Prop. 97 S (2012–2013)

Utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet og anlegg og drift av Polarled utviklingsprosjekt og Kristin gasseksportprosjekt

Til innholdsfortegnelse

2 Operatørens gjennomgang av høringskommentarene til konsekvensutredningen til rørledningsdelen av Polarledanleggene

Da konsekvensutredningen ble utarbeidet og sendt på høring var navnet på Polared, NGSI

Alstadhaug kommune

Uttalelse:

Lokale og regional samfunnsmessige virkninger må utredes med større detaljeringsgrad. Videre må det gjøres en mulighetsstudie knyttet rørlagring, rørbeskyttelse og steinleveranser. Videre må klimagassutslipp inngå som bestemmende faktor for valg av kontraktør.

Operatørens svar:

Vare- og tjenesteleveranser samt sysselsettingsvirkninger er utredet på regionalt og lokalt nivå basert på estimater, jf. kap 8 i KU. Siden plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring ennå ikke er bestemt er det ikke mulig å stedfeste lokale og regionale virkninger. NSGI-prosjektet vil vurdere forskjellige alternativer basert på mottatte kontraktstilbud som for tiden er under evaluering. Det endelige valget vil blant annet være avhengig av hvor den mest optimale plasseringen kan oppnås med hensyn til mottaksfasiliteter for rør, avstand til leggefartøy, samt miljømessige og økonomiske betraktninger.

Uttalelse:

Det må utredes hvordan bruk av ulike kontraktstrukturer vil kunne ha betydning for videre utvikling av de petroleumsrettede miljøene i Nordland og Norskehavsregionen.

Operatørens svar:

Alle anskaffelsesaktiviteter må være i overensstemmelse med EU krav. NSGI-prosjektet vil tilstrebe lokal forankring hvor mulig, og har som ambisjon i størst mulig grad å legge til rette for lokale leveranser (i stor grad som underleveranser til rammeavtaleleverandører). KU inneholder en samfunnsmessig vurdering, herunder vurdering av mulige regionale ringvirkninger. NSGI-prosjektet har nylig inngått samarbeid med Petro Arctic, og arbeider med å utarbeide informasjon som Petro Arctic kan dele med interesserte leverandører.

Arbeidsdepartementet

Uttalelse:

Arbeidsdepartementet har ingen kommentarer.

Operatørens svar:

Kommentar er notert.

Arbeidstilsynet

Uttalelse:

Uten å ha gjennomgått høringsforslaget i detalj antar Arbeidstilsynet at dette faller utenfor vårt myndighetsområde, og velger ikke å avgi høringssvar.

Operatørens svar:

Kommentar er notert.

Aukra kommune

Uttalelse:

Aukra kommune har fremsendt kopi av kommentarer til «Konsekvensvurdering for utviding av gassprosessanlegget på Nyhamna» (Shell).

Operatørens svar:

Det vises til svar fra Nyhamna-prosjektet, Shell.

Fiskeridirektoratet

Uttalelse:

Supplerende geofysiske, geotekniske og biologiske undersøkelser bør inngå i konsekvensutredningen.

Operatørens svar:

Supplerende geofysiske, geotekniske og biologiske undersøkelser foregår løpende inntil rørledningen er lagt, og evt. etterpå. Fiskeridirektoratet vil bli holdt orientert om resultater fra undersøkelser, som en del av den videre dialog.

Uttalelse:

Det er positivt at det skal benyttes dynamisk posisjonert (DP) rørleggingsfartøy i Bjørnsundet, og ber om at slike fartøy også benyttes ved legging av resten av rørledningen.

Operatørens svar:

Statoil bekrefter at det er besluttet å benytte DP fartøy for legging av hele rørledningen.

Uttalelse:

Forekomsten av frie spenn bør reduseres mest mulig, og bruken av steinfyllinger begrenses til et minimum.

Operatørens svar:

I detaljert designfasen vil steindumping og frie spenn bli ytterligere vurdert og optimalisert.

Uttalelse:

Ber om at rørledningene fjernes ved avvikling av anlegget.

Operatørens svar:

Program for avvikling av anlegget vil bli utviklet under driftsfasen, under hensyn til lovgiving og teknisk kunnskap som er tilgjengelig på det aktuelle tidspunkt, jf. kap 2.9 i KU. Det vises til Stortingsmelding 47 (1999-2000) og behandlingen av denne, samt petroleumsloven for krav til disponering av utrangerte rørledninger.

Uttalelse:

Beskrivelse av fiskeri viser aktivitet for 2011. Da fiskeriene er dynamiske foreslås det å inkludere flere år for å få et bedre inntrykk av aktivitetsmønsteret.

Operatørens svar:

Beskrivelsen av fiskeri i KU oppsummerer en særskilt studie av konsekvenser for fisk og fiskeri. Denne studien inkluderer overordnede fangstdata for 2002-2011 samt satellitt- sporingsdata for årene 2009, 2010 og 2011, Vurderingen er således basert på kunnskap om det dynamiske aktivitetsmønsteret.

Uttalelse:

Det er bekymringsfullt at korallforekomster kan bli ødelagt, og forutsetter at nødvendige avbøtende tiltak blir gjennomført for å minimalisere konsekvensene.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet ønsker å unngå påvirking av sårbar natur, herunder koraller, og det er foretatt ruteoptimalisering for å unngå områder med koraller. Det vises til avsnitt 6.4.1.2 i KU som beskriver at forekomst av koraller er identifisert basert på geofysiske kartlegging, og at det dermed er nødvendig å verifisere forekomsten av koraller. NSGI-traseen justeres på basis av supplerende undersøkelser slik at miljømessige påvirkninger av koraller unngås eller reduseres mest mulig.

Uttalelse:

Vurdering av fiskeriene i driftsfasen foreslås endret fra ubetydelig til liten.¨

Operatørens svar:

Avsnitt 7 i KU oppsummerer en særskilt studie av konsekvenser for fisk og fiskeri. I denne studie defineres ubetydelig til at «Områder av liten viktighet for fiske berøres. Medfører ikke fangsttap, operasjonelle ulemper eller økte driftskostnader av noen betydning» mens liten defineres som «Berørte område benyttes av få fartøyer i aktuell tidsperiode. Kan medføre begrenset fangsttap / begrensede operasjonelle ulemper og begrenset økning i driftskostnader». Vurderingen bibeholdes.

Fræna kommune

Uttalelse:

Krever at Statoil initierer å leggje eit gassrøyr over fjorden til Harøysund som infrastrukturtiltak, og at Shell inkluder dette i Nyhamna KU.

Operatørens svar:

Statoil har påtatt seg operatøransvaret for utbygging av NSGI-rørledningen, og må forholde seg til mandatet gitt fra NSGI-interessentskapet med et definert arbeidsomfang og budsjett. Etablering av regionale gassinfrastrukturtiltak må på samme måte som annen utbygging av infrastruktur skje i samsvar med vanlige kommersielle prinsipper.

Uttalelse:

Krever at Statoil tar aktivt del mht å fremme industriell verdiskaping basert på naturgass i regionen.

Operatørens svar:

Statoil har påtatt seg operatøransvaret for utbygging av NSGI-rørledningen, og må forholde seg til mandatet gitt fra NSGI-interessentskapet. Utvikling av industri basert på naturgass utover direkte ringvirkninger fra NSGI-utbyggingen er ikke en del av mandatet for dette prosjekt.

Havforskningsinstituttet

Uttalelse:

Rørledningen vil gå over noen av de viktigste gytefeltene for sild, for eksempel Buagrunnen. Her bør brukes leggefartøy med dynamisk posisjonering (DP), og aktiviteter og forstyrrelse bør unngås februar-april. Havforskningsinstituttet bør tas med på råd for å finne den best mulige traseen med tanke på effekter på sild.

Operatørens svar:

Det vises til avsnitt 2.3 i KU, hvor det beskrives at NSGI-rørledningen vil bli lagt utenom områder i nærheten av Buagrunnen som har høy tråleaktivitet. NSGI-rørledningen passerer bare den østlige del av Buagrunnen.

Avsnitt 7 i KU oppsummerer en særskilt studie av konsekvenser for fisk og fiskeri. Av denne studie fremgår at installering og tilstedeværelse av en rørledning generelt ikke vurderes å ha noen virkning for fiskens gyting og rekrutteringen til fiskebestandene. Statoil er innstilt på videre dialog med Havforskningsinstituttet for å avklare behov for og mulige tiltak som kan redusere eventuelle negative effekter.

Uttalelse:

Det bør brukes DP-fartøy både på Buagrunnen og i nærheten av korallrev. Dersom det ikke er mulig å bruke slikt fartøy og det blir bruk av ankere, må hvert ankerpunkt legges med god klaring til koraller.

Operatørens svar:

Statoil bekrefter at det er besluttet å benytte DP fartøy for legging av hele rørledningen.

Uttalelse:

Havforskningsinstituttet forstår KU som at NSGI-prosjektet gjør regning med å legge rørledningen gjennom korallrev, og anbefaler at myndighetene og relevante faginstanser blir tatt med på råd.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet ønsker å unngå påvirkning av sårbar natur, herunder koraller, og det er foretatt ruteoptimalisering for at unngå områder med koraller. Det vises til avsnitt 6.4.1.2 i KU som beskriver at forekomst av koraller er identifisert basert på geofysiske kartlegging, og at det dermed er nødvendig å verifisere forekomsten av koraller. NSGI-traseen justeres på basis av supplerende undersøkelser slik at miljømessige påvirkninger av koraller unngås eller reduseres mest mulig.

Hitra kommune

Uttalelse:

Hitra kommune har ingen kommentarer til fremlagt KU.

Operatørens svar:

Kommentaren er notert.

Industrikraft Møre

Uttalelse:

Industrikraft Møre har fremsendt kopi av kommentarer til «Konsekvensvurdering for utviding av gassprosessanlegget på Nyhamna» (Shell).

Operatørens svar:

Det vises til svar fra Nyhamna-prosjektet, Shell.

Høringsinstans

Uttalelse:

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) vurderer at konsekvensutredningen dekker de viktigste elementene når det gjelder ytre miljø. Klif vurderer at miljøkriteriene og BAT-vurderinger, som er lagt til grunn for bl.a. rørledningsdesign, koblingspunkter mm kunne vært synliggjort bedre.

Operatørens svar:

Kommentaren tas til orientering. Statoil vil tilstrebe at miljøkriterier og BAT-vurderinger tydeliggjøres på en bedre måte.

Uttalelse:

Det er uklart hvilket vedlikehold og lekkasjedeteksjon/overvåking som er planlagt for undersjøiske stasjoner, bl.a. PLET-er (termineringsmoduler), T-stasjoner og koblingspunkter. Klif ber om at Statoil redegjør nærmere for dette i løpet av prosjektfasen.

Operatørens svar:

De undersjøiske installasjoner er typisk vedlikeholdsfrie, og inspeksjon av undersjøiske installasjoner foretas samtidig med inspeksjon av rørledningen. Statoil noterer seg kommentaren og vil følge opp med informasjon til Klif i løpet av gjennomføringsfasen.

Uttalelse:

Klif vurderer det som særlig viktig at naturressursene er grundig kartlagt og at det tas nødvendig hensyn til sårbare arter (bl.a. koraller og svamper) ved legging av NSGI-rørledningen og plassering av undersjøiske installasjoner. KLIF ber om å bli holdt orientert om resultatene.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet ønsker å unngå påvirkning av sårbar natur, herunder koraller, og der er foretatt ruteoptimalisering for at unngå områder med koraller. Det vises til KU avsnitt 6.4.1.2 i KU som beskriver at forekomst av koraller er identifisert basert på geofysiske kartlegging, og at det dermed er nødvendig å verifisere forekomsten av koraller. NSGI-traseen justeres på basis av supplerende undersøkelser slik at miljømessige påvirkninger av koraller unngås eller reduseres mest mulig. Statoil vil holde Klif orientert om saken i løpet av gjennomføringsfasen.

Uttalelse:

For å unngå mekanisk påvirkning og oppvirvling av sedimenter ved installering av rørledningen, bør leggefartøy med dynamisk posisjonering (DP) vurderes også offshore. Klif forventer at Statoil ved valg av leggefartøy søker å velge fartøy med minst mulig utslipp til luft.

Operatørens svar:

Statoil bekrefter at det er besluttet å benytte DP fartøy for legging av hele rørledningen.

Uttalelse:

Klif forventer at avbøtende tiltak gjennomføres for å begrense miljøkonsekvensene i forbindelse med etablering av landfall og anleggsarbeider for tilknytning av NSGI-rørledningen.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet vil foreta en ytterligere vurdering av avbøtende tiltak i tett dialog med Nyhamna-prosjektet (Shell).

Uttalelse:

Klif forventer at NSGI-prosjektet tar i bruk den miljømessig beste metoden ved klargjøring av rørledningen.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet har ved valgt løsning lagt vekt på å minimalisere utslipp av kjemikalier. Blant annet blir det ikke benyttet kjemikalier i vannet ved første vannfylling. Dette har resultert i en kraftig reduksjon av forbruk og utslipp av oksygenfjerner og bisiod. NSGI-prosjektet vil arbeide videre for å identifisere ytterligere tiltak for å redusere utslipp. Det sees blant annet på en mulighet for å utføre vanntømmingen av røret med gass i stedet for komprimert luft. Dette vil medføre redusert forbruk av diesel, og vil således medføre redusert utslipp til atmosfære. Per i dag er det ikke mulig å konkludere med vanntømming med gass pga sikkerhetsaspekter (fare for gassutslipp ved NSGI PLEM), men prosjektet jobber iherdig med å finne risikoreduserende tiltak slik at vanntømmingen kan utføres med gass. Dersom man konkluderer med at risikoen i forbindelse med vanntømming med gass er uakseptabelt høy, så vil prosjektet søke om tillatelse til utslipp i samsvar med den foreslåtte løsningen med vanntømming med komprimert luft.

Kystverket

Uttalelse:

Kystverket er generelt tilfreds med konsekvensutredningen. Kystverket oppfordrer til tett dialog, og til å starte planleggingen av nødvendige tiltak i god tid før aktiviteten finner sted.

Operatørens svar:

Kommentaren tas til etterretning. Statoil vil prioritere rettidig dialog og planlegging.

Landsorganisasjonen i Norge

Uttalelse:

LO har ikke anmerkninger til konsekvensutredningen.

Prosjektet er en viktig del av den industrielle utviklingen av den norske gassproduksjonen og leveransen av gass til Europa.

Operatørens svar:

Kommentaren er notert.

Miljøverndepartementet

Uttalelse:

Miljøverndepartementet støtter underliggende direktorater i sine merknader, og forventer at Statoil velger best mulig trase for legging av rørledninger for å redusere effektene av forstyrrelser på havbunnen. MD ber om at miljømyndighetene blir orientert om resultatene fra undersøkelsene, eventuelle funn, og i hvilken grad operatøren tar hensyn til disse i detaljplanleggingen av rørledningstraseen.

Departementet viser til høringsuttalelsene fra Klima- og forurensningsdirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning og Statens strålevern.

Operatørens svar:

Statoil noterer seg kommentaren, og vil følge opp med informasjon til de relevante miljømyndigheter i løpet av gjennomføringsfasen.

Nordland fylkeskommune

Uttalelse:

Lokale og regional samfunnsmessige virkninger må utredes med større detaljeringsgrad. Videre må det gjøres en mulighetsstudie knyttet rørlagring, rørbeskyttelse og steinleveranser.

Operatørens svar:

Vare- og tjenesteleveranser samt sysselsettingsvirkninger er utredet på regionalt og lokalt nivå basert på estimater, jf. kap 8 i KU. Siden plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring ennå ikke er bestemt er det ikke mulig å stedfeste lokale og regionale virkninger. NSGI-prosjektet vil vurdere forskjellige alternativer basert på mottatte kontraktstilbud som for tiden er under evaluering. Det endelige valget vil blant annet være avhengig av hvor den mest optimale plasseringen kan oppnås med hensyn til mottaksfasiliteter for rør, avstand til leggefartøy, samt miljømessige og økonomiske betraktninger.

Uttalelse:

Dersom prosjektet planlegger å ta inn nye felt i NSGI-gassrøret, som ikke er del av KU, bør denne muligheten beskrives.

Operatørens svar:

De felt som er beskrevet i KU er de som er planlagt å ta inn i NSGI-rørledningen. Nye funn og felter kan bli tatt inn i fremtiden, men er ikke en del av det nåværende prosjekt. Nye felt vil utarbeide sin egen KU og det er derfor ikke naturlig å utrede mulige andre tilknytninger utover det som allerede er gjort.

Uttalelse:

T-koblinger må også etableres ved bygging med øye for å legge til rette for landbasert industriell utnyttelse av naturgass i Nordland.

Operatørens svar:

Det planlegges å pre-installere en » T-kobling» på KP 60 (60 km sør av Aasta Hansteen) som vil kunne benyttes for tilkobling av en eventuell fremtidig rørledning til land i Nordland. For øvrig finnes det nå tilgjengelig teknologi som gjør det mulig å sette på en «T-kobling» på NSGI-rørledningen hvor det måtte være ønskelig (hot-tap på glatt rør) også i driftsfasen. Dette innebærer at eventuell eksport til Nordland, Lauvøya eller andre potensielt fremtidige landingspunkter kan utredes uavhengig av NSGI-prosjektet. Dette vil også være mest hensiktsmessig siden det ikke foreligger konkrete behov som definerer avstand til land, kapasitetsbehov etc.

Uttalelse:

Behov for å definere sårbarhet ifm særlig verdifulle områder, samt uoverensstemmelse mellom avsnitt 5.2.9 og 6.4.1.5.

Operatørens svar:

Sårbarhet for de særlig verdifulle områder knytter seg tett til verdier som er beskrevet i tabell 5-2 i KU. NSGI-rørledningsprosjektet krysser to særlig verdifulle områder (Egga og Mørekanten). Verdiene i de to områder knytter seg til ulike pelagiske karakteristika, primært høy konsentrasjon av fisk og sjøfugler, samt beiteområde for hval, samt tilstedeværelse av korallrev (det vises til vurderinger i avsnitt 6.4.1.2, 6.4.1.3, 6.4.1.4 og 6.5.3). Basert på disse er det vurdert at det ikke vil være en påvirkning på de verdier som finnes i de to særlig verdifulle områder.

Uttalelse:

Fylkesrådet mener at man i forbindelse med klargjøring av NSGI-rørledningen bør gå for den løsning som sikrer minst mulig klimagassutslipp.

Operatørens svar:

Det vises til svar til Klif, pkt 6.

Uttalelse:

Utbyggingen må vurderes opp mot prinsippene beskrevet i naturmangfoldsloven om bærekraftig bruk (§§ 7-10).

Operatørens svar:

Jf veileder til naturmangfoldsloven, kapittel 2, som sier at prosjektområdets natur beskrives på et oppdatert kunnskapsgrunnlag (KU avsnitt 5), og at en samlet vurdering av påvirkning presenteres i KU avsnitt 6. Statoil mener vurderingene er basert på oppdatert kunnskapsgrunnlag, bl.a. ved at resultater fra sjøbunnskartlegging er benyttet i tillegg til eksisterende kunnskap som framkommer i regional konsekvensutredning og forvaltningsplan.

Uttalelse:

Det må utredes hvordan bruk av ulike kontraktstrukturer vil kunne ha betydning for videre utvikling av de petroleumsrettede miljøene i Nordland og Norskehavsregionen.

Operatørens svar:

Alle anskaffelsesaktiviteter må være i overensstemmelse med EU krav. NSGI-prosjektet vil tilstrebe lokal forankring hvor mulig, og har som ambisjon i størst mulig grad å legge til rette for lokale leveranser (i stor grad som underleveranser til rammeavtaleleverandører). KU inneholder en samfunnsmessig vurdering, herunder vurdering av mulige regionale ringvirkninger. NSGI-prosjektet har nylig inngått samarbeid med Petro Arctic, og arbeider med å utarbeide informasjon som Petro Arctic kan dele med interesserte leverandører.

Høringsinstans

Uttalelse:

Norges Fiskarlag er kjent med den dialog det har vært med de regionale fiskarlagene, og mener at denne må videreføres fram mot endelig valg av trase og under selve leggingen.

Operatørens svar:

NSGI-prosjektet verdsetter den dialog som har vært med fiskarlagene, og planlegger å fortsette denne.

Uttalelse:

Det bør tas hensyn til vindmølleetablering, og behov for å flytte traseen eller innskrenke området for vindmøller. Denne prosess bør ligge inne i NSGI-prosjektet.

Operatørens svar:

Prosessen for etablering av havbasert vindkraft er i en tidlig fase, og det er ikke mulig å inkludere prosessen i NSGI-prosjektet. NVE foretar en strategisk konsekvensutredning av 14 mulige områder, som vil inkludere petroleumsinteresser. Det vises dessuten til kap 8 i KU hvor det klargjøres at NSGI-rørledningen antas ikke vesentlig å påvirke en framtidig etablering av et anlegg med flytende vindturbiner.

Uttalelse:

Norges Fiskarlag vil kreve at det ved legging av NSGI blir tatt hensyn til alle «kjente» korallforekomster på samme måte som fiskerne må forhold seg til disse, og at traseen må legges utenom påviste korallforekomster.

Operatørens svar:

Som beskrevet i KU er der tatt hensyn til «kjente» koraller, som er registrert. Der er dessuten foretatt undersøkelser hvor alle strukturer som kan være koraller har blitt kartlagt. Så vidt mulig vil NSGI-prosjektet søke å unngå disse, og det foretas ytterligere ruteoptimering i forbindelse med detaljert design.

Uttalelse:

Norges Fiskerlag mener at det må benyttes fartøy med dynamisk posisjonering (DP) framfor bruk av ankerposisjonering.

Operatørens svar:

Statoil bekrefter at det er besluttet å benytte DP fartøy for legging av hele rørledningen.

Norges Rederiforbund

Uttalelse:

Norges Rederiforbund er positive til konsekvensutredningen slik den er fremlagt, og vil understreke at det er essensielt å ha en grundig og etterrettelig prosess som sørger for at sikkerhet, helse og miljø, blir ivaretatt. Ut over dette har Norges Rederiforbund ingen kommentar til forslag til program for konsekvensutredningen.

Operatørens svar:

Kommentaren er notert.

Olje- og gassnettverk Helgeland

Uttalelse:

Konsekvensutredningsarbeidet bør definere Nordland som geografisk regionalt område og KU bør estimere regionale ringvirkninger slik som andre konsekvensutredninger, f.eks. 3,2 pst. av utbyggingskostnad slik som estimatet er for Aasta Hansteen.

Operatørens svar:

Rørledningsprosjektet passerer flere fylker, og plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring er ennå ikke bestemt. Det er ikke vanlig å definere en region for rørledningsprosjekter som går langs kysten (eller til utlandet), bortsett fra virkninger rundt et eventuelt landfall, som ved NSGI på Aukra.

Uttalelse:

Olje- og gassnettverk Helgeland ser det som særdeles viktig at det umiddelbart iverksettes et aktivt arbeides med å tilrettelegge for regionale virkninger og at prosjektet i så måte følger Meld. St. 28 (2010–2011) «En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten» hvor regionale og lokale ringvirkninger og samfunnsmessige forhold utredes å lys av estimater for nasjonal og regional andel. Olje- og gassnettverk Helgeland ser det som helt åpenbart at Statoil i en slik sammenheng raskt avklarer lokaliteter i Nordland for mellomlagring av rør og undervannsstrukturer, bruk av Brønnøysund som heliport og identifiserer mulige leverandører/underleverandører. Konsekvensutredningsarbeidet bør avklare at Sandnessjøen skal være base for lagring og mobiliseringa utstyr for vedlikehold av undervannstrukturer i driftsfase.

Operatørens svar:

Vare- og tjenesteleveranser samt sysselsettingsvirkninger er utredet på regionalt og lokalt nivå basert på estimater, jf. kap 8 i KU. Siden plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring ennå ikke er bestemt er det ikke mulig å stedfeste lokale og regionale virkninger. NSGI-prosjektet vil vurdere forskjellige alternativer basert på mottatte kontraktstilbud som for tiden er under evaluering. Det endelige valget vil blant annet være avhengig av hvor den mest optimale plasseringen kan oppnås med hensyn til mottaksfasiliteter for rør, avstand til leggefartøy, samt miljømessige og økonomiske betraktninger.

Det vil ikke være behov for å etablere egen base for vedlikehold av undervannsstrukturer i driftsfasen for NSGI.

Petro Arctic

Uttalelse:

Konsekvensutredningsarbeidet bør definere Nordland som geografisk regionalt område og KU bør estimere regionale ringvirkninger slik som andre konsekvensutredninger, f.eks. 3,2 pst. av utbyggingskostnad slik som estimatet er for Aasta Hansteen.

Operatørens svar:

Rørledningsprosjektet passerer flere fylker, og plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring er ennå ikke bestemt. Det er ikke vanlig å definere en region for rørledningsprosjekter som går langs kysten (eller til utlandet), bortsett fra virkninger rundt et eventuelt landfall, som ved NSGI på Aukra.

Uttalelse:

Petro Arctic ser det som særdeles viktig at det umiddelbart iverksettes et aktivt arbeides med å tilrettelegge for regionale virkninger og at prosjektet i så måte følger Meld. St. 28 (2010–2011) «En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten» hvor regionale og lokale ringvirkninger og samfunnsmessige forhold utredes å lys av estimater for nasjonal og regional andel. Petro Arctic ser det som helt åpenbart at Statoil i en slik sammenheng raskt avklarer lokaliteter i Nordland for mellomlagring av rør og undervannsstrukturer, bruk av Brønnøysund som heliport og identifiserer mulige leverandører/underleverandører. Konsekvensutredningsarbeidet bør avklare at Sandnessjøen skal være base for lagring og mobiliseringa utstyr for vedlikehold av undervannstrukturer i driftsfase.

Operatørens svar:

Vare- og tjenesteleveranser samt sysselsettingsvirkninger er utredet på regionalt og lokalt nivå basert på estimater, jf. kap 8 i KU. Siden plassering av rørbeskyttelse, steinleveranse og/eller mellomlagring ennå ikke er bestemt er det ikke mulig å stedfeste lokale og regionale virkninger. NSGI-prosjektet vil vurdere forskjellige alternativer basert på mottatte kontraktstilbud som for tiden er under evaluering. Det endelige valget vil blant annet være avhengig av hvor den mest optimale plasseringen kan oppnås med hensyn til mottaksfasiliteter for rør, avstand til leggefartøy, samt miljømessige og økonomiske betraktninger.

Det vil ikke være behov for å etablere egen base for vedlikehold av undervannsstrukturer i driftsfasen for NSGI.

Statens strålevern

Uttalelse:

Prosjektet vil ikke medføre bruk eller utslipp av radioaktive stoffer og Statens Strålevern har ingen kommentarer.

Operatørens svar:

Kommentaren er notert.

Sør-Trøndelag fylkeskommune

Uttalelse:

Konsekvensutredningen må inneholde vurderinger av alternative transportløsninger som ser løsninger i et større perspektiv enn kun ut fra behovet for feltene Aasta Hansteen og Linnormutbyggingen og den skisserte løsningen i NSGI-prosjektet.

Fylkesutvalget vil derfor på det sterkeste, be om at konsekvensutredningen av NSGI-røret også inneholder vurderinger av ilandføringsmuligheter som sikrer at Tjeldbergodden fortsatt kan være et aktivt industristed og en sentral del av infrastrukturløsningen for Norskehavet.

Kostnader ved grenrør til Tjeldbergodden og rørforbindelse mellom Tjeldbergodden og Nyhamna burde ha vært med i konsekvensutredningen.

Operatørens svar:

Statoil har påtatt seg operatøransvaret for utbygging av NSGI-rørledningen, og må forholde seg til mandatet gitt fra NSGI-interessentskapet med et definert arbeidsomfang og budsjett. Etablering av regionale gassinfrastrukturtiltak på samme måte som annen infrastrukturetablering må skje i samsvar med vanlige kommersielle prinsipper.

Uttalelse:

Når det nå etableres ny infrastruktur for nye felt i Norskehavet burde det ha vært gjennomført en vurdering av fremtidig løsninger for CO2-håndtering, samt en vurdering av Tjeldbergoddens plass i dette bildet.

Operatørens svar:

Det ligger utenfor NSGI-prosjektets ansvarsområde og mandat å vurdere CO2-løsninger for eventuelt fremtidige behov. Det bemerkes imidlertid at det finnes ulike løsninger for håndtering av CO2-rik gass avhengig av gass-rater, CO2-konsentrasjon, lokasjon av gasskilden etc. slik at denne type vurderinger først bør gjennomføres når det foreligger mer faktuell informasjon.

Uttalelse:

Konsekvensutredningen burde også inneholde vurderinger av hvordan bruk av ulike kontraktstrukturer vil kunne ha betydning for videre utvikling av de petroleumsrettede miljøene i norskehavsregionen.

Operatørens svar:

Alle anskaffelsesaktiviteter må være i overensstemmelse med EU krav. NSGI-prosjektet vil tilstrebe lokal forankring hvor mulig, og har som ambisjon i størst mulig grad å legge til rette for lokale leveranser, i stor grad som underleveranser til rammeavtaleleverandører. KU inneholder en samfunnsmessig vurdering, herunder vurdering av mulige regionale ringvirkninger. NSGI-prosjektet har nylig inngått samarbeid med Petro Arctic, og arbeider med å utarbeide informasjon som Petro Arctic kan dele med interesserte leverandører.

Uttalelse:

Det er tilfredsstillende at konsekvensutredningen gjennomføres iht. naturmangfoldsloven.

Operatørens svar:

Kommentaren er notert.

Uttalelse:

Fylkesutvalget vil be om at det bringes klarhet i definisjonen av sårbarhet jf. uoverensstemmelse i konsekvensutredningens avsnitt 5.2.9 «Verneområder, særlig verdifulle områder og OSPAR MPAs» og avsnitt 6.4.1.5 «Særlig beskyttede områder».

Operatørens svar:

Det vises til svar til Nordland Fylkeskommune (pkt. 4).

Vestavind

Uttalelse:

Vestavind har fremsendt kopi av kommentarer til «Konsekvensvurdering for utviding av gassprosessanlegget på Nyhamna» (Shell).

Operatørens svar:

Det vises til svar fra Nyhamna-prosjektet, Shell.

Til forsiden