Menneskerettigheter, seksuell orientering og kjønnsidentitet

Menneskerettighetene gjelder for alle, uavhengig av seksuell orientering og kjønnsidentitet. I mange land har det vært en positiv utvikling for skeives inkludering og rettigheter. Men i store deler av verden utsettes skeive for diskriminering og overgrep.

Regjeringen arbeider for å bekjempe forfølgelse og diskriminering av lhbt+ personer, og har egne tiltak for internasjonal innsats som inngår i Norges nasjonale handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold (2023-2026). Hensynet til skeives likestilling og rettigheter er også inkludert i handlingsplan for kvinners rettigheter og kjønnslikestilling i Norges utenriks- og utviklingspolitikk (2023-2030). I 2016 vedtok FNs menneskerettighetsråd  å opprette et nytt mandat for en uavhengig ekspert på seksuell orientering og kjønnsidentitet. Mandatet ble sist fornyet i 2022, og spiller en viktig rolle i å dokumentere  utfordringer på landnivå og globalt. Den uavhengige eksperten kommer med anbefalinger til FN og FNs medlemsland.

Europarådet har lenge spilt en ledende rolle i å fremme internasjonalt samarbeid for skeives rettigheter. Europarådet vedtok i 2010 en anbefaling til medlemsstatene om tiltak for å bekjempe diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Dette er det eneste fremforhandlede mellomstatlige instrumentet på området.

Norges internasjonale innsats skjer i nært samarbeid med lokale og internasjonale sivilsamfunnsorganisasjoner som representerer skeive. Norge  støtter kapasitetsbygging  av lokale lhbt+-organisasjoner gjennom utviklingsbistanden og EØS-midlene.

Norge er med i , en koalisjon av over 40 land som samarbeider med sivilsamfunnsorganisasjoner om å fremme menneskerettigheter for skeive.

Prioriterte innsatser:

  • Prioritere tilgang til seksuell og reproduktiv helse og rettigheter for alle. Helheltig seksualitetsundervisning i og utenfor skolesystemet er en viktig del av dette.
  • Være en pådriver for at skeives likestilling og menneskerettigheter ivaretas i multilaterale organisasjoner.
  • Vektlegge dialog med skeives representanter og gi finansiell støtte til deres organisasjoner.
  • Prioritere og videreføre innsats for skeives rettigheter i Europa gjennom EØS-midlene.
  • Bidra til at skeives behov for beskyttelse og grunnleggende tjenester ivaretas i humanitær respons.  

Handlingsplaner: