Colombia – mindreårige Farc-medlemmer tilbakeføres til sine lokalsamfunn

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Den colombianske regjeringen og Farc-EP kunngjorde i dag at de er enige om en mekanisme for tilbakeføring av mindreårige Farc-medlemmer til sine hjem og lokalsamfunn. Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Unicef, Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, Carter-senteret og Geneva Call deltar i arbeidet med å gjennomføre denne viktige delen av fredsavtalen i Colombia.

- Dette er en veldig god nyhet nå i sluttspurten i fredsprosessen. Dette handler om barn og unges rettigheter, også i en konfliktsituasjon. Det er viktig at de mindreårige nå får den nødvendige støtten til å takle overgangen til et liv i fred, sier utenriksminister Børge Brende.

Den væpnede konflikten i Colombia har vart i over 50 år med enorme humanitære konsekvenser og lidelser for landets befolkning. Flere hundre tusen mennesker er drept, og millioner er drevet på flukt. En stor andel av ofrene for konflikten i Colombia er barn og unge.

Fredsforhandlingene startet formelt opp i Oslo i oktober 2012. Gjenstående spørsmål dreier seg om endelig bilateral våpenhvile, nedleggelse av våpen, sikkerhetsgarantier og mekanismer for gjennomføring av en endelig fredsavtale. Norge og Cuba tilrettelegger forhandlingene, som finner sted i Havanna.