Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

HPV- vaksine til gutter fra i høst

Fra og med i høst vil gutter i 7. klasse få tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

-HPV rammer både menn og kvinner, og vi ser at økningen av HPV-relatert kreft hos menn er stigende. Jenter har siden 2009 blitt tilbudt gratis HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet når de er 12 år gamle. Nå følger regjeringen opp med samme tilbud til gutter. Det er viktig at alle får muligheten til individuell beskyttelse, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

HPV er en forkortelse for Humant Papillomavirus, som er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen blant kvinner og menn. Det finnes over hundre forskjellige typer HPV. Noen er ufarlige, mens andre øker risikoen for kreft både hos kvinner og menn.

HPV-infeksjon er ikke å betrakte som en sykdom som kun gjelder kvinner. Andelen HPV-relaterte krefttilfeller hos menn sammenlignet med kvinner utgjør rundt 25 prosent, men forekomsten av HPV-relatert kreft hos menn er stigende.

Vaksinen gir god beskyttelse mot forstadier til HPV-relatert kreft hos kvinner og vil sannsynligvis like effektivt kunne forebygge HPV-relatert kreft hos menn. Vaksinering av gutter kan derfor føre til en reduksjon av HPV-relatert kreft blant menn.

Til toppen