Historisk arkiv

Strammer inn muligheten for søk i skattelistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Pressemelding 9/2004

Regjeringen foreslår å stramme inn mulighetene til å søke i skattelistene på internett, men går inn for at skattelistene fortsatt skal være offentlige. Hovedformålet med endringene er å styrke personvernet. Endringene vil få virkning for skattelistene som legges ut senere i år. (13.02.2004)

Pressemelding

Nr.: 9/2004
Dato: 13.02.2004
Kontaktperson: Anne-Sissel Skånvik, telefon 22 24 41 09 / mobil 91 32 28 11, Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31 / mobil 95 21 42 83

Strammer inn muligheten for søk i skattelistene

Regjeringen foreslår å stramme inn mulighetene til å søke i skattelistene på internett, men går inn for at skattelistene fortsatt skal være offentlige. Hovedformålet med endringene er å styrke personvernet. Endringene vil få virkning for skattelistene som legges ut senere i år.

Finansdepartementet sendte forslag til innstramminger i reglene om offentliggjøring av skattelister på høring sommeren 2003. De fleste høringsinstansene er positive til departementets forslag. Enkelte høringsinstanser mener det ikke er behov for innstramminger. Spesielt pressen er negativ til regelendringer. Andre, blant annet Datatilsynet, mener departementet burde gått lenger i sitt innstrammingsforslag. Forslaget er en avveining mellom hensynet både til offentlighet og personvern.

Regjeringen går inn for at skattelistene fortsatt skal være offentlige. Listene skal kun inneholde informasjon om skattyternes navn, poststed, fødselsår, formue, inntekt og utlignet skatt. Opplysninger om fødselsdato, gateadresse og skatteklasse fjernes. Skattelistene skal ikke inneholde opplysninger om personer som har sperret adresse.

Regjeringen foreslår at det fortsatt skal legges ut papirlister på ligningskontoret. Det foreslås videre at Skattedirektoratet kan gjøre skattelisten tilgjengelig på internett, med søkebegrensninger. De som ønsker innsyn i listene skal som utgangspunkt henvises til disse ordningene. Utleggsperioden begrenses til tre uker på ligningskontoret og internett. Presse og andre kan likevel i rimelig utstrekning få opplysninger om enkeltskatteytere utover treukersperioden ved å henvende seg til ligningskontoret.

Elektronisk avlesning av papirlistene som legges ut på ligningskontoret skal ikke være tillatt. Det foreslås at skattelistene kun skal offentliggjøres om høsten.

Ordningen med at hele eller deler av skattelisten utleveres elektronisk eller på papir, foreslås avviklet. Regjeringen går likevel inn for at finansinstitusjoner, forsikringsinstitusjoner og kredittopplysningsforetak kan få hele skattelisten utlevert. Det legges opp til at disse også gis tilgang til opplysninger om skattyternes personnummer og gateadresse. Disse aktørers bruk av opplysningene foreslås regulert av personopplysningsloven.

Les også nyhetssak her (30.10.2003)