Historisk arkiv

OECDs landrapport om norsk økonomi 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

- Det er gledelig at rapporten uttaler seg så rosende om den økonomiske utviklingen i Norge, vårt rammeverk og den makroøkonomiske styringen. Rapporten gir også støtte til Regjeringens arbeid med pensjonsreform og reform i arbeids- og velferdspolitikken, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Pressemelding

Nr.: 7/2007
Dato: 30.01.2007
Kontaktperson: Frank Vatne, telefon 22 24 41 31 / mobil 913 35 702
Runar Malkenes, telefon 22 24 41 09 / mobil 952 14 283

OECDs landrapport om norsk økonomi

- Det er gledelig at rapporten uttaler seg så rosende om den økonomiske utviklingen i Norge, vårt rammeverk og den makroøkonomiske styringen. Rapporten gir også støtte til Regjeringens arbeid med pensjonsreform og reform i arbeids- og velferdspolitikken, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) la i dag fram sin rapport om norsk økonomi. - OECDs vurdering av norsk økonomi er et nyttig innspill i debatten om viktige forhold ved den økonomiske politikken, sier finansministeren.

Regjeringen deler i hovedsak OECDs syn på hva som er hovedutfordringene for norsk økonomi framover. Dette gjelder blant annet behovet for å holde fast ved en ansvarlig forvaltning av oljeformuen, behovet for å gjennomføre pensjonsreformen og å sikre høy yrkesdeltagelse.

OECD gir ros til Norge for å forvalte petroleumsformuen på en måte som gjør at den vil være til glede også for framtidige generasjoner. OECD påpeker at et godt rammeverk for den økonomiske politikken og god makroøkonomisk styring har vært viktig for den positive økonomiske utviklingen. Den økonomiske politikken har gjort at Norge er blant de landene som har kunnet høste store gevinster av globaliseringen.

OECD anbefaler at bruken av petroleumsinntekter ligger lavere enn 4-prosentbanen på mellomlang sikt, fra og med 2008-budsjettet. Dette begrunnes ut fra konjunktursituasjonen og behovet for at finanspolitikken er opprettholdbar over tid.

OECD uttrykker bekymring for det høye nivået på sykefravær, uføretrygding og andre helserelaterte trygdeordninger. I stor grad er det sammenfall mellom OECDs råd på dette området og Regjeringens syn i blant annet arbeid-, velferd- og inkluderingsmeldingen. I denne meldingen foreslo Regjeringen strategier og tiltak for å inkludere personer som er i utkanten av arbeidsmarkedet gjennom mer aktive og arbeidsrettede tilbud tilpasset den enkeltes behov. OECD påpeker samtidig viktigheten av å gjennomføre pensjonsreformen på en måte som både gjør systemet opprettholdbart over tid og stimulerer til arbeid.

Landrapporten inneholder denne gang et spesialkapittel om innovasjon og politikk for en innovativ økonomi. Her er OECDs vurdering at det offentlige virkemiddelapparatet generelt fungerer godt. Dette omfatter støtten til næringsrettet forskning gjennom Forskningsrådet og Skattefunn, og til annet innovasjonsarbeid gjennom Innovasjon Norge. Gjennomgangen av indikatorer for innovasjon viser likevel at aktiviteten i norske foretak ligger etter, særlig når det gjelder utvikling av et bredt produkt- og tjenestespekter. Foretaksintern innovasjon, det vil si utviklingen av bedre og mer kostnadseffektive prosesser, er mer på linje med andre land.


Se også presentasjonen av rapporten på nett-TV

Lenke til landrapporten