Historisk arkiv

Fortsatt offentlige skattelister

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

Kaj-Martin Georgsen (H), Politisk rådgiver for finansministeren, Adresseavisen

Fortsatt offentlige skattelister

Kaj-Martin Georgsen (H), politisk rådgiver for finansministeren, Adresseavisen 1.7.2003

I et innlegg i Adresseavisen 27. juni 2003 spørres det: ”Hvorfor skjule skattelistene for allmennheten?” Etter min mening gir dette et galt inntrykk av Finansdepartementets forslag til nye regler om offentliggjøring av skattelister.

Finansdepartementet foreslår at skattelistene fortsatt skal være offentlige. Det er derfor ikke snakk om å skjule skattelistene for allmennheten. Tvert om, det er viktig med åpenhet omkring inntekts- og formuesopplysningene i skattelistene. Utviklingen de siste årene med stadig mer omfattende spredning av skattelisteopplysningene blant annet som følge av massemedienes utlegging av listene på internett, har likevel gjort det nødvendig med en viss innstramning.

Departementet foreslår en betydelig innstramning når det gjelder hvem som kan få skattelistene utlevert. Etter forslaget er det bare de som har konsesjon fra Datatilsynet som vil få listene utlevert heretter. For eksempel vil aviser og markedsføringsbedrifter ikke lenger få utlevert skattelister fra skatteetaten. Jeg ser ingen grunn til at aviser skal tjene penger på å formidle noe som baserer seg på opplysninger som den enkelte skattyter er forpliktet til å gi til ligningsmyndighetene. Jeg ser heller ingen grunn til at bedrifter skal få tilgang til skattelisteopplysninger for å rette markedsføringen mot bestemte grupper av befolkningen basert på skattetall.

Den enkelte vil fortsatt kunne få innsyn i skattelistene ved å møte opp på ligningskontoret og sjekke de listene som er utlagt der. Den som ikke har mulighet til eller ikke ønsker å møte opp på ligningskontoret kan få opplysninger fra skattelistene på skatteetatens hjemmesider på internett. Skattelistene vil ligge ute på ligningskontorene og på internett i tre uker. Dette vil sikre publikum innsikt, samtidig som vi begrenser muligheten for en generell skatte-snoking.

Departementet foreslår også enkelte endringer i innholdet i skattelistene. Opplysninger om en skattyters fulle adresse, fødselsdato og skatteklasse skal ikke lenger fremgå av skattelistene. Heretter vil bare fødselsår og poststed fremkomme. Ved at opplysninger om navn, full adresse, fødselsdato og inntekt/formue er koblet sammen, har det vært mulig å misbruke opplysningene til kriminelle formål. For eksempel har vi hørt om tilfeller hvor noen har fått seg kredittkort i andres navn ved å benytte seg av disse opplysningene. Dette ønsker vi å sette en stopper for.

Jeg vil gjerne også peke på at vi etter at disse forslagene eventuelt er gjennomført fortsatt vil være det landet med mest innsyn i skattelisteopplysningene. Ingen vil derfor kunne skjule noe heretter heller.