Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Møtte lederen for Russlands Føderasjonsråd

Statsminister Erna Solberg møtte i dag lederen for Russlands Føderasjonsråd, Valentina Matvienko.

De to er enige om at forholdet mellom Norge og Russland er svært godt, og at det vil være viktig å videreføre og videreutvikle det solide samarbeidet på områder som fiskeriforvaltning, energi, arktiske spørsmål, miljø og atomsikkerhet i nord. Dette er samarbeid som er viktig for begge parter.

Solberg og Matvienko bemerket også at det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Russland har et stort potensiale som bør videreutvikles.

Situasjonen i Ukraina ble diskutert. Statsministeren viste til at Norge støtter de landene som nå arbeider for å knytte seg nærmere til EU, og håpet at EU fremdeles ville holde døren åpen for Ukraina. Hun understreket viktigheten av at land får velge sin egen utenrikspolitikk. Samtidig fremholdt hun at vi ikke ønsker en ny todeling av Europa. 

Det grensenære samarbeidet ble fremhevet som spesielt vellykket. Ordningen med visumfrihet for befolkningen i grenseområdet på begge sider fungerer godt, og kontakten mellom nordmenn og russere i nord er i sterk økning. Statsministeren tok opp usikkerheten som oppleves i folk-til-folk-samarbeidet etter at Russland innførte en ny lov om frivillige organisasjoner.

Til toppen