Diskuterte jenter og utdanning med Malala Yousafzai

Statsminister Erna Solberg inviterte Malala Yousafzai fra Pakistan til statsministerboligen for å diskutere tiltak som sikrer utdanning for jenter i utsatte områder.

Malala Yousafzai og Erna Solberg utenfor statsministerboligen. Foto: Torbjørn Kjosvold/FMS

Statsminister Erna Solberg inviterte Malala Yousafzai fra Pakistan til statsministerboligen for å diskutere tiltak som sikrer utdanning for jenter i utsatte områder.

- Malala Yousafzai er en svært imponerende ung kvinne, som spiller en viktig rolle i kampen for jenters utdanning. Gjennom sin kamp for noe så grunnleggende som retten til å gå på skole, har hun blitt et forbilde for en hel verden, sier statsminister Erna Solberg. 

Statsministeren er én av to ledere i FNs pådrivergruppe for de globale tusenårsmålene om utvikling, og er spesielt opptatt av jenters utdanning.  Sammen med utenriksminister Børge Brende diskuterte statsministeren og Malala Yousafzai hvordan Norge og det internasjonale samfunnet kan sikre jenters rett til utdanning med. 

- Ingen har utrykt betydningen av utdanning bedre enn Malala Yousafzai. Hennes ord da hun talte til verdens ledere i FN var «Et barn, en lærer, en bok og en penn kan forandre verden. Utdanning er den eneste løsningen».  Det er en kraftfull beskjed, sier statsministeren.

9. oktober 2012 ble Malala Yousafzai skutt ombord på skolebussen, av menn som så hennes engasjement for jenters utdanning som en trussel. Hun hadde blogget om hvor farlig det kunne være for jenter å gå på skolen i Taliban-kontrollerte områder.

- Vold og trusler mot jenter bidrar til å holde jenter vekk fra skolen. Vi må gjøre mer for å sikre et trygt skolemiljø og trygge skoleveier, så ingen skal måtte oppleve angrep slik som Malala, eller som de mange kidnappede jentene i Nigeria, sier utenriksminister Børge Brende.

- Det er helt grunnleggende urettferdig at jenter i noen land ikke får samme tilgang på utdanning som det gutter gjør. Det er sterke krefter i enkelte områder som forsøker å hindre jenter fra å gå på skole. Grunnen til det er at det er et veldig effektivt verktøy for utvikling. Jenter som får utdanning bidrar til å løfte sitt eget og familiens liv, men også sin landsby og sitt land, sier Solberg. 

Til toppen