Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nyttig med tettere EU-samarbeid

–Regjeringen er opptatt av å ha et nært samarbeid med EU. Derfor var det nyttig for meg å delta på EUs uformelle miljøministermøte i Aten. EU er ikke minst en pådriver i de internasjonale klimaforhandlingene, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.


Miljøministermøtet i Aten inngår i en serie viktige internasjonale miljømøter fram mot klimatoppmøtet i Paris i 2015. For et par uker siden var Norge medarrangør sammen med EU om et klimamøte i Brussel. I juni er det ministermøter i Bonn som del av klimaforhandlingene, hvor Sundtoft deltar.


–Klima- og miljøspørsmål handler om grenseoverskridende problemer som vi alle må ta ansvar for. EU er offensive, og da er det viktig å delta i sammenhenger hvor vi har mulighet til direkte dialog og utveksling av synspunkter, sier Sundtoft.


For tiden har Polen presidentskapet i de internasjonale klimaforhandlingene. Sundtoft møtte også klimamøte-president Marcin Korolec for å snakke om det kommende klimatoppmøtet i Bonn.


–Vi er en pådriver for en internasjonal klimaavtale, og det er viktig at vi samarbeider tett med dem som arrangerer møtene, slår Sundtoft fast.


Havmiljø var også tema på ministermøtet. Havområdene er truet av forurensning, forsøpling, forsuring og klimaendringer. Sundtoft trakk fram forvaltningsplanene som Norges svar på disse utfordringene.


–Det er viktig å utvikle et integrert økosystembasert system for havmiljøet.  EU har utviklet dette gjennom havmiljødirektivet. Norge har utviklet sin parallell i integrerte og økosystembaserte forvaltningsplaner, sa Sundtoft.

–Det totale miljøpresset skal ikke true marine omgivelser. Hensikten med forvaltningsplanene er å skaffe rammeverk for bærekraftig bruk av  naturressurser i marine områder. Jeg er glad for at Norge og EU har et godt samarbeid om marin miljøpolitikk. Vi deler begge et ønske om bærekraftig "blå vekst", sa Sundtoft i sitt innlegg.

Til toppen