Dom mot MR-aktivister i Egypt

Dette innholdet er mer enn 7 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er bekymret over gårsdagens dom mot tre egyptiske menneskerettighetsaktivister. Det er avgjørende at egyptiske myndighetene viser respekt for demokratiske prinsipper i den viktige perioden fram mot valget og grunnlovsavstemningen, sier utenriksminister Børge Brende.

Det har den siste tiden vært flere tilfeller der myndighetene har grepet inn mot demokrati- og menneskerettighetsaktivister i Egypt. I går ble tre fremtredende aktivister - Ahmed Maher, Ahmed Douma og Mohammed Adel - dømt til tre års fengsel, og i forrige uke ble ansatte og frivillige ved kontorene til organisasjonen Centre for Economic and Social Rights arestert i forbindelse med en razzia. Etter planen skal Egypt avholde grunnlovsavstemning den 14. og 15. januar, etterfulgt av parlaments- og presidentvalg.

- Det er en bekymringsfull utvikling når myndighetene velger å slå ned på personer og organisasjoner som over tid er kjent for å arbeide for demokrati og menneskerettigheter. Retten til fredelige demonstrasjoner er grunnleggende i et demokrati, og det samme gjelder ytringsfriheten, sier utenriksminister Brende.