Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statssekretær Hagen til bokmessen i Leipzig

Statssekretær Marianne Hagen deltar under lanseringen av det norske litteraturprogrammet i Tyskland i 2019.

Statssekretær Marianne Hagen vil lansere det norske litteraturprogrammet ved bokmessen i Leipzig. Foto: Lars-Erik Hauge, UD
Statssekretær Marianne Hagen ser fram til å lansere det norske litteraturprogrammet ved bokmessen i Leipzig. Foto: Lars-Erik Hauge, UD

Programmet består av om lag 300 arrangementer på festivaler, bokmesser, litteraturhus, biblioteker og i bokhandlere i hele Tyskland gjennom året. Høydepunktet kommer i oktober når Norge er gjesteland på verdens største bokmesse i Frankfurt.

- Gjestelandprosjektet er Norges største utenrikskulturelle satsing noen sinne. Det gir oss en unik mulighet til å styrke posisjonen til norsk litteratur ytterligere og å profilere norsk samtidskunst og kultur, både i Tyskland og verden for øvrig, sier statssekretær Marianne Hagen. Prosjektet skal også bidra til å løfte samarbeidet med Tyskland og fremme norsk næringsliv.

Bokmessen i Frankfurt setter søkelys på Europa som humanistisk prosjekt. Retten til kunstnerisk ytringsfrihet og utfoldelse har derfor en sentral rolle i gjestelandprosjektet.

- Sammen med våre tyske og internasjonale samarbeidspartnere vil vi bruke satsingen til å forsvare, fremme og diskutere våre felles verdier; menneskerettigheter, demokrati og ytringsfrihet, sier Hagen.

Mangfold av stemmer

250 nye norske boktitler utgis på det tyskspråklige bokmarkedet i 2019. Mer enn 30 norske forfattere er oversatt til tysk for første gang i forbindelse med gjestelandprosjektet. Det omfatter et mangfold av litterære stemmer i alle sjangre, både kjente forfattere og unge talenter.

Lanseringen av litteraturprogrammet finner sted på bokmessen i Leipzig torsdag 21. mars. Bokmessen er i hovedsak en møteplass for forfattere og deres lesere, men også for tyske forlag og deres kunder. Hele byen blir gjort om til Europas største lesefest med mer enn 3000 arrangement på nesten 600 steder. 20 norske forfattere deltar på årets bokmesse og lesefest. Bokmessen i Leipzig besøkes av om lag 200.000 personer og rundt 2.500 forlag deltar.

Frankfurt - verdens største

Bokmessen i Frankfurt er verdens største bokmesse og markedsplass for litteratur. Hvert år i oktober samles 7300 forlag og 300.000 besøkende fra over 100 land i Frankfurt. Siden 1976 har bokmessen hatt fokus på ett land eller område under messen. I år er det Norge.

Under bokmessen har gjestelandet en egen paviljong på 2300 kvadratmeter, hvor hundrevis av aktiviteter finner sted. Det er forventet at gjestelandet har et kulturprogram i tillegg til aktivitetene som foregår på messen.

Det norske kulturprogrammet lanseres i begynnelsen av juni, men en rekke arrangementer har allerede funnet sted. I februar var Norge fokusland under den internasjonale filmfestivalen i Berlin i februar. I april er Norge partnerland under verdens største jazzmesse i Bremen, Jazzahead!

Norla er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av det norske gjestelandprosjektet.

Nyttige nettsider

Gjestelandprosjektet på sosiale medier

#Norwegen2019
#thedreamwecarry
#booksfromnorway

 

 

 

 

 

Til toppen