Historisk arkiv

Ny FN-rapport om ansvarlig statlig atferd i det digitale rom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter to års arbeid har FNs ekspertgruppe vedtatt rapport om ansvarlig statlig atferd i det digitale rom.

Den 28. mai vedtok FNs ekspertgruppe sin sluttrapport for å fremme ansvarlig statlig atferd i det digitale rom. Rapporten er resultatet av en to år lang forhandlingsprosess i et vanskelig klima. FNs kontor for nedrustningssaker (UNODA) har nå publisert et forhåndseksemplar av rapporten.

- Vår avhengighet av digitale løsninger blir stadig større. Koronapandemien har forsterket dette. Samtidig ser vi med uro på at det digitale trusselbildet forverres. Ekspertgruppens rapport viser at verdenssamfunnet, tross mange uenigheter, deler en overordnet forståelse av utfordringene vi står overfor, og at vi må samarbeide om å møte disse. Dette er en seier for multilateralismen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Ekspertgruppen har bestått av 25 eksperter fra utvalgte stater. Dette er den sjette ekspertgruppen på feltet som har vært nedsatt siden 2004, og det er første gang Norge har vært representert med en nasjonal ekspert. Forrige gang en av ekspertgruppene kom til enighet om en rapport var i 2015.

- FNs medlemsland er enige om rammeverket for hvordan stater bør opptre i det digitale rom. Det er viktig. Men enda viktigere er det at eksisterende regler og prinsipper følges. Norge vil fortsette å slutte opp om det internasjonale samarbeidet for å styrke etterlevelsen av folkeretten og FNs anbefalinger, sier Eriksen Søreide.

Folkeretten gjelder

- Noe av det viktigste i rapporten er at den bekrefter at folkeretten gjelder i det digitale rom. De samme rettsreglene mellom stater gjelder her som i den fysiske verden. Enkelte stater gjennomfører cyberoperasjoner som kan true kritisk infrastruktur som elektrisitet, vannforsyning, helse og kommunikasjon. Vi ser også gjentatte forsøk på å påvirke andre staters demokratiske prosesser med digitale virkemidler. Slike operasjoner vil kunne være folkerettsstridige, sier Eriksen Søreide.

I rapporten presiseres det at folkeretten danner grunnlaget for staters felles ansvar for å forebygge konflikt og opprettholde fred og sikkerhet. Rapporten bekrefter at FN-pakten gjelder i sin helhet, og fremhever betydningen av sentrale folkerettslige forpliktelser i det digitale rom. Blant disse er forbudet mot å intervenere i en annen stats interne anliggender og forbudet mot å anvende makt, herunder med digitale midler. Rapporten har også, etter krevende forhandlinger, inkludert omtale av den internasjonale humanitærretten.

- Det er en stor seier at det uttrykkelig slås fast at humanitærretten gjelder i væpnet konflikt, også når virkemidlene som benyttes er digitale. Dette er avgjørende for beskyttelse av sivile, sier Eriksen Søreide.

Som et vedlegg til rapporten, skal det utarbeides et kompendium der stater som har vært representert i gruppen kan fremme nasjonale syn. Norges nasjonale posisjonsnotat er utarbeidet i samarbeid mellom Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet, og kan leses i sin helhet her: Norwegian positions on selected questions of international law relating to cyberspace.

Fakta

Group of Governmental Experts on Advancing responsible State behaviour in cyberspace in the context of international security (GGE)

  • Opprettet av FNs komite for nedrustning og internasjonal sikkerhet (1. komité)
  • Består av eksperter fra mellom 15 og 25 utvalgte stater, valgt på bakgrunn av geografisk representativitet
  • Inkluderer alltid Sikkerhetsrådets faste medlemmer
  • Seks prosesserer gjennomført siden 2004
  • Har fire ganger oppnådd enighet om en sluttrapport (2010, 2013, 2015, 2021).
  • Rapportene legges fram for FNs generalforsamling
  • Les mer om ekspertgruppen på FNs nettsider.

Open-ended working group on developments in the field of information and telecommunications in the context of international security (OEWG)

  • Opprettet av FNs komite for nedrustning og internasjonal sikkerhet (1. komité)
  • Består av alle FNs medlemsstater
  • Gjennomført første gang i 2019-2021
  • OEWGs sluttrapport vedtatt ved konsensus 12. mars 2021
  • Besluttet å opprette ny arbeidsgruppe for perioden 2021-2025
  • Les mer om arbeidsgruppen på FNs nettsider