Historisk arkiv

Pressemelding fra Banklovkommisjonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende utredning om obligatorisk tjenestepensjon

Pressemelding fra Banklovkommisjonen, 1. juli 2005

Banklovkommisjonens utredning nr. 13 – NOU 2005: 15 Obligatorisk tjenestepensjon

Banklovkommisjonen overleverer fredag 1. juli 2005 kl. 13.00 sin utredning nr. 13, NOU 2005: 15 Obligatorisk tjenestepensjon, til finansminister Per-Kristian Foss.

Utredningen inneholder et forslag til egen lov om obligatorisk tjenestepensjon. Forslaget antas å få betydning for ca. 550 000 arbeidstakere og rundt 130 000 foretak.

I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 12 (2004-2005) Pensjonsreform – trygghet for pensjonene, vedtok Stortinget den 26. mai 2005 at det skal innføres obligatorisk tjenestepensjon i arbeidsforhold, og at disse ordningene skal utformes innenfor foretakspensjonsloven og innskuddspensjonsloven. Stortinget forutsatte at nødvendig lovgivning skulle være vedtatt og satt i kraft 1. januar 2006. På denne bakgrunn ga Finansdepartementet i brev av 27. mai 2005 Banklovkommisjonen i oppdrag å framlegge en utredning med tilhørende utkast til lovgivning om obligatorisk tjenestepensjon innen 1. juli 2005.

Lovutkastet er utformet i samsvar med de føringer Stortinget ga i sitt vedtak av 26. mai 2005. Etter utkastet skal foretak som i dag ikke har pensjonsordning for sine arbeidstakere, ha plikt til å opprette en pensjonsordning i henhold til foretakspensjonsloven eller innskuddspensjonsloven som sikrer arbeidstakerne alderspensjon i tillegg til ytelsene fra eksisterende folketrygd. Med utgangspunkt i Stortingets vedtak om at det ved innskuddspensjon skal betales inn et innskudd på minst 2 prosent av lønn hvert år, er det også utarbeidet lovregler som skal sikre et tilsvarende minimumsnivå for ytelsesbasert pensjon. I denne forbindelse har Banklovkommisjonen fått utarbeidet omfattende beregninger som utgjør en del av utredningen.

De foretak som allerede har etablert tjenestepensjonsordninger i henhold til foretakspensjonsloven eller innskuddspensjonsloven, vil ikke berøres av plikten i lovforslaget forutsatt at pensjonsordningen allerede gir alderspensjon som er likeverdig med, eller bedre enn, alderspensjon etter minstekravene i lovforslaget.

Spørsmål i tilknytning til utredningen kan rettes til:

- Banklovkommisjonens leder, prof. dr. juris Erling Selvig, tlf. 22 85 97 45

- Banklovkommisjonens hovedsekretær, Lise Ljungmann, tlf. 22 31 69 34