Kampen om tungtvannet fikk EU-støtte

Av Stian Mathisen, EU-delegasjonen

Produsentene av tv-serien Kampen om tungtvannet fikk økonomisk støtte fra EUs Kreativt Europa-program. Flere norske aktører oppfordres til å søke om midler.

Mange norske film- og tv-produksjoner får støtte fra EUs Kreativt Europa-program. En av dem er Kampen om tungtvannet. Foto: Filmkameratene AS / Robert Holand Dreier
Mange norske film- og tv-produksjoner får støtte fra EUs Kreativt Europa-program. En av dem er Kampen om tungtvannet. Foto: Filmkameratene AS / Robert Holand Dreier Foto: Filmkameratene AS / Robert Holand Dreier

Tv-serien Kampen om tungtvannet på NRK har hatt høye seertall i vinter. Serien følger hendelsene rundt tungtvannsaksjonen mot Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan under andre verdenskrig.

Dersom man følger godt med i rulleteksten ser man at produsent Filmkameratene AS har fått støtte fra EU-programmet Kreativt Europas delprogram MEDIA til å produsere serien. MEDIA gir aktører innen TV-, film- og spillbransjen mulighet til å samarbeide internasjonalt og nå ut til et større europeisk publikum. Norge deltar i programmet gjennom EØS-avtalen.

Fikk 160 000 euro i støtte

I alt har Filmkameratene AS fått 160 000 euro i støtte fra EU-programmet, som skal dekke ytterligere to produksjoner i tillegg til Kampen om tungtvannet. Kåre Jensen i Norsk filminstitutt er ansvarlig for Kreativt Europas MEDIA-program i Norge.

– Midlene Filmkameratene AS har fått fra EU er øremerket utviklingskostnader og ikke produksjonskostnader. Det vil si at midlene de er tildelt kan benyttes til alt arbeidet som må gjøres før kamera går, som manusutvikling, finansiering, casting, locations og lignende, sier Jensen.

Skal sikre distribusjon i Europa

Norge har vært med i Kreativt Europas delprogram MEDIA siden 1993, og hvert år får norske produksjoner rundt 20 millioner kroner i støtte fra programmet. Mens mange søkere får støtte til utviklingskostnader, får mange også støtte til distribusjon.

– En viktig del av programmet er å sikre at film og tv produsert i Europa vises i andre europeiske land. Hvis du ser en europeisk film på kino i Norge er sannsynligheten stor for at distributøren har fått støtte fra Kreativt Europa, sier Jensen.

Blant norske produksjoner som har fått støtte fra Kreativt Europa-programmet de siste årene er Kaptein Sabeltann, Doktor Proktors Prompepulver, Babycall, Hodejegerne, Kon-Tiki, Kongen av Bastøy, den premiereaktuelle dokumentarfilmen Drone og den kommende tv-serien Okkupert.

Søsterprogram for andre kulturformer

Kreativt Europa har i tillegg til delprogrammet for film, tv og spill, et delprogram for kunst og kultur, hvor Norge også deltar gjennom EØS-avtalen. Her kan aktører innen arkitektur, arkiv og bibliotek, kunsthåndverk, kulturarv, design, festivaler, musikk, scenekunst, forlag og visuell kunst søke om støtte.

Mer informasjon:

Les mer om Kreativt Europa MEDIA på programmets norske nettsider

Les om Kreativt Europas delprogram for kunst og kultur på Kulturrådets nettsider

Les mer om Norges samarbeid med EU innen kultur og media

Se Kampen om tungtvannet på NRK nett-tv

Til toppen