Historisk arkiv

Statssekretær Marit Berger Røsland i Mali

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Marit Berger Røsland besøkte Mali 6.-8. mars i forbindelse med Unicef Norges prosjekt Fyll et fly 2017.

Statssekretær Marit Berger Røsland besøkte Unicefs utdanningsprosjekter sør i Mali, der hun møtte skolebarn, foreldre og landsbyledere. Foto: Synne E. Bjørnrå/ambassaden Bamako

Norge støtter utdanning i Mali, et av verdens fattigste land, gjennom blant andre Unicef.

- Å sikre retten til utdanning for barn i konfliktområder er en av våre fremste prioriteringer, og vi øker i år støtten til nettopp utdanning i Sahel. Unicef er en viktig samarbeidspartner for utdanning både i Mali og i mange andre land, sier statssekretær Berger Røsland.

Med på reisen var konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos, og generalsekretær Camilla Viken i Unicef Norge. Norwegian stilte med mannskap og en Boeing 737-800 som ble fylt med skolemateriell og annen nødhjelp. Lasterom, seter og hattehyller ble tatt i bruk for å fylle flyet.

Norwegian stilte med mannskap og en Boeing 737-800 som ble fylt med skolemateriell og annen nødhjelp. Med på reisen var konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos. Synne E. Bjørnrå/ambassaden i Bamako
Norwegian stilte med mannskap og en Boeing 737-800 som ble fylt med skolemateriell og annen nødhjelp. Med på reisen var konsernsjef i Norwegian, Bjørn Kjos Foto: Synne E. Bjørnrå/ambassaden i Bamako

Statssekretæren besøkte Unicefs utdanningsprosjekter sør i Mali, der hun møtte skolebarn, foreldre og landsbyledere. Hun hadde også møter med Malis utenriksminister og FNs fredsoperasjon MINUSMA, som støttes med norsk personell.

Mali ligger i det såkalte Sahel-beltet med grense til Algerie, Mauritania, Burkina Faso, Niger, Senegal, Guinea og Elfenbenskysten. Omlag halvparten av de rundt 14 millioner innbyggerne lever under FNs fattigdomsgrense. Landet har vært preget av politisk uro, væpnet konflikt og terroranslag siden krisen i 2012, da opprørsgrupper tok kontroll over Nord-Mali. Islamistiske terrorgrupper opererer også i landet, noe som påvirker sikkerhetssituasjonen i hele Sahel-regionen. Siden 2012 er nesten 400 skoler blitt stengt, og 360.000 barn har mistet muligheten til å gå på skole.

Norge har vært engasjert i Mali siden tørkekatastrofen som rammet Sahel på 80-tallet, primært gjennom forskningssamarbeid, frivillige organisasjoner og FN. Norge vil i løpet av 2017 opprette en ambassade i Mali, som vil være sideakkreditert Mauritania, Burkina Faso, Niger og Tsjad.

For bilder fra besøket, se her.