Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vandreutstilling om EØS-midlene

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

I dag åpner en utstilling om EØS-midlene på Rådhusplassen i Oslo. Utstillingen markerer EØS-avtalens 25 år og skal innom en rekke større byer i Norge i høst.

Fungerende utenriksråd Tine Mørk Smith åpner vandreutstillingen om EØS-midlene på Rådhusplassen. Foto: Sunniva Furset, UD
Fungerende utenriksråd Tine Mørk Smith åpner vandreutstillingen om EØS-midlene på Rådhusplassen. Utenlandske diplomater, norske samarbeidspartnere og publikum fikk seg en is og slo av en prat om støtteordningene under utstillingsåpningen. Foto: Sunniva Furset, UD

Utstillingen viser hvordan Norge har bidratt til sosial og økonomisk utjevning i Europa i disse 25 årene, og styrket forholdet til mottakerlandene.

- Utstillingen presenterer EØS-midlene på en forhåpentligvis lett tilgjengelig måte. Det er viktig at nordmenn ser at samarbeidet gir konkrete resultater og spennende muligheter for norske aktører, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Prosjekter fra alle 16 land som mottok EØS-midler i perioden 2009-2014 er med i utstillingen: Polen, Romania, Ungarn, Bulgaria, Tsjekkia, Litauen, Hellas, Slovakia, Kroatia, Portugal, Latvia, Estland, Slovenia, Kypros og Malta. Her finner man også Spania, som fikk støtte frem til utgangen av denne perioden. EØS-midlene legger til rette for at norske aktører kan samarbeide med europeiske partnere blant annet innenfor felt som næringsliv, forskning, miljø, ungdomsledighet, justis, kultur og sivilt samfunn.

- Mange norske aktører har allerede fått verdifulle erfaringer og kontakter som partnere i prosjekter støttet av EØS-midler. Vi håper enda flere deltar i samarbeid og dermed utvider sine nettverk i årene som kommer, sier utenriksministeren.

I august legger utstillingen ut på turne til flere større byer i Norge, fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. Den skal også innom Arendalsuka i august. Målet er at flest mulig skal få oppdatert og god informasjon om hva norske skattekroner går til gjennom EØS-midlene.

Utenlandske diplomater, norske samarbeidspartnere, presse og publikum er invitert til en uformell åpning av utstillingen kl. 14.00 på Rådhusplassen. Utstillingen vil være åpen frem til 4. august.

Fakta om EØS-midlene

  • Gjennom EØS-avtalen er Norge en del av det indre marked i Europa.
  • Avtalen har en felles målsetting om å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa, og styrke samarbeidet mellom landene. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til dette.
  • EØS-midlene utgjør 2,8 milliarder euro for perioden 2014-2021 og er fordelt på 15 mottakerland.
  • Norge finansierer om lag 97 prosent, mens Island og Liechtenstein står for resten av bidraget.

Les mer:  www.regjeringen.no/eosmidlene