Prop. 147 LS (2020–2021)

Endringer i finansforetaksloven mv. (kapitalkravs- og krisehåndteringsregler for finansforetak mv.) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordning (EU) 2019/876 og (EU) 2020/873 i EØS-avtalen

Til innholdsfortegnelse

6 Utkast til EØS-komiteens beslutning med tilpasninger

6.1 Vurdering

Som nevnt i avsnitt 1.3 ovenfor, er kapitalkravsforordningen (CRR) gjennomført i CRR/CRD IV-forskriften. Departementet kan dermed gjennomføre CRR2 og forordning (EU) nr. 2020/873 ved endringsforskrift som tar inn de to nevnte forordningene i CRR/CRD IV-forskriftens gjennomføringsbestemmelse i § 2. En slik forskriftsendring kan imidlertid ikke tre i kraft før det er fattet beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordningene i EØS-avtalen, og slik beslutning har trådt i kraft. Tidspunktet for ikrafttredelse av EØS-komiteens beslutning avhenger av om en eller flere EØS/EFTA-stater tar konstitusjonelt forbehold, og i tilfelle når slike forbehold blir løftet.

Det er ikke truffet beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av CRR2 og forordning (EU) 2020/873, som er endringsforordninger til kapitalkravsforordningen, på tidspunktet for fremleggelse av denne proposisjonen. Departementet er kjent med at en beslutning i EØS-komiteen knyttet til forordningene kan bli fattet etter ventet tidspunkt for behandling av denne proposisjonen i Stortinget, eller i tidsrommet mellom fremleggelse av proposisjonen og behandlingen av den i Stortinget. For å ivareta Norges interesser i saken, som er raskest mulig innlemmelse og gjennomføring av disse rettsaktene i norsk rett, bør Norge unngå et langvarig konstitusjonelt forbehold eller å utsette innlemmelsen av rettsaktene i EØS-avtalen. Norske finansforetak vil ved en utsettelse i en kortere eller lengre periode ikke kunne benytte like regler for beregning av kapitalkrav som foretak etablert i EU, heller ikke de fremskyndede lettelsene som følger av forordning (EU) 2020/873 som er knyttet til Covid-19-pandemien. I tillegg vil finansforetakene ikke kunne benytte samme rapporteringssystem som foretak i EU, noe som vil føre til et hull i EBAs dataserier hva gjelder informasjon om norske finansforetak. Departementet mener det er uheldig dersom et slikt avbrudd i rapportering vedvarer over en lengre periode. Derfor bør det legges til rette for at bestemmelsene i forordningene raskt kan tre i kraft i Norge, når EØS-komitebeslutningen trer i kraft.

Som følge av at kapitalkravsforordningen er gjennomført i norsk rett i forskrift, forutsetter ikke selve inkorporasjonen av forordningene lovendring. Enkelte lovbestemmelser er imidlertid foreslått opphevet som følge av at reglene vil fremgå i forskrift. Det bes på denne bakgrunn om Stortingets samtykke til innlemmelse av forordningene i EØS-avtalen. Det forventes ikke vesentlige endringer i den endelige beslutningen i EØS-komiteen. Dersom den endelige beslutningen likevel skulle avvike vesentlig fra utkastet som er vedlagt proposisjonen her, vil saken bli forelagt Stortinget på nytt.

Utkast til en EØS-komitébeslutning vedrørende de nevnte forordningene i uoffisiell norsk oversettelse og uoffisielle norske oversettelser av rettsaktene som er omfattet av EØS-komitébeslutningen, følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

6.2 Omtale av utkastet til EØS-komiteens beslutning

Utkastet til EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av forordning (EU) 2019/876 (CRR2) og forordning (EU) 2020/873 i EØS-avtalen inneholder en fortale og fem artikler.

Artikkel 1 fastsetter at endringer som følger av forordning (EU) 2019/876 (CRR2) og forordning (EU) 2020/873, skal gjelde for forordning (EU) 575/2013, som er en del av EØS-avtalen vedlegg IX.

Artikkelen fastsetter enkelte tekniske EØS-tilpasninger til forordningene. Blant annet tilpasses teksten for eksempel slik at EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) gis kompetanse der EU-kommisjonen etter forordningen er gitt kompetanse overfor EUs medlemsstater. Fristene i forordningen tilpasses normalt til den fristen som inntrer senest av datoen som følger av forordningen, eller til når EØS-komitebeslutningen trer i kraft. Det legges opp til at enkelte bestemmelser som inneholder overgangsperioder for EU-statene, på tilsvarende måte først skal tre i kraft i EØS/EFTA-statene etter en viss overgangsperiode.

For ordens skyld nevnes at når kapitalkravsforordningen som endret ved CRR2 og forordning (EU) 2020/873 viser til artikkel 19 i forordning (EU) nr. 1093/2010 om opprettelse av Den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA-forordningen), er teksten tilpasset slik at den referer til EBA, eller der det er relevant, EFTAs overvåkingsorgan. EBA-forordningen artikkel 19 regulerer EBAs rolle i konfliktsituasjoner mellom to eller flere lands nasjonale tilsynsmyndigheter i tilfeller som angitt i sektorrettsaktene. Henvisningen til EFTAs overvåkingsorgan er relevant der overvåkingsorganer har en rolle etter EBA-forordningen artikkel 19 i EØS-tilpasset form, herunder ved utøvelse av bindende myndighet. Slik myndighetsoverføring ble beskrevet og vedtatt av Stortinget i samsvar med Prop. 100 S (2015-2016) om bl.a. innlemmelse av EBA-forordningen i EØS-avtalen.

Artikkel 2 fastsetter at endringer som følger av forordning (EU) 2019/876, skal gjelde for forordning (EU) 648/2012, som er en del av EØS-avtalen vedlegg IX.

Artikkel 3 fastslår at den islandske og den norske språkversjonen av forordningene gis gyldighet og kunngjøres i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.

Artikkel 4 regulerer når beslutningen trer i kraft. Ikrafttredelsestidspunktet er ikke fastsatt på tidspunktet for fremleggelse av denne proposisjonen til Stortinget.

Artikkel 5 fastslår at beslutningen selv skal kunngjøres i EØS-avdelingen og i EØS-tillegget til Den europeiske unions tidende.

Utkastet til EØS-komiteens beslutning følger vedlagt. Utkastet er utarbeidet av EFTA-sekretariatet og ligger til behandling hos de respektive EØS/EFTA-statene.

6.3 Konklusjon

Forordningene er EØS-relevante og Finansdepartementet anbefaler at Stortinget samtykker til innlemmelse av forordningene med tilpasningstekst i EØS-avtalen.

Til forsiden