Mindre salt og mer fullkorn i matvarer som nøkkelhullsmerkes

Fra 1. mars 2015 stilles det strengere krav til matvarer som nøkkelhullmerkes. Nå blir det mindre salt, sukker og mettet fett og mer fullkorn i produktene.

– Jeg har stor tro på å gjøre hverdagsmaten sunnere for forbrukerne. Nå blir det mindre salt, sukker og mettet fett, og mer fullkorn i matvarene som nøkkelhullmerkes. Nøkkelhullordningen er godt kjent og gjør det enklere for forbrukerne å velge sunnere matvarer i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for sunne matvarer, der det er satt kriterier for innholdet av mettet fett, sukker, salt og fiber. Produktene som nøkkelhullmerkes er sunnere enn andre sammenlignbare produkter. Undersøkelser viser at nesten alle forbrukere kjenner til merket, og 8 av 10 vet at nøkkelhullsmerkede matvarer er sunnere enn andre varer innen samme matvaregruppe.

– Det er viktig at vi har gode merkeordninger slik at det blir enklere for forbrukerne å velge sunt. I forrige møte jeg hadde med næringslivsgruppen var merking et av temaene som ble drøftet. Bransjen uttykte en stor vilje til å satse videre på nøkkelhullvarene, og jeg forventer at de nå følger opp ordningen til det beste for forbrukerne, sier Høie.

De nye kravene vil tre i kraft 1. mars 2015. De gamle kravene vil gjelde parallelt i en overgangsperiode, frem til 1. september 2016. Nøkkelhullsordningen er et samarbeid mellom de nordiske landene og endringene trer i kraft samtidig i alle de nordiske landene.

Dette er de viktigste endringene:

Mindre salt, mettet fett og sukker og mer fullkorn

  • Det er innført kriterier for maksimalt saltinnhold i kjøtt- og fiskeprodukter.
  • Kravet til saltinnhold er strammet inn med inntil 20 % i matvaregrupper som kornblandinger, brød, margarin, matolje, ferdigretter, pizza/piroger, bagett/wraps og supper. Saltkravet for ost er lempet noe.
  • Salt skal nå merkes som salt, ikke natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å forstå merkingen.
  • Det har vært kriterier for totalt fettinnhold siden nøkkelhullordningen ble etablert. Dette er opprettholdt, men det legges nå større vekt på innholdet av mettet fett. Blant annet er det innført krav om maksimalt innhold av mettede fettsyrer i grupper for ferdigretter; middagsretter, pizza, smørbrød m.v.
  • Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn i noen grupper, eksempelvis frokostblandinger og yoghurt.
  • Krav til innhold av fullkorn er økt med 20 % for brød og bagetter/wraps og med 100 % for pizza/piroger og lignende produkter. 

Nøkkelhullet på flere varer 

  • Flere matvarer kan nøkkelhullmerkes, dersom de oppfyller kravene. Nye produktgrupper som kan merkes er mindre ferdigretter med minst 50 % grønnsaker og frukt, usaltede nøtter, dressinger av olje og eddik, sauser til middagsretter, glutenfritt brød, laktosefri melk og friske krydderurter.
  • Småretter med mye grønnsaker og frukt er tatt inn for å stimulere til utvikling av flere produkter med disse ingrediensene. Dressing og saus er store produktgrupper hvor det er viktig å veilede forbrukerne til alternativene med mindre salt og mettet fett.

 Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet (PDF)

Til toppen