EØS-midler gjør frokosten din sunnere

Artikkelen er basert på bidrag fra NIBIO

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Latviske og norske forskere er i full sving med å gjøre frokostblandingen din sunnere. Nøkkelen kan ligge i å satse på nakne korn.

Slik ser vanlig bygg og naken bygg ut etter tresking. Foto: Foto: Unni Abrahamsen

Ja, du leste riktig. Naken bygg og havre er neppe like kjent her i landet som vanlig bygg og havre med skallet på. Men det er altså korn med og uten «klær» som er i fokus for prosjektet hvor Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) samarbeider med forskere fra det latviske landbruksuniversitetet.

Sammen har de fått 630 000 euro i EØS-midler fra Norge til å gjennomføre prosjektet.

Kornprodukter er en viktig del av vårt kosthold. De inneholder høye verdier av karbohydrater, kostfiber, proteiner og B-vitaminer. Likevel vet vi lite om de ulike helseeffektene hos ulike kornsorter.

Sunnere frokostblandinger

Det norsk-latviske forskningssamarbeidet undersøker hvilke helsefordeler det er i latviske og norske bygg- og havresorter.  De har særlig sammenlignet naken bygg og havre med vanlig bygg og havre med skall. De vil se på virkningen av å bruke mer av denne sunne råvaren i frokostblandinger.

– Det er første gang vårt institutt har et slikt prosjektsamarbeid mellom Norge og Latvia, sier forsker Ievina Sturite i NIBIO.

Forskerne har valgt ut kornsorter som vil bli dyrket under ulike forhold i Latvia og Norge. Testingen med ulike driftsmetoder og klimatiske forhold vil øke kunnskapen om påvirkningen av for eksempel temperatur og mengde dagslys på oppsamlingen av biologisk aktive stoffer i korn, som vitaminer, beta-glukaner, mineraler og fettsyrer.

Fra feltforsøket i Latvia. Rubiola er vanlig bygg og Irbe er naken bygg. Foto: Foto: Ievina Sturite.

De norske feltforsøkene gjennomføres på NIBIOs avdelinger i Oppland og Trøndelag.

– Vi sammenligner økologisk og tradisjonell produksjon og ser på effekten av de ulike driftsformene, sier Sturite.

Sunnere naken

Som navnet indikerer er naken bygg og havre arter hvor kornet ikke dekkes av et beskyttende skall. Denne typen er mer sårbar enn kornsorter med skall, så man må være forsiktig når man behandler den.

– Vanlig bygg er sunt, men naken bygg kan være sunnere fordi man ikke mister verdifulle næringsstoffer som forsvinner når man rensker skallet av vanlig bygg. Med naken bygg er alle disse næringsstoffene intakt i matvaren, sier Sturite.

Prosjektet vil resultere i nye frokostblandinger fra utvalgte kornsorter. For å evaluere helsepotensialet i disse kornproduktene vil forskerne i Latvia gjøre kliniske tester. De vil måle insulinnivået i blodet fra friske mennesker og fra folk med metabolsk syndrom (hvor man har forstyrrelser i kroppens omsetting av næringsstoffer).

Overvekt og metabolsk syndrom er et stadig økende problem over hele verden. Vektøkning er en risikofaktor for hjerte-karsykdommer, diabetes type 2 og kreft. Viktige faktorer for å forebygge vektøkning er et sunt kosthold som inkluderer karbohydrater. I Latvia og Norge er kornprodukter en hovedkilde til karbohydrater.

– Videre har vi planlagt å etablere høstkornforsøk for å kartlegge innholdsstoffene i først og fremst rughvete. Rughvete er lite kjent som matkorn her i landet derfor vil jeg tro at ny kunnskap vil gi nye muligheter, sier Sturite.