Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Regjeringen bygger landet

Svar på Dag Terje Andersens innlegg «Handlekraft heller enn avmakt» fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og finansminister Siv Jensen (FrP).

Vi har opplevd det mest alvorlige oljeprisfallet på 30 år. Det har skapt utfordringer for norsk økonomi. Nå skapes det flere jobber fordi vi bruker mer på tiltak som får flere i arbeid.

Det legges mer asfalt, det pusses opp flere skoler og sykehjem. Oppgaver blir løst og folk får seg jobb. Fremskrittspartiet og Høyre bygger landet. De ferske ledighetstallene fra NAV viser at ledigheten fortsetter å gå ned. Det blir flere ledige jobber. Ingeniører og IKT-ansatte har hatt den største nedgangen i ledigheten. Det er godt nytt.

Aps vingling
I sitt innlegg skriver Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen at det trengs en ny kurs. Hva denne kursen består i - bortsett fra at Arbeiderpartiet vil øke skattene med 15 milliarder - er ikke lett å skjønne.  

Arbeiderpartiet fremstår handlingslammet i sin økonomiske politikk. På den ene siden hevder Andersen vi gjør for lite. På den andre siden vil han bruke mindre penger. I utfordrende tider trenger landet trygg og stabil styring, ikke Aps vingling og passivitet. 

​​​​​​​​​Vi har møtt mange bedriftseiere den siste tiden, mange av dem på Vestlandet, og mange har tatt smertefulle grep og kuttet kostnader.

Den tyngste og viktigste jobben gjør bedriftene, ledelsen og de ansatte selv. Det er deres kunnskap, deres arbeidsvilje og deres stå-på-vilje som har reddet tusenvis av arbeidsplasser gjennom det mest alvorlige oljeprisfallet på 30 år.

Vi som politikere kan sørge for gode rammevilkår slik at bedriftene kan vokse og skape arbeidsplasser.

Det tar Høyre og Fremskrittspartiet på alvor.

Hjelper bedriftene
Vi har gjort det lettere å starte opp egen bedrift på dagpenger, og vi hjelper flere bedrifter over kneika med mer bedriftsintern opplæring. Vi øker bruken av lønnstilskudd for at bedriftene skal ta sjansen på å ansette folk. Vi øker antall tiltaksplasser slik at de som står uten jobb får en lettere vei tilbake til arbeid. Og for de unge innfører vi en ungdomsinnsats som sikrer at de under 30 kommer seg raskt i jobb og aktivitet. 

Trygge arbeidsplasser
Vi har ikke møtt en eneste bedrift som spør etter økte skatter og avgifter. Tvert imot. La oss nevne Brunvoll, som er en leverandørbedrift til oljesektoren. De har i likhet med andre bedrifter vært igjennom tøffe tider. Varebeholdningen deres består av alt fra små skruer til store propeller som veier flere tonn. Alt ligger klart til å settes i bruk raskt for deres kunder – i tilfelle noe skulle gå galt for noen av fartøyene de leverer til.

Slik holder de hjulene i gang og ansatte i arbeid både på land og på sjø.

Men av dette varelageret må norske bedriftseiere betale formueskatt. Nabobedriftene med utenlandske eiere slipper denne skatten. Å redusere formueskatten handler ikke om skattelette til de rike. Det handler om å støtte opp om norsk, privat eierskap. For Brunvoll handler det om skruer og propeller.

Et bedre skattesystem for verdiskapning, sammen med satsing på kunnskap, forskning og innovasjon, vil drive Norge fremover. Det er kursen Regjeringen har staket ut for å trygge norske jobber.   

Til toppen