Historisk arkiv

Østerrike i EUs førersete

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

1. juli overtar Østerrike som formannskapsland i EUs ministerråd. Med mottoet «Et Europa som beskytter» er sikkerhet og stabilitet blant formannskapslandets hovedprioriteringer. Her er alt du trenger å vite.

Foto: eu2018at
Foto: eu2018at


Formannskapet i Rådet for Den europeiske union går på omgang mellom de 28 medlemsstatene og overføres fra en medlemsstat til en annen hver sjette måned, den 1. januar og 1. juli hvert år. Nå er det Østerrikes tur til å ta over stafettpinnen for tredje gang, og avslutte det 18 måneder lange trioformannskapet sammen med forgjengerne Bulgaria og Estland.

- De siste årene har Europa vært nødt til å håndtere flere kriser som har svekket folks tillit til EU som en union for fred og sikkerhet. Østerrike vil derfor ha mottoet «Et Europa som beskytter» under sitt formannskap, sa forbundskansler Sebastian Kurz da han presenterte det kommende formannskapets program for Europakommisjonens president Jean Claude-Juncker.

Det østerrikske formannskapet har tre hovedprioriteringer i sitt program:
- Sikkerhet og kampen mot illegal migrasjon
- Sikre velstand og konkurranseevne gjennom digitalisering
- Stabilitet i det europeiske nabolag, med særlig fokus på Vest-Balkan og Sørøst-Europa

Les mer om formannskapets prioriteringer her.

Siste formannskap før EU-valg

Når Østerrike overtar EU-formannskapet fra Bulgaria 1. juli, vil det markere den siste hele arbeidsperioden før neste valg til Europaparlamentet. I 2019 vil innbyggerne i det som blir 27 EU-land velge et nytt parlamentet. Resultatet vil stake ut kursen for den neste Europakommisjonen og andre toppjobber i EUs institusjoner.

Sammen med valget vil også andre saker på EUs dagsorden, deriblant EUs neste langtidsbudsjett og brexit, være sentrale prioriteringer under Østerrikes periode.

I løpet av de kommende seks månedene vil det blant annet være 300 arrangementer og 60 rådsmøter, hvorav 13 av dem avholdes i Østerrike. Mange av disse arrangementene vil ta for seg formannskapslandets prioriteringer. Blant annet arrangeres det 20. september et toppmøte i Salzburg som er dedikert til temaet sikkerhet.

Her finner du en oversikt over planlagte møter og arrangementer.

Jean Claude-Juncker og Kurz under møtet i juni. Foto: European Union.
Jean Claude-Juncker og Kurz under møtet i juni. Foto: European Union.

Ønsker større fokus på ytre grenser

Et viktig tema på dagsorden for toppmøtet i Salzburg er sikkerhetspolitikken. Målet er ifølge forbundskansler Kurz å fokusere på ytre grensevern fremfor å diskutere fordeling av flyktninger. Formannskapslandet argumenterer i sitt program blant annet for at EUs grensevernbyrå Frontex sitt mandat bør utvides.
- Hvis vi lykkes i å stoppe ulovlig migrasjon, vil dette sikre større sikkerhet i EU, sa forbundskansler Kurz under sitt møte med Europakommisjonens president Jean Claude-Juncker tidligere i juni.

Visste du dette om Østerrike?

  • Østerrike er ett av ni Europeiske land som ikke har kyst?

  • Landet er et de landene som har dratt mest fordel av EUs utvidelse østover på 2000-tallet?

  • Tiergarden Schönbrunn i Wien er verdens eldste dyrehage, og har vært i drift helt siden 1752?

  • Østerrike har 20 parlamentarikere i Europaparlamentet?