Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Krisen i Gaza: Utenriksminister Brende fordømmer det store tapet av sivile liv

- Det er nå nærmere 650 drepte i Gaza, hvorav mer enn 150 barn. Jeg opplever de militære angrepene mot Gaza som uforholdsmessige og Norge fordømte i vårt innlegg i FN de store og totalt uakseptable tapene av sivile liv, sier utenriksministeren.

- Det er nå nærmere 650 drepte i Gaza, hvorav mer enn 150 barn. Jeg opplever de militære angrepene mot Gaza som uforholdsmessige, og Norge fordømte i vårt innlegg i FN de store og totalt uakseptable tapene av sivile liv, sier utenriksministeren.

- Jeg har også fordømt rakettskytingen mot sivile i Israel og understreket Israels rett til selvforsvar. Samtidig er situasjonen blant palestinerne hjerteskjærende og lidelsene i Gaza er ute av proporsjoner, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge pekte i innlegget i FNs sikkerhetsråd på at både Israel og de kjempende gruppene i Gaza må respektere humanitærrettens strenge krav til beskyttelse av sivile. Israel, som den sterkeste part og som opererer i det meget folketette Gaza, har et særlig ansvar (les innlegget til ambassadør Tine Mørch Smith).  

Utenriksminister Brende og president Abbas
Utenriksminister Børge Brende møtte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas under sitt besøk i Qatars hovedstad Doha 20.- 21. juli. Besøket var et ledd i de internasjonale bestrebelsene for å få på plass en våpenhvile i Gaza. (Foto: Kristin Enstad, UD)

Besøk i Midtøsten
Brende har besøkt Qatar, Emiratene og Egypt. Under reisen hadde han møter med flere av de viktigste

lederne i Midtøsten der de diskuterte mulighetene for snarlig å få på plass en våpenhvile. Reisen ble avsluttet i Kairo tirsdag. Der møtte Børge Brende blant andre Egypts utenriksminister Sameh Shukri. I Kairo var også FNs generalsekretær, USAs utenriksminister John Kerry og en palestinsk forhandlingsdelegasjon.

- Det haster med å få på plass en våpenhvile, men det er dessverre fremdeles meget krevende, sier utenriksminister Brende. Det er et fremskritt at det internasjonale samfunn stiller seg bak de egyptiske bestrebelsene. Det gjør Norge. Samtidig fortsetter krigshandlingene. Disse må stoppes umiddelbart, sier han.

I Norges innlegg i Sikkerhetsrådet skisserte Norge arbeidet videre. Norge oppfordrer til full oppslutning om de egyptiske bestrebelsene for en umiddelbar våpenhvile. Det internasjonale samfunn må bidra for å bedre forholdene i Gaza. Blokaden må løftes. Tusenvis trenger medisinsk behandling og hundretusener akutt humanitær hjelp. Ødelagte hjem og infrastruktur må bygges opp igjen. President Abbas må få kontroll over Gaza og sikre et bedre sikkerhetsopplegg der, slik det er gjort på Vestbredden.

Norge har et ansvar
- Som leder av Giverlandsgruppen har Norge et ansvar. Derfor tilbyr vi å holde en humanitær giverkonferanse i Oslo så snart en våpenhvile er på plass, sier utenriksminister Børge Brende.

- Det vi nå ser er konsekvensene av mangelen på en politisk prosess frem mot en to-statsløsning, sier han. Derfor må Sikkerhetsrådet bidra til å få partene sammen igjen til forhandlinger på grunnlag av FNs resolusjoner og partenes tidligere avtaler og forpliktelser.

Til toppen