Historisk arkiv

Norsk gründer nominert til EU-pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Med robotteknologi har Karen Dolva (28) hjulpet folk ut av ensomheten. Nå er hun en av tre nominerte til EUs pris for kvinnelige innovatører i kategorien «Rising Innovators».

Karen Dolva er med-gründer og daglig leder av No Isolation. Foto: No Isolation.
Karen Dolva er med-gründer og daglig leder av No Isolation. Foto: No Isolation.

Hvert år deler EU ut en pris som skal motivere og løfte frem kvinnelige gründere i Europa. Årets "EU Women Innovators Prize" deles ut 21. juni.

– Jeg håper en slik pris kan bidra til å vise at det å satse, tørre å prøve og feile, og lede en bedrift uten all verdens erfaring er noe som på ingen måte er forbeholdt menn. Vi trenger flere kvinnelige gründere, sier Karen Dolva.

28-åringen er en av innovatørene bak selskapet No Isolation. De siste to årene har selskapet skapt kommunikasjonsløsninger med mål om å redusere ufrivillig ensomhet og sosial isolasjon blant utsatte grupper i samfunnet.

– Jeg tror ordet innovatør kan virke litt abstrakt for mange, for meg handler det først og fremst om å bidra positivt til samfunnsutviklingen, sier den norske gründeren.

Se Karen Dolva fortelle mer om ideen bak No Isolation her.

Ønsker større fokus på varm teknologi

– Denne prisen gir først og fremst en arena og mulighet til å snakke om hva vi holder på med, og hvor viktig det er å ta ensomhet og sosial isolasjon på alvor. Det er sånn vi tar tak i problemet, sier Dolva.

Gründerselskapet No Isolation, som Dolva grunnla sammen med Matias Doyle og Marius Aabel i 2015, har skapt store overskrifter verden rundt med roboten AV1. Den gir barn og unge med langtidssykdom mulighet til å følge med i klasserommet, selv om de er uten mulighet til å komme seg ut av hjemmet eller sykehuset.

23. april i år var AV1 øynene til en britisk 14-åring da Everton-kapteinen Phil Jagielka bar roboten ut foran 40.000 tilskuere på Goodison Park-fotballstadion i England.

– Våre produkter er utviklet for å forandre liv. Det er på høy tid at verden får se flere eksempler på varm teknologi, mener Dolva.

Roboten AV1 blir brukt i klasserommene på mange norske skoler. Foto: No Isolation.
Roboten AV1 blir brukt i klasserommene på mange norske skoler. Foto: No Isolation.

Vil skape grobunn for flere kvinnelige innovatører

Prisen for kvinnelige innovatører ble for første gang delt ut av Europakommisjonen i 2016­. Med den ønsker de å framheve hvorfor innovasjon er viktig, og hvorfor et økende antall kvinnelige entreprenører er nødvendig i både forskning og industri.

Dolva mener en holdningsendring er nødvendig for å få enda flere kvinner i Europa til å satse på egne ideer.

– I Sverige ser man at de som starter suksessfulle selskaper gjerne har jobbet i en annen suksessfull start-up før de starter noe selv. Ved å holde kvinneandelen hos oss høy hele veien håper jeg at No Isolation kanskje blir grobunn for en håndfull andre selskaper på sikt. Jeg tror man trenger å se, fra innsiden, at dette ikke er magi, men kun hardt arbeid, sier hun.

Deltar i EUs forskningsprogrammer

I tillegg til å benytte seg av Innovasjon Norge og Forskningsrådets finansieringsmekanismer har No Isolation søkt ut mot EUs instrumenter.

Deres andre produkt KOMP, som lar barn og barnebarn dele bilder, meldinger og gjennomføre videosamtaler med sine besteforeldre, er nominert til Smart Ageing Prize i regi av Active Assisted Living-programmet til EU. 

– Tilbakemeldingene vi får gjennom denne deltakelsen er veldig positive. I EU – som i Norge – er eldrebølgen, eller Silver Economy som det kalles, et hett tema, og verdien av KOMP sees i sammenheng med det økende behovet for gode løsninger for å møte denne utfordringen.

Les mer om Norges forskningssamarbeid med EU.

– Si at du vil ta over verden

No Isolation har så langt vært en stor suksess for Dolva og hennes medgründere. Til andre unge kvinner som går rundt med en gründer i magen har hun følgende oppfordring:

– Studer noe du ikke kan noe om, jobb i et oppstartsmiljø før du starter noe eget, ikke bry deg om det føles flaut og dumt å si at du vil ta over verden – si det høyt og ofte og vit at folk ikke er så perfekte som de gir seg ut for å være. Du er minst like god som alle andre, sier hun og legger til følgende utsagn avslutningsvis: 

– «All you need is stamina».