7-2 har bestemmelser om beskyttelse av universiteter og høyskolers egennavn og bestemmelser om sammensatte betegnelser. Departementet kan ved enkeltvedtak eller forskrift forby bruk av institusjonsbetegnelse eller navn som uriktig gir inntrykk av å ha godkjenning etter loven. Den som i strid med loven forsettlig eller uaktsomt bruker slik tittel, alene eller som del av tittel, kan straffes med bøter.

Betegnelsen universitetssykehus er ikke regulert i loven, men brukes av flere helseforetak. Slik bruk skjer i dag på bakgrunn av samarbeid med et tilknyttet universitet, men det er ikke etablert retningslinjer for å sikre en enhetlig praksis.

7.2 Forslag i høringsbrevet

Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet ser behov for å lovfeste prinsippet om at betegnelsen universitetssykehus kan brukes av helseforetak og beskytte begrepet universitetssykehus i loven.

I henhold til spesialisthelsetjenesteloven § 4-1, jf. forskrift om godkjenning av sykehus og om landsfunksjoner og nasjonale medisinske kompetansesenterfunksjoner ved sykehus, er det krav om at Helse- og omsorgsdepartementet skal godkjenne sykehus. Vilkårene for godkjenning er regulert i dette regelverket. Etter departementenes syn bør denne forskriften endres, slik at sykehus som skal ivareta universitetsfunksjoner, heretter må godkjennes som universitetssykehus. Det bør vurderes om samarbeidsorganene som er etablert mellom helseforetakene og universitetene bør ha en rolle som innstillende organ. Helse- og omsorgsdepartementet vil i samråd med Kunnskapsdepartementet fastsette nærmere retningslinjer og vilkår for godkjenning av universitetssykehus.

7.3 Høringsinstansenes merknader

Departementene har ingen merknader.

Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø mener at et universitetssykehus er et sykehus som har utdanning av leger som en definert hovedoppgave, og utdanningen skal være forskningsbasert. Disse høringsinstansene er positive til at betegnelsen universitetssykehus lovfestes, men mener at siden det er universitetene som faktisk organiserer og er ansvarlige for undervisningen av medisinstudenter, må universitetene ha myndighet til å ta den endelige beslutningen om bruk av betegnelsen universitetssykehus.

Høgskolen i Sør-Trøndelag mener at betegnelsen universitetssykehus gir en for avgrensende og til dels misvisende oppfatning av hva som er sykehusenes og helsesektorens ansvar og oppgaver knyttet til opplæring av profesjonsutøvere. Høyskolen mener at forsknings- og utdanningssykehus bør kunne vurderes som alternative betegnelser avhengig av om det er forsknings- eller utdanningsoppgaver som ønskes markert gjennom en slik betegnelse.

UNIO og Norsk sykepleierforbund støtter behovet for lovfesting som regulerer bruk av betegnelsen universitetssykehus, men mener dette ikke kun bør vurderes ut i fra et medisinskfaglig ståsted. Departementenes retningslinjer må også knytte vilkårene til helse- og omsorgsfaglige kompetansefunksjoner.

Helsedirektoratet, Helse nord RHF, Helse vest RHF, Helse sør-øst RHF og Arbeidsgiverforeningen Spekter har ingen innvendinger mot forslagene, og er enige i at det kan være hensiktsmessig med en lovfesting og godkjenningsordning. Helse nord RHF og Arbeidsgiverforeningen Spekter mener betegnelsen sykehus med universitetsfunksjoner kan være et aktuelt alternativ dersom kravene til universitetssykehusbetegnelsen ikke anses oppfylt, men der det aktuelle helseforetaket likevel har betydelige oppgaver innen utdanning og forskning i samarbeid med universitetet. Helse nord RHF og Arbeidsgiverforeningen Spekter ber derfor om at dette vurderes tatt inn i forskriften, eller kan brukes etter andre nærmere fastsatte regler og prosedyrer for vurdering.

Øvrige høringsinstanser har ingen merknader eller er positive til forslagene.

7.4 Departementets vurdering

Universitetsbegrepet er regulert i universitets- og høyskoleloven, mens etablering av sykehus godkjennes av Helse- og omsorgsdepartementet, jf. forskrift om godkjenning av sykehus. Forskriften omhandler de ulike sykehusenes funksjoner. Det synes derfor mest naturlig at universitetssykehus godkjennes med hjemmel i denne forskriften, og at de nærmere kriterier blir fastsatt i dette regelverket. Gitt endring i universitets- og høyskoleloven, må forskriften endres i tråd med dette. Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet skal fastsette retningslinjer og vilkår for godkjenning som universitetssykehus etter forskriften. Samarbeidsorganene som er etablert mellom helseforetakene og universitetene bør vurderes som innstillende organ. Bestemmelsen foreslås tatt inn i § 7-2 slik at dagens femte ledd blir nytt sjette ledd.

Det vises til lovforslaget § 7-2 femte ledd.

Til forsiden