Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Revidert nasjonalbudsjett 2014:

30 millioner kroner til gründere og nyskaping

– Vi ønsker flere gode gründere og mer kommersialisering av ideer fra forskningen, sier næringsminister Monica Mæland. Satsingen på gründere og nyskaping øker derfor med 30 millioner kroner.

Regjeringen foreslår å styrke satsingen på gründere med 15 millioner kroner i 2014, gjennom etablerertilskudd i Innovasjon Norge. Også forskningsbasert nyskaping (Forny2020) i Norges Forskningsråd styrkes med 15 millioner kroner.

– Norsk næringsliv trenger flere ben å stå på. Gründere fornyer næringslivet og er med på å skape de bedriftene vi skal leve av i fremtiden. Forskningsbasert nyskaping kan gi muligheter for ny næringsvirksomhet og bringe Norge fremover, sier næringsminister Monica Mæland.

Etablerertilskudd
Etablerertilskudd skal få frem flere gode gründere som etablerer selskaper med vekstpotensial og bidrar med noe nytt nasjonalt eller internasjonalt. De får et mindre beløp slik at de kan få testet ut sine ideer. Det skal bidra til å gjøre prosjektene «investorklare». Tiltaket skal bedre kapitaltilgangen til gründere og bedrifter som er yngre enn tre år med et mindre tilskudd.

Innovasjon Norge kan gi tilskudd for til sammen rundt 90 millioner kroner gjennom denne ordningen.

Les mer om etablerertilskudd her.

Forny2020
Regjeringen foreslår å styrke satsingen på forskningsbasert nyskaping (Forny2020) med 15 millioner kroner.

Forny2020 skal bidra til verdiskaping gjennom kommersiell utnyttelse av forskningsresultater utført ved universiteter, høyskoler, helseforetak og institutter. Forskningsbasert nyskaping og kommersialisering gir muligheter for ny næringsvirksomhet. Forny2020 støtter aktiviteter som fører til at forskningsresultater tas i bruk. Programmet gir støtte til aktører som bidrar til å få forskningsresultatene ut i markedet og til nystartede bedrifter som er basert på resultater og ideer fra forskningsinstitusjoner.

Les mer om Forny2020 her.

Den totale rammen for Forny2020 i 2014 blir dermed om lag 136 millioner kroner. Nærings- og fiskeridepartementet bidrar med 125,75 millioner kroner, mens Kunnskapsdepartementet bidrar med 10 millioner kroner. 

Les flere nyheter fra revidert nasjonalbudsjett:

Til toppen