Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Lavere verdensmarkedspriser på korn

Kornprisene på verdensmarkedet falt fra oktober til november, idet de rekordhøye maisavlingene i USA ble ferdig høstet. Lavere maispriser, i tillegg til gunstige værforhold for høsthveten på den nordlige halvkule, har også trukket hveteprisene ned. Årets norske kornavling endte på 893 000 tonn, den laveste på 37 år.

Ifølge novemberrapporten fra det amerikanske landbruksdepartementet, USDA, vil verdens samlede maisproduksjon passere 960 millioner tonn i inneværende kornår. Dette innebærer at lagrene kan bygges opp noe, etter at dårlige avlinger de siste årene har tæret på disse.

Lavere hvetepriser i et rolig marked
Internasjonale hvetepriser svingte en del i oktober og første del av november, men gikk samlet sett ned fra forrige måned. Ettersom etterspørselen minsket i november måned, har hvetemarkedet i stor grad fulgt den samme prisutviklingen som på mais. USDA prognoserte i november lavere hveteproduksjon enn tidligere ventet for 2013/2014, men den vil fortsatt passere 706 millioner tonn. Forholdene ser gode ut for høsthveten både i USA og store deler av Europa, noe som også har bidratt til å holde prisene nede.

Lite norsk korn
Den siste prognosen fra markedsregulator Norske Felleskjøp viser at årets norske kornavling vil bli på 893 000 tonn. Dette er 19 prosent under gjennomsnittet de siste fem årene, og den laveste avlingen på 37 år.

Korn
Kornprisene på verdensmarkedet falt fra oktober til november. (Foto: Torbjørn Tandberg)
Til toppen