Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Høyt antall henrettelser i Iran

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Vi ser alvorlig på det fortsatt høye antallet henrettelser i Iran. Til tross for signaler fra landets ledere den siste tiden, ser vi ingen åpenbare tegn til bedring i menneskerettighetssituasjonen i Iran, sier statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet.

Nylig publiserte tall fra FN viser ingen nedgang i bruken av dødsstraff i Iran. Den uavhengige organisasjonen Iran Human Rights hevder på sin side at antallet henrettelser har økt det siste året.

- Vi er særlig bekymret for tilfellene av massehenrettelser og henrettelser av mindreårige, sier statssekretær Pedersen.

Iran har forpliktet seg gjennom FN til å følge internasjonale minimumsstandarder om dødsstraff. Norge anser dødsstraff fullbyrdet på en særlig inhuman måte eller henrettelser av mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer som klare brudd på folkeretten. Dødsstraff i Iran er særlig brukt mot narkotikaforbrytelser.

- Vi tar jevnlig opp våre bekymringer for MR-situasjonen med Iran, og kritiserer bruken av dødsstraff. Det vil vi også gjøre i FNs menneskerettighetsråd i Genève denne uken når situasjonen i Iran skal drøftes, sier statssekretæren.