Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Herrelandslaget møtte rombarn i Slovenia

EØS-midlene

Lykkeamulettene hjalp dessverre ikke for Norges VM-sjanser. Men landslaget i fotball fikk i alle fall et møte med rombarn de sent vil glemme.

Lisandro kom sammen med elleve andre barn og ungdommer fra landsbyen Kamenci for å møte fotballandslaget. Her deler han ut ut tradisjonelle lykkeamuletter til fotballpresident Yngve Hallen, Alexander Tettey og Daniel Braaten.

– Det er to forskjellige verdener som møtes, sa landslagskaptein Brede Hangeland under møtet på det fem-stjerners hotellet i Maribor.

Det var i forkant av VM-kvalifiseringskampen mot Slovenia tidligere denne måneden at landslaget møtte barna. Selv om kampresultatet neste dag ikke gikk i Norges favør, fikk landslaget all den lokale hjelpen de kunne få. Barna hadde nemlig tatt med seg lykkeamuletter til de norske spillerne.

De hadde tatt veien fra den lille romlandsbyen Kamenci som tidligere har fått støtte fra Norge gjennom EØS-midlene til et prosjekt for å bedre integreringen av romfolk i det slovenske samfunnet. Innbyggerne fikk ulike kurs og blant annet tilgang til internett for første gang. Flere av dem er nå på sosiale medier som Facebook på lik linje med andre barn i Slovenia.

President for Norges Fotball Forbund, Yngve Hallén, understreket at det er nettopp i slike situasjoner en ser at fotball er mye mer enn bare sport: – Fotball er seier, fotball er tap, fotball er lidenskap: egenskaper man trenger ikke bare for å være fotballspiller, men også når man gjennomførerprosjekter som dette.

GRUPPEBILDE: Barna fikk landslagstrøyer og autografer av hele det norske laget som stilte mannsterke på arrangementet. (Foto: Katrine Steinfeld, Den norske ambassaden i Budapest)

Det norskstøttede prosjektet rettet seg både mot gamle og unge i Kamenci. Ludvig Levačič (foran til høyre på bildet) fikk en annerledes gave som konsekvens av prosjektet; sin første jobb i en alder av 57 år. En jobb han fortsatt har i dag.

Slovenia har mottatt om lag 45 millioner euro i EØS-midler fra Norge siden landet ble medlem av EU i 2004.

Til toppen