St.prp. nr. 45 (1997-98)

Om visse organisasjonsendringer mv i Forsvaret

Til innholdsfortegnelse

4 Omorganisering av flystasjoner til kadre- og mobiliseringsstatus

Regjeringen foreslår å omorganisere Sola flystasjon til kadrestatus innen utløpet av 1999. Regjeringen foreslår videre å omorganisere Torp- og Flesland flystasjoner til mobiliseringsstatus innen utløpet av 1999, samt Evenes- og Værnes flystasjoner til mobiliseringsstatus innen utløpet av 2000.

4.1 Innledning

Til tross for at antall kampfly i dag er redusert til ca 75, er flystasjonsstrukturen i Luftforsvaret i stor grad opprettholdt. Kampflyene er i dag fordelt på fem jagerflyskvadroner. Ved den planlagte utfasingen av F-5 og nedleggelsen av 336 skvadronen, vil antallet kampflyskvadroner bli redusert til fire.

Det blir foreslått at antall krigsoppsatte flystasjoner reduseres til 12, som foruten de fire hovedbasene og Gardermoen og Andøya deployeringsbaser, omfatter flystasjonene som i dette kapitlet foreslås satt på henholdsvis kadre- og mobiliseringsstatus som deployeringsbaser. Bardufoss vil ha oppsetningsansvar for en mobil krigsoppsetning, primært øremerket for Langnes flystasjon (Tromsø).

4.2 Vurdering

Å opprettholde dagens stasjonsstruktur i fred, med stor spredning av kompetanse og ressurser, er svært kostbart og lite effektivt. Dagens stasjonsstruktur er heller ikke forenlig med de overordnede mål for omstillingen.

Forslaget om å sette de omtalte flystasjoner på henholdsvis kadre- og mobiliseringsstatus, er i hovedsak basert på at hovedflystasjonene forutsettes gitt et utvidet regionalt ansvar. Dette innebærer at hovedflystasjonene overtar de mindre stasjonenes ansvar for operasjonell drift, vedlikehold og utvikling av operativt planverk, avtaler om vertslandsstøtte, utøvelse av ledelsesansvar for driften ved allierte forhåndslagre og gods- og passasjerterminalene ved berørte stasjoner, samt vedlikehold av materiell. For dette formål vil hovedflystasjonene bli tilført et mindre antall stillinger (2-3), som skal inngå i og forsterke hovedflystasjonenes eksisterende planstaber. Personell tilsatt ved allierte forhåndslagre og ved Forsvarets terminaler ved berørte stasjoner skal fortsette i sine stillinger og vil ikke bli berørt på annen måte enn at deres stedlige ledere skal rapportere til foresatt ved respektive hovedflystasjoner.

Hovedflystasjonene skal støtte kadre- og mobiliseringsflystasjonene i forbindelse med forsterkningsplanlegging samt å forestå planlegging og gjennomføring av øvelser.

Forvaltningsansvaret for bygninger og anlegg, i egenskap av lokal forvaltningsmyndighet, er for alle de omtalte stasjoners vedkommende med unntak av Værnes flystasjon, allerede overført til andre militære enheter i regionene.

Organisasjonsendringene er nødvendige for å kunne oppnå et mer kostnadseffektivt, mobilt og slagkraftig luftforsvar, som er framtidsrettet for bedre å ivareta Forsvarets oppgaver. Departementet har således lagt stor vekt på Forsvarssjefens helhetlige vurdering av forsvarsgrenens krigsstruktur, fredsorganisasjon og virksomhet.

Flystasjonene Sola, Torp, Flesland og Evenes er over tid bygget ned slik at fredsdriften i dag bare representerer et marginalt bidrag i forhold til forsvarsgrenens styrkeproduksjon og operativ fredsdrift. Dette vil bli forsterket ved å etablere en ny mobil og fleksibel struktur og organisasjon, hvor virksomheten forutsettes konsentrert til hovedflystasjonene.

Værnes flystasjon har ingen operativ rolle i fred. Kadrebataljonen ved Værnes ble satt på mobiliseringsstatus i 1993, og stasjonens virksomhet består i dag av å understøtte Luftforsvarets flygeskole, Luftforsvarets rekruttskole, samt driften av allierte lagre og Forsvarets terminal Trondheim.

Det pågår for tiden drøftelser mellom Samferdselsdepartementet og Forsvarsdepartementet, med sikte på å reforhandle gjeldende rammeavtale som regulérer fordelingen av ansvar og utgifter ved statens flyplasser.

Departementet har lagt disse faktiske forhold til grunn for sine forslag (tildelte årsverk er basert på budsjettåret 1997):

Sola kadreflystasjon

Regionalt ansvarlig: Rygge hovedflystasjon.

Flystasjonen disponerer 82 årsverk, fordelt på 57 befal og 25 sivilt tilsatte.

Departementet har i sine vurderinger lagt vekt på at stasjonen i fremtiden skal ha en minimumsbemanning for bare å drive understøttelse av HQ NORTH, 330 skvadronen avdeling Sola, alliert forhåndslager og allierte flyavdelinger i samsvar med inngåtte avtaler. Ansvaret for vedlikehold av etablissementet Sola flystasjon er overført til Rogaland sjøforsvarsdistrikt.

Det er i utgangspunktet ingen økonomiske innsparinger ved alene å sette stasjonen på kadrestatus.

Torp mobiliseringsflystasjon

Regionalt ansvarlig: Rygge hovedflystasjon.

Det har i praksis vært tilsettingsstopp ved stasjonen siden primo 1996. Omorganiseringen medfører derfor ingen personellmessige konsekvenser.

Torp har i dag status som kadreflystasjon, og disponerer to årsverk representert ved sivilt tilsatte for ivaretakelse av etablissementet under ledelse av Luftforsvarets skolesenter Stavern som lokal forvaltningsmyndighet.

Effekten av driftsbesparelser som følge av redusert drift ved Torp er allerede tatt ut. Endringen fra kadre- til mobiliseringsstatus gir således ingen ytterligere innsparing.

Flesland mobiliseringsflystasjon

Regionalt ansvarlig: Ørland hovedflystasjon.

Flystasjonen har i dag status som kadrestasjon og disponerer 23 årsverk, fordelt på 15 befal og seks sivilt tilsatte og to vervede grenaderer. Ansvaret for vedlikehold av etablissementet Flesland flystasjon er overført til Vestlandet sjøforsvarsdistrikt.

Ved å sette Flesland flystasjon på mobiliseringsstatus vil det kunne spares inn ca 11 årsverk. Total innsparing er beregnet etter nåverdimodellen over en periode på 10 år til ca 26 millioner kroner.

Evenes mobiliseringsflystasjon

Regionalt ansvarlig: Bardufoss hovedflystasjon.

Flystasjonen har i dag status som kadrestasjon og disponerer 27 årsverk, fordelt på 16 befal og 11 sivilt tilsatte. Bemanningen ved alliert forhåndslager er inkludert i dette. Ansvaret for vedlikehold av etablissementet Evenes flystasjon er overført til Ramsund orlogsstasjon.

Ved å sette Evenes på mobiliseringsstatus, vil det kunne spares inn ca 11 årsverk.

Total innsparing er beregnet etter nåverdimodellen over en periode på 10 år til ca 31 millioner kroner.

Værnes mobiliseringsflystasjon

Regionalt ansvarlig: Ørland hovedflystasjon.

Værnes flystasjon disponerer i dag 286 årsverk, som fordeler seg slik:

Luftorsvarets rekruttskole73 årsverk
Luftforsvarets flygeskole8 årsverk
Forsvarets terminal Trondheim2 årsverk
Støttegruppen203 årsverk

Luftforsvarets rekruttskole og Luftforsvarets flygeskole, har hver for seg viktige oppgaver som styrkeprodusenter i Luftforsvaret. Støttegruppen er i hovedsak dimensjonert for å støtte de to skolene, men har også ansvar for å vedlikeholde etablissementet Værnes i egenskap av lokal forvaltningsmyndighet. Forslaget om å sette flystasjonen på mobiliseringsstatus kan gjennomføres uavhengig av fortsatt styrkeproduksjon ved de to skolene på Værnes. Ved å sette Værnes flystasjon på mobiliseringsstatus, kan det i utgangspunktet spares inn ca 10 årsverk. Total innsparing er beregnet etter nåverdimodellen over en periode på 10 år til ca 26 millioner kroner.

Det vil i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene bli utarbeidet detaljerte funksjons- og behovsanalyser for å fastsette den endelige størrelsen på en ny organisasjon under navnet Luftforsvarets skolesenter Værnes, der mobiliseringsflystasjonen og skolevirksomheten vil bli samlet under én felles ledelse. Det vil bli lagt betydelig vekt på å oppnå en mest mulig rasjonell og kostnadseffektiv organisasjonsform.

4.3 Konklusjon

Departementet foreslår å sette Sola flystasjon på kadrestatus, og Torp-, Flesland-, Evenes og Værnes flystasjoner på mobiliseringsstatus til de tider som er beskrevet foran. Stasjonene vil inngå i ny krigsstruktur som deployeringsbaser. Statusendringene er ikke til hinder for de to øverstkommanderendes utøvelse av den operative virksomheten. Det nye skolesenteret ved Værnes skal i tillegg til skolefunksjonene, ivareta det framtidige ansvaret for å vedlikeholde etablissementet Værnes flystasjon.

Omorganiseringen av stasjonene vil foregå gradvis og over tid, slik at konsekvensene for personellet blir minst mulig. Som en følge av redusert drift, vil det være et potensial for innsparing ved at uegnet bygningsmasse kan avhendes ved flystasjonene. Beregnet etter nåverdimodellen vil forslagene gi en innsparing over en 10-års periode på totalt ca 83 millioner kroner.

Til forsiden