Prop. 97 S (2012–2013)

Utbygging og drift av Aasta Hansteen-feltet og anlegg og drift av Polarled utviklingsprosjekt og Kristin gasseksportprosjekt

Til innholdsfortegnelse

4 Hovedtrekk i plan for anlegg og drift av Polarled utviklingsprosjekt og Kristin gasseksportprosjekt

4.1 Innledning

Departementet mottok 4. januar 2013 søknader om godkjenning av plan for anlegg og drift (PAD) av Polarled utviklingsprosjekt og Kristin gasseksportprosjekt (Polarledanleggene). Prosjektene er integrerte og har levert en samlet PAD. Statoil Petroleum AS er operatør for utbyggingene og overleverte søknadene på vegne av de respektive partnerskapene.

Rettighetshaverne i Polarled-partnerskapet er Statoil Petroleum AS (50,3 pst.), Petoro AS (11,9 pst.), OMV (Norge) AS (9,1 pst.), AS Norske Shell (9,0 pst.), Total Norge E&P AS (5,1 pst.), RWE Dea Norge AS (4,8 pst.), ConocoPhillips Skandinavia AS (4,5 pst.), Edison International S.p.A. Norway Branch (2,4 pst.), Maersk Oil Norway AS (2,4 pst.) og GDF Suez E&P Norge AS (0,5 pst.).

Rettighetshaverne i partnerskapet for Kristin gasseksportprosjekt er Statoil Petroleum AS (53,4 pst.), Petoro AS (35,6 pst.) og GDF Suez E&P Norge AS (11,0 pst.).

Polarledanleggene skal transportere gass fra Aasta Hansteen-feltet, Kristin gasseksportprosjekt og fremtidige feltutbygginger til gassprosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. Gassen kan derfra eksporteres videre til Sleipner gjennom Langeled Nord og derfra videre til Storbritannia eller kontinentet. Driftsstart for anleggene er planlagt i fjerde kvartal 2016.

Prosjektet innebærer utvidelser av landanlegget på Nyhamna, som gjøres i samarbeid med rettighetshaverne i Ormen lange-feltet. Ormen lange vil i forbindelse med Polarledutbyggingen på Nyhamna samtidig modifisere anlegget gjennom Ormen langes landbaserte kompresjonsprosjekt, se boks 4.1. Shell er operatør for Nyhamna som i dag eies av Ormen lange-lisensen, og utfører modifikasjonsarbeidene på Nyhamna på vegne av både Polarled og Ormen lange. Shell vil også være teknisk tjenesteyter i driftsfasen, når det planlegges at Gassco skal overta som operatør.

Boks 4.1 Optimalisering av gassuttak fra Ormen lange-feltet

Ormen lange er et gassfelt i den sørlige delen av Norskehavet, om lag 120 km nordvest for Kristiansund, lokalisert i kvadrant 6305. Feltet ble oppdaget i oktober 1997 og produksjonen startet september 2007. Norsk Hydro var utbyggingsoperatør for Ormen lange fram til 1. desember 2007, da Shell overtok som driftsoperatør.

Brønnstrømmen fra Ormen lange, som består av gass, kondensat, tilsatt frostvæske og vann, føres ubehandlet gjennom to 30” flerfaserør de 120 km inn til landanlegget på Nyhamna til prosessering.

Etter hvert som gassen blir produsert faller det naturlige trykket i reservoaret. For å optimalisere gassuttaket fra Ormen lange vil det være behov for kompresjon. Første trinn vil være å installere økt kompresjonskapasitet på gassprosessanlegget på Nyhamna, med planlagt oppstart i 2016. Neste trinn vil være å installere ytterligere kompresjonskapasitet på Ormen lange-feltet, enten ved å installere subsea-utstyr på havbunnen eller en plattform.

Samtidig utbygging av Polarledanleggene og kompresjonsprosjektet på Ormen lange medfører betydelige besparelser på grunn av synergieffekter.

Aktiviteten knyttet til økt utvinning med landbasert kompresjon fra Ormen lange-feltet faller innenfor rammene av godkjent plan for utbygging og drift av Ormen lange jf St.prp. nr. 41 (2003-2004) Utbygging og drift av Ormen Lange og anlegg og drift av Langeled m.v., og godkjenningsbrev fra Olje- og energidepartementet av 2.4.2004.

4.2 Anleggene

Polarled utviklingsprosjekt omfatter Polarled, en ny 481 km lang 36" rørledning fra Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna og utvidelser av gassprosessanlegget på Nyhamna. Kristin gasseksportprosjekt omfatter Kristin gasseksportrørledning, en ny 31 km lang 18" rørledning mellom Kristin-plattformen og Polarledrørledningen.

Traseen for Polarled starter på 1265 m havdyp og stiger opp til om lag 400 m havdyp de første 60 km. Videre varierer den mellom 300 og 400 m dybde. Inn til Nyhamna går traseen gjennom Bjørnsundet, i nærheten av eksisterende rørledninger fra Ormen lange og Langeled.

Kapasiteten i rørledningen vil være mellom 58 og 70 mill. Sm3 per dag avhengig av hvor på rørledningen gassvolumer strømmer inn. Det vil være tilgjengelig kapasitet i Polarled for gass fra Aasta Hansteen-feltet, Kristin gasseksportrørledning og Asterix-, Linnorm- og Zidane-funnene som vurderes utbygd og det vil fortsatt være ledig kapasitet til nye felt. Kapasiteten vil imidlertid være begrenset de første årene som følge av begrensningene på Nyhamna.

På Nyhamna vil kapasiteten på prosessanlegget bli oppgradert for å kunne motta rikgass fra Polarled og prosessere den sammen med gass fra Ormen lange-feltet. Det skal installeres mottaksfasiliteter for håndtering av rikgassen fra Polarled, to innløpskompressorer for Ormen lange og en ny eksportkompressor.

Kapasiteten på Nyhamna skal økes til 84 mill. Sm3 per dag, tilsvarende som for Langeled. Fordeling av denne kapasiteten mellom rettighetshaverne i Ormen lange og investorene i Polarled håndteres i en kapasitetsallokeringsavtale mellom partene.

4.3 Investeringer

Totale investeringer for Polarledanleggene er av operatøren anslått til 24,1 mrd 2012-kroner. De forventede årlige driftskostnadene vil i gjennomsnitt være om lag 1,7 mrd. kroner.

Lønnsomheten i prosjektet må sees i sammenheng med utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet og framtidige utbygginger i området. Tariffen i anleggene, som skal dekke investeringene, er medregnet i økonomiberegningene for Aasta Hansteen-feltet.

4.4 Områdevurdering

Ved utforming og dimensjonering av Polarled utviklingsprosjekt er det tatt høyde for å kunne transportere betydelige mengder gass fra funn og prospekter i området. På Polarled er det planlagt å forhåndsinstallere tilknytningspunkter for Kristin gasseksportrørledning, Linnorm, Zidane og for fremtidige tilknytninger på kilometerpunkt 59 og 173.

4.5 Disponering av innretningene

Nedstengning og disponering av innretningene vil bli utført i henhold til gjeldende regelverk på det aktuelle tidspunktet.

Til forsiden