Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Marsjerer for funksjonshemmedes rettigheter i Brussel

Onsdag samles funksjonshemmede fra hele Europa i Brussel for å marsjere til EU-parlamentet og gjøre krav på borgerrettighetene sine under Freedom Drive. Den ideelle organisasjonen Uloba – Independent Living Norge stiller med 26 deltakere, etter å ha kjørt buss fra Oslo til Brussel.

Uloba besøkte Norges Hus på mandag der forbruker- og likestillingsråd Joachim Nilsen Frislid informerte om status for noen EU-prosesser på området. Foto: Olivia Knudsen

Fra 1. til 3. oktober arrangeres Freedom Drive – Europas største mønstring av funksjonshemmede. I år markeres også 30-års jubileet for etableringen av European Network on Independent Living (ENIL). Independent Living innebærer å se likestilling av funksjonshemmede som en menneskerettighet, ikke som en omsorgsoppgave, og at funksjonshemmede anerkjennes som aktive bidragsytere og samfunnsborgere.

- Det er viktig at vi hever stemmen overfor EU-parlamentet. I tillegg er Freedom Drive en fin måte å etablere nettverk og dele erfaringer med andre funksjonshemmede i Europa, sier Ulobas generalsekretær Vibeke Marøy Melstrøm.

Besøkte Norges hus

Mandag besøkte Marøy Melstrøm og kollegene Knut Flaaum, Hans Hjellemo og Hege Tegler Norges Hus der de møtte forbruker- og likestillingsråd Joachim Nilsen Frislid for å snakke om funksjonshemmedes arbeid for å anerkjennes som likestilte samfunnsborgere. Ulobas hovedbudskap var at funksjonshemmede bør ses som borgere på linje med alle andre – og ikke som brukere av helse-, sosial- og omsorgstjenester.

- Likestilling av personer med nedsatt funksjonsevne er et viktig mål for den norske regjeringen. Personer med funksjonsnedsetting skal ha levekår og livskvalitet på lik linje med alle andre, sier Frislid.

 

Til toppen