St.prp. nr. 45 (1997-98)

Om visse organisasjonsendringer mv i Forsvaret

Til innholdsfortegnelse

8 Flytting av faginspektorater

Regjeringen foreslår å flytte Baseforsvars-, Flytryggings- og Evalueringsinspektoratene fra forsvarsbygget på Huseby til Rygge hovedflystasjon innen utløpet av 2000.

8.1 Innledning

I forbindelse med Stortingets behandling av Innst S nr 247 (1988-89), jfr St prp nr 113 (1988-89), ble Stortinget orientert om at de forsvarsgrensvise våpeninspektorater ville bli flyttet ut fra forsvarsbygget på Huseby. I hovedsak skulle disse flyttes til de respektive skole- og øvingsavdelinger, som deretter skulle framstå som våpenvise kompetansesentra. Departementet presiserte at det i forbindelse med oppfølgingen av det enkelte flyttetiltak ville bli lagt vekt på forsvarsgrenenes og den enkelte bransje og våpens egenart, hensiktsmessige og rasjonelle organisasjoner, å frigjøre bygningsmasse i Oslo og å styrke distriktene. Det frigjorte areal i forsvarsbygget på Huseby ville forutsetningsvis bli omdisponert i forbindelse med omorganiseringen av Forsvarets overkommando.

Ved behandlingen av Innst S nr 90 (1990-91), jfr St prp nr 94 (1989-90), sluttet Stortinget seg til flyttingen av Lufttjenesteinspektoratet til Rygge hovedflystasjon og Luftkontrollinspektoratet til Luftforsvarets stasjon Kongsvinger. Flyttingene er gjennomført og har bidratt til samordning og styrking av Luftforsvarets flyoperative- og luftkontrollfaglige miljøer.

Ved behandlingen av Innst S nr 133 (1992-93), jfr St prp nr 38 (1992-93), sluttet Stortinget seg til flyttingen av Luftverninspektoratet til Rygge hovedflystasjon. Samtidig flyttet daværende Luftvernskyteskolen fra Luftforsvarets skolesenter Stavern til Rygge hovedflystasjon og skiftet navn til Luftverntaktisk skole.

Ved Stortingets behandling av Innst S nr 261 (1995-96), jfr St prp nr 59 (1995-96), orienterte departementet Stortinget om at det ikke ville være aktuelt å etablere et eget kompetansesenter for baseforsvar. Dette ble i hovedsak begrunnet med at det ikke ville være faglig hensiktsmessig og heller ikke økonomisk forsvarlig.

Baseforsvarsinspektoratet

Ved inspektoratet inngår tolv militære og én sivil stilling. Tjenestefeltets faglige omfang er ansvar for alt aktivt og passivt forsvar av en stasjon, unntatt luftvern. Baseforsvaret skal i gi et sterkt bidrag og medvirke til å sikre den operative virksomheten og personellets overlevelsesevne. Det faglige miljøet ved en stor flystasjon, i denne sammenheng særlig representert ved hovedflystasjonenes basegrupper og vedlikeholdsgrupper, tilsier at det vil være naturlig å legge et inspektorat til en hovedflystasjon. Innen Basegruppen og Vedlikeholdsgruppen finnes fagfelt og høy kompetanse som dekker brann- og havarivern, sanitet, demolering, skadeevaluering og reparasjon, vakthold/sikring og uskadeliggjøring av eksplosiver. Dette er fagfelter som omfattes av Baseforsvarsinspektoratets fagmyndighetsområde. Ved de store flystasjonene finnes beskyttede krigshovedkvarter i fjell, hvor det inngår kommandoplass for baseforsvaret. For Baseforsvarsinspektoratet vil det være viktig å ha nærhet til ett komplett krigshovedkvarter for øving av prosedyrer og utvikling av nye doktriner. I Luftforsvaret er det etablert et treningssenter for rullebanereparasjoner («Airfield Damage Repair») i hver landsdel, det ene ved Bodø hovedflystasjon som dekker Nord-Norge og det andre ved Rygge hovedflystasjon, som dekker Sør-Norge. Her trenes nøkkelpersonell i baseforsvarsorganisasjonene i rullebanereparasjoner, hvor den primære målsettingen er å tilfredsstille de krav som NATO har fastsatt for tjenesten. Inspektoratets nærhet til, og samvirke med de deler av en hovedflystasjons ressurser som er vitale for baseforsvaret, er av stor betydning og vil i stor grad kunne utgjøre og oppfylle den rollen et formelt kompetansesenter ville ha hatt.

Flytryggingsinspektoratet

Ved inspektoratet inngår fire militære og én sivil stilling. Inspektoratet har på vegne av generalinspektøren for Luftforsvaret, det overordnede ansvar for kontroll av all militær flytjeneste og dens støttefunksjoner relatert til flytrygging. Dette forutsetter at inspektøren har en fri stilling i forhold til Luftforsvarets organisasjon, men at det opprettholdes et nært samarbeid og en tett samordning med særlig Lufttjenesteinspektoratet ved Rygge hovedflystasjon.

Et luftoperativt kompetansesenter, slik forsvarssjefen har foreslått etablert ved Rygge hovedflystasjon, må nødvendigvis ha faglig kompetanse hva angår alle aspekter innenfor begrepet luftoperativ virksomhet. Flytrygging er et svært viktig område innenfor denne virksomheten. En samlokalisering av de omtalte inspektorater er derfor både naturlig og svært formålstjenlig.

En av de tjenestegjørende offiserene ved Flytryggingsinspektoratet er i medhold av instruks forutsatt å opprettholde sin flyoperative status, blant annet som instruktør ved 332 skvadronen ved Rygge hovedflystasjon. For Flytryggingsinspektoratet er denne nærheten til det flyoperative miljøet et vesentlig bidrag til et effektivt og solid flytryggingsarbeid i hele forsvarsgrenen. Flytryggingsinspektoratet er også avhengig av et nært samarbeid med Baseforsvarsinspektoratet og Evalueringsinspektoratet og samvirker jevnlig med disse, blant annet i forbindelse med taktiske evalueringer, nasjonale såvel som i NATO-sammenheng.

Evalueringsinspektoratet

Ved inspektoratet inngår fire militære stillinger. Inspektoratet har på vegne av generalinspektøren for Luftforsvaret det overordnede ansvar for å planlegge og gjennomføre taktiske evalueringer (TACEVAL) av alle Luftforsvarets operative avdelinger med tilhørende støttefunksjoner over hele landet. Evalueringene gjennomføres i samsvar med allierte og nasjonale direktiver og bestemmelser. I forbindelse med nasjonale evalueringer rapporterer inspektøren direkte til generalinspektøren for Luftforsvaret, mens han i forbindelse med NATO-evalueringer rapporterer direkte til COMNORTH ved NATO-hovedkvarteret på Jåtta utenfor Stavanger. Inspektoratet er dessuten tillagt ansvaret for mobiliseringskontroll av Luftforsvarets enheter. Som styrkeprodusent har generalinspektøren behov for å kvalitetssikre de styrkene han produserer. Evalueringsinspektoratet fungerer i denne sammenheng som en kontrollerfunksjon for generalinspektøren.

I forbindelse med utviklingen av Luftforsvarets mobile konsept, er det av vesentlig betydning å kunne foreta fortløpende evalueringer og vurderinger. I denne sammenheng vil inspektoratet også ha en sentral og betydningsfull rolle som korrektiv til det utviklingsarbeid de øvrige inspektorater utfører.

8.2 Vurdering

Det har vært vurdert å flytte Baseforsvarsinspektoratet til Luftforsvarets skolesenter Stavern. Som redegjort for i kapittel 2 har dette inspektoratet visse faglige interesser i forhold til den skolevirksomheten som i dag foregår i Stavern (MP- og sanitetstjeneste). Disse er imidlertid vurdert å være av mindre betydning sammenlignet med inspektoratets faglige forankring og interesser relatert til virksomheten og fagmiljøene ved en hovedflystasjon. En meget viktig del av de fagmilitære vurderingene som er lagt til grunn for forsvarssjefens anbefaling, er behovet for nær og kontinuerlig kontakt med de øvrige faginspektoratene, relatert til utviklingen av Luftforsvarets mobile konsept. Disse forhold taler imot en lokalisering av Baseforsvarsinspektoratet til Luftforsvarets skoler Stavern.

I vurderingene som er gjort med hensyn til å flytte de resterende tre inspektoratene fra forsvarsbygget på Huseby, er det tillagt vekt at det ikke er tilgjengelige lokaler verken ved forsvarsbygget på Huseby, eller ved Rygge hovedflystasjon. Dette innebærer at uansett valg av løsning, må det investeres i nybygg. Kostnadene forbundet med oppførelse av nytt kontorbygg, kalkulert til ca åtte millioner kroner, er beregnet å være tilnærmet identiske, uansett stedsvalg. Slik departementet ser det, vil det ikke være aktuelt å foreta utvidelser i form av nybygg ved eksisterende Forsvarets overkommando.

I Luftforsvarets framtidige krigsstruktur tilstrebes større grad av mobilitet og fleksibilitet i de operative ledd, som samtidig skal gjøres mer selvstendige. For å sikre en optimal utvikling av disse mobile enhetene, og derved sikre Luftforsvarets framtidige stridsevne, vil samvirket mellom de forskjellige faginspektoratene bli av større betydning enn i dag. Militærfaglige vurderinger ligger derfor til grunn når det foreslås å flytte de tre resterende inspektoratene fra forsvarsbygget til Rygge hovedflystasjon. Gjennom en samlokalisering av de fleste faginspektoratene i Luftforsvaret ved Rygge hovedflystasjon, vil det foruten synergieffekten, også bli mulig å etablere et fagmiljø på stabsnivå som dekker de viktigste funksjoner innen Luftforsvarets primæroppdrag.

Som en følge av omorganiseringen av Forsvarets overkommando, har de omtalte inspektoratene allerede flyttet til midlertidige lokaliteter utenfor forsvarsbygget, blant annet til Kolsås leir. Departementet forutsetter at personellet som er tilsatt ved inspektoratene, ikke skal utsettes for ytterligere midlertidige flyttinger, før inspektoratene kan lokaliseres permanent. Inspektørene skal fortsatt inngå i generalinspektøren for Luftforsvarets ledergruppe, noe som tilsier at endelig lokalisering bør være i rimelig nærhet til Oslo.

I forbindelse med den omtalte flyttingen av Lufttjeneste- og Luftverninspektoratene til Rygge hovedflystasjon, ble det oppført en kontorbygning tilknyttet hovedflystasjonens hovedkvarter. Denne bygningen er forberedt for, og tilpasset et eventuelt senere byggetrinn nummer to.

Forslaget berører totalt 20 offiserer og to sivilt tilsatte. Ingen av disse vi bli overtallige, da personellet enten vil flytte med, eller etter valg bli omdisponert til annen tjeneste i Forsvaret.

8.3 Konklusjon

Departementet foreslår å flytte Baseforsvars-, Flytryggings- og Evalueringsinspektoratene til Rygge hovedflystasjon, som samlokaliseres med Lufttjeneste- og Luftverninspektoratene innen utløpet av 2000.

Tiltaket har en negativ nåverdi på ca 30 millioner kroner, som inkluderer påkrevet investering i kontorbygg, et antall boliger tilpasset dekningsgraden i området, flytteutgifter og etableringskostnader.

Til forsiden