Kulturministeren støtter beslutningen om å utestenge Russland fra Paralympics

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) har besluttet å utestenge Russland fra Paralympics i Rio de Janeiro. Bakgrunnen for utestengelsen er rapporten som Richard McLaren la fram 18. juli i år. Rapporten avdekker statlig støttet doping i Russland. - Doping undergraver kjerneverdiene i idretten, og truer også hele idrettens integritet. Dette er et vendepunkt og en modig beslutning av IPC. Dette kan vi alle lære av og flere bør komme etter, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- I helgen tok vi fra norsk side initiativ til et ministermøte. Alle de nordiske idrettsministrene var til stede, og vi gikk sammen om en uttalelse hvor vi ba om større uavhengighet og krav om at kontrollorganer må komme på plass. Fra myndighetenes side må vi være krystallklare på at idretten må være ren hvis den skal få støtte, sier Helleland.

De forholdene som avdekkes i rapporten fra Richard McLaren representerer grove brudd på det internasjonale antidopingregelverket. På grunnlag av rapporten oppfordret Verdens antidopingbyrå (WADA) Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Den internasjonale paralympiske komité (IPC) å vurdere utestengelse av samtlige registrerte utøvere fra Den russiske olympiske komité og Den russiske paralympiske komité.