Prop. 97 S (2012–2013)

Utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet og anlegg og drift av Polarled utviklingsprosjekt og Kristin gasseksportprosjekt

Til innholdsfortegnelse

6 Myndighetenes vurdering av plan for utbygging og drift av Aasta Hansteen

6.1 Arbeidsdepartementets vurdering

Arbeidsdepartementet har forelagt plan for utbygging og drift av Aasta Hansteen for Petroleumstilsynet, som har vurdert planen.

Petroleumstilsynet konkluderer med at godkjenning av PUD for Aasta Hansteen kan anbefales.

Arbeidsdepartementet viser til Petroleumstilsynets vurdering og har ingen merknader utover dette.

6.2 Oljedirektoratets vurdering

Oljedirektoratet (OD) baserer sin vurdering på plan for utbygging og drift, samt informasjon mottatt i møter med operatøren. I forbindelse med operatørens beslutning om videreføring (BOV) av Aasta Hansteen-utbyggingen våren 2012 påpekte OD i brev av 30.03.2012 på forhold som burde avklares frem til innlevering av PUD. Forholdene var knyttet til ressursusikkerhet, nødvendig teknologikvalifisering, tilstrekkelig tilrettelegging for andre funn i området og risiko knyttet til utbyggingskostnader.

Under følger Oljedirektoratets vurdering av plan for utbygging og drift av Aasta Hansteen.

Geologi og reservoar

Operatøren har etter ODs vurdering gjort et grundig geofaglig arbeid på Aasta Hansteen. Dette inkluderer også arbeidet med å redusere usikkerheter. Operatøren beskriver også de usikkerheter som frem til PUD-innlevering ikke er blitt eliminert. Med grunnlag i eksisterende datatilfangst mener OD at ytterligere studier ikke vil redusere usikkerhetene i nevneverdig grad. Derimot er innsamling og bearbeiding av nye data i forbindelse med forboring av produksjonsbrønnene og produksjon svært viktig for å kunne optimalisere utvinningsstrategien. Slik OD ser det har operatøren lagt opp til et tilfredsstillende datainnsamlingsprogram.

OD mener at operatøren må kunne dokumentere at plassering av produsent nær forkastning ikke krever boring av pilotbrønn, samt at eventuelt valg av ett produksjonsintervall i produksjonsbrønnene er forsvarlig med hensyn til mulige strømningsbarrierer og vannproduksjon. Eventuelle gassfylte segmenter på strukturene som ikke er planlagt utvunnet, bør følges opp av operatøren slik at en kan få vurdert om disse volumene kan utvinnes.

OD vurderer det geofaglige arbeidet og usikkerhetsvurderingene til å være utført på en god og grundig måte. Brønnplanleggingen og risikovurderinger knyttet til ressursutnyttelse er pålitelig og utgjør etter ODs vurdering et tilfredsstillende grunnlag for gjennomføring av prosjektet.

Utvinningsgrad er av operatøren beregnet til 70 pst. for gass og 59 pst. for kondensat. Det er to ledige slisser på undervannsstrukturen til Haklang, skulle det behøves flere brønner til denne strukturen. Den største usikkerheten mht. utvinningsgrad for gassen er den residuelle gassmengden som blir liggende igjen etter at vannet har trengt inn i reservoaret. OD har ikke faglige innvendinger til utvinningsstrategi, brønnantall og utvinningsgrad. OD vurderer operatørens arbeid innen reservoar- og produksjonsteknologi som grundig og mener at arbeidet gir et godt grunnlag til å kunne fatte en ressursmessig god utbyggingsbeslutning.

Utbyggingsløsning og produksjon

Rettighetshaverne har i en tidlig fase vurdert ulike utbyggingsløsninger for Aasta Hansteen. Hovedalternativet til dagens utbyggingsløsninger var ulike varianter av subseautbygginger med ilandføring til hhv. Nordland, andre felt i Norskehavet eller direkte til Nyhamna. Den valgte løsningen fremsto som fordelaktig basert på høyere nåverdi, mindre behov for teknologimodning og økte muligheter for ressursutnyttelse i Aasta Hansteen og området rundt. På denne bakgrunn har ikke OD innvendinger til operatørens konseptvalg. OD har heller ikke hatt innvendinger til valg av Spar-konseptet på bekostning av alternativer som spesielt FPSO (flytende produksjonskip) og SemiSub/TLP (strekkstagplattform).

OD registrerer at rettighetshaverne har gjennomført en omfattende teknologikvalifisering fram til innlevering av PUD. Selv om teknologikvalifisering er gjennomført, så ønsker OD å peke på at utbyggingsløsningen inneholder en rekke elementer som er nye og uprøvde for operatøren og/eller for norsk sokkel. Det er derfor risikoelementer ved prosjektet som forutsetter svært god prosjekt- og kontraktsstyring hos operatøren. OD ønsker også å gjøre oppmerksom på at utbyggingen skal skje i en periode med svært høyt aktivitetsnivå i petroleumsnæringen, noe som kan gi utfordringer mht ressurstilgang og kostnader. OD registrerer at ny informasjon om leveringstider fra leverandørene har ført til at forventet produksjonsstart er utsatt fra fjerde kvartal 2016 til tredje kvartal 2017.

OD har ellers ingen kommentarer til den beskrevne utbyggingsløsningen.

OD registrerer at operatørens valgte målekonsept for kondensat- og gasseksport innebærer noen forenklinger i forhold til måleforskriftens krav. OD vurderer likevel omsøkt måleløsning som tilfredsstillende. Det begrunnes dels i kost-/nytteforhold og dels i at konseptene inkluderer kompenserende tiltak for avvikene fra måleforskriften. Det er ikke søkt om forhøyet måleusikkerhet for noen av målesystemene.

Operatørens beregninger av kraftforsyning fra land viser høye tiltakskostnader, og OD støtter derfor operatørens vurdering om at Aasta Hansteen bygges ut med gassturbiner. OD merker seg at gassturbin for eksportkompressor har varmegjenvinning (til prosess og boligkvarter) og således kan oppnå en høyere virkningsgrad. OD hadde ingen kommentarer til konsekvensutredningen.

OD anser den beskrevne disponeringsløsning for Aasta Hansteen som tilfredsstillende.

Områdevurdering

OD mener at operatøren med foreliggende utbyggingsplaner legger godt til rette for eksisterende og nye funn i området, både i og utenfor Aasta Hansteen-tillatelsen.

OD har ingen innvendinger til rettighetshavernes planlagte prioritering og portefølje av innfasinger til Aasta Hansteen-innretningene. OD registrerer at det er igangsatt en prosess for å modne fram Snefrid Nord og Asterix. OD mener imidlertid at operatøren må ta høyde for å framskynde utviklingen av 6507/10-1 Asterix og eventuelt 6706/6-1 Hvitveis, skulle Snefrid Nord-prospektet vise seg å være tørt.

OD mener at Aasta Hansteen-utbyggingen kan ha stor betydning for fremtidig utforskning av de tildelte utvinningstillatelsene i området, og da spesielt for utvinningstillatelsene 528/528B, 600, 602 og 603. Arbeidsforpliktelsene i utvinningstillatelsene 528/528B, 600, 602 og 603 krever boring av brønn i perioden 2014–2016. OD forventer at funn kan fases inn til Aasta Hansteen innen en 10-års periode. I tillegg antar OD at interessen for utlysing og tildeling av nye blokker i området vil øke som følge av Aasta Hansteen-utbyggingen.

Lønnsomhet

Oljedirektoratets vurdering av operatørens lønnsomhetsvurderinger, samt Oljedirektoratets egne lønnsomhetsvurderinger, viser at prosjektet er lønnsomt. Sensitivitetsanalyser bekrefter at prosjektøkonomien er tilstrekkelig robust. På bakgrunn av dette mener Oljedirektoratet at det er samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut Aasta Hansteen-feltet.

Oljedirektoratets anbefaling

Oljedirektoratet vurderer den framlagte PUD for Aasta Hansteen-feltet som tilfredstillende både i et ressursmessig og samfunnsøkonomisk perspektiv, og anbefaler at PUD for Aasta Hansteen-feltet godkjennes.

6.3 Olje- og energidepartementets vurdering

Olje- og energidepartementet viser til at det er Arbeidsdepartementets vurdering at den framlagte planen kan utvikles i tråd med regelverkets krav til arbeidsmiljø og sikkerhet.

Olje- og energidepartementet viser videre til Oljedirektoratets vurdering av plan for utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet. Oljedirektoratet mener at utbyggingsløsningen legger opp til en god utnyttelse av ressursene i feltet, og at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt og tilstrekkelig robust.

Olje- og energidepartementet og Oljedirektoratet har hatt dialog med operatør om utbyggingsløsningen for feltet, også før overlevering av plan for utbygging og drift. Formålet med denne dialogen har vært å sikre at den valgte utbyggingsløsningen gir god ressursforvaltning, og at den oppfyller myndighetenes krav.

Det forventes ikke noen vesentlige miljøpåvirkninger som følge av utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet. Utredningsplikten er ivaretatt gjennom feltspesifikk konsekvensutredning sendt på høring 17. september 2012. På denne bakgrunn anser Olje- og energidepartementet konsekvensutredningsplikten etter petroleumsloven som oppfylt. Prinsippene i naturmangfoldloven §§ 8-10 er reflektert, blant annet gjennom departementets vurdering av konsekvensutredningene, og vil bli fulgt opp i gjennomføringen av prosjektet.

Løsning for kraft fra land er vurdert av operatøren. Det er teknisk og økonomisk svært krevende med kraft fra land til feltet. Tiltakskostnadene for kraft fra land er av operatøren anlått til 1966 kroner per tonn CO2 og tiltaket vil derfor ikke bli gjennomført. Utslipp i forbindelse med produksjon vil være omfattet av kvotesystemet for klimagasser og det vil bli betalt CO2-avgift og NOx-avgift som for andre utslipp fra petroleumssektoren.

I tråd med Meld. St. 28 (2010–2011) En næring for framtida – om petroleumsvirksomheten skal operatøren senest to år etter at feltet er satt i produksjon gjennomføre en analyse av regionale og lokale ringvirkninger av utbyggingen.

Operatørens økonomiske analyse viser at utbyggingen har en forventet nåverdi før skatt på 11,1 mrd. 2012-kroner1. Balanseprisen for prosjektet før skatt er 164 øre Sm3 gass. Operatøren har gjennomført sensitivitetsanalyser for blant annet endringer i driftskostnader, investeringer, prisforutsetninger og utvinnbare reserver. Nåverdien i prosjektet er mest sensitiv for endringer i prisforutsetninger.

Basert på operatørens planer og anslag gjort av Oljedirektoratet fremstår utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet som et samfunnsøkonomisk lønnsomt og tilstrekkelig robust prosjekt som kan gjennomføres samtidig som hensyn til ytre miljø og fiskeriinteresser ivaretas.

Olje- og energidepartementet mener på denne bakgrunn at utbygging av Aasta Hansteen-feltet er et tilstrekkelig økonomisk robust prosjekt som gir god samfunnsøkonomisk lønnsomhet og bidrar til god ressursforvaltning. Aktiviteten som utbygging og drift av feltet skaper, og inntektene til staten, vil gi positive virkninger for samfunnet. Utbyggingen åpner opp en ny gassregion helt nord i Norskehavet, som vil gi økt leteaktivitet rundt Aasta Hansteen.

Fotnoter

1.

Beregningene er foretatt med operatørens prisforutsetninger med en gasspris på 200 øre per Sm3 gass med en diskonteringsrente på 7 pst.

Til forsiden