Historisk arkiv

Flåmsbana: Samferdselsministeren feiret 75-åring med fremtiden foran seg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Togturen på Flåmsbana er spektakulær, en unik reiseopplevelse i vill og vakker natur. Det er derfor ikke rart at stadig flere reiser mellom Myrdal og Flåm. Utviklingen av Flåmsbana som et reiselivsprodukt er en suksess som også gir gode ringvirkninger. Alt tyder på at suksessen vil fortsette i årene som kommer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Samferdselsministeren på Myrdal stasjon

75-årsjubilanten Flåmsbana kjørte med flagg foran på lokomotivet i anledning markeringen (Foto: Samferdselsdepartementet). 

Flåmsbana ble åpnet for godstransport i 1940. Året etter åpnet persontogtilbudet, og det var 75-årsjubileet for passasjertrafikken på banestrekningen som ble markert 16. februar. Samferdselsministeren holdt tale under markeringen i Flåm. På talelisten sto også blant annet Geir Isaksen, konserndirektør i NSB AS, og Noralv Distad, ordfører i Aurland kommune. Etter talene var det jubileumstur med toget opp til Myrdal.  

En spesiell sidebane
På slutten av 1980-tallet ble det besluttet å legge ned driften på de fleste sidebanene på jernbanenettet. Banene spilte ikke lenger rollen som viktige samferdselsårer. Men driften på Flåmsbana ble ikke nedlagt. I stedet har banen i all hovedsak blitt utviklet og drevet som et reiselivsprodukt.

En av verdens flotteste togreiser
Dette har blitt en suksess. National Geographic Traveller Magazine har utnevnt Flåmsbana som en av de ti beste togreisene i Europa. I 2014 kåret Lonely Planet Traveller Flåmsbana til verdens beste togreise! Togreisene på Flåmsbana er blitt populære, og tallet på reisende er økende.

Viktig for lokal næringsvirksomhet og sysselsetting
Turisttrafikken på Flåmsbana bidrar blant annet til økt trafikk på Bergensbanen og flere cruiseturister. Flåmsbana er derfor viktig for næringsvirksomheten og sysselsettingen lokalt.

Flåm Utvikling AS, der NSB er medeier, står sammen med Flåm AS for en stor andel av verdiskapningen i Flåm og omegn. Dette skaper i sin tur mange arbeidsplasser i Flåm, Aurland, Bergen og Oslo.