Historisk arkiv

Presseinvitasjon: Brekk lanserer holdbarhetsindikator for matvarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk deltar på lansering av Keep-it holdbarhetsindikator for matvarer onsdag 14. mars i Oslo. Etter mer enn ti års forskning og utvikling lanseres en holdbarhetsmåler i dagligvarehandelen.

Etter mer enn 10 års forskning og utvikling lanseres en holdbarhetsindikator i dagligvarehandelen. Indikatoren Keep-it viser riktigere holdbarhet ved å måle tid og temperatur samtidig, hele veien fra produsent til forbruker. Første produkt med Keep-it er kjøttdeig fra Nordfjord Kjøtt, som selges hos REMA 1000. Indikatoren skal vise en riktigere holdbarhet og dermed bidra til reduksjon av matavfall, samt gi handel og forbrukere ny kunnskap og økt bevissthet omkring trygg og riktig oppbevaring av mat.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk deltar på lanseringen sammen med representanter fra Keep-it, Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) og Innovasjon Norge.  

Sted:   Restaurant Fjord, Christian Augusts gate 11, Oslo. Arrangementet avsluttes hos REMA 1000 Universitetsgaten, med demonstrasjon av produkt i butikk.
Tid: Onsdag 14. mars klokken 10.00-11.00.
 
 

Matavfallet må reduseres
Årlig kastes det 335 000 tonn mat i Norge, det vil si at cirka en fjerdedel av all mat som produseres kastes. Dette nyttbare matavfallet utgjør mat for 10 milliarder kroner, eller 2000 kroner per nordmann. Økt oppmerksomhet, kunnskap og samarbeid langs hele verdikjeden er avgjørende for å redusere kasting av mat.

Om Keep-it Technologies AS:
Selskapet Keep-it Technologies AS har med utspring fra Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) utviklet en holdbarhetsindikator for å gi et riktigere bilde av holdbarheten til temperaturfølsomme produkter som matvarer, farmasiprodukter og kjemikalier. Indikatoren, i motsetning til dagens datostempling, gir informasjon om produktets holdbarhet avhengig av den temperaturen det enkelte produkt faktisk utsettes for gjennom kjølekjeden. Teknologien har blitt utviklet med støtte fra Norges forskningsråd, Innovasjon Norge og SkatteFUNN. Utviklingsarbeidet skjer i samarbeid med store norske industrielle partnere. Ambisjonen er masseproduksjon av indikatorer til aktører globalt innenfor emballasje-, næringsmiddel-, farmasi- og kjemisk industri.

Holdbarhetsindikator for mat

Holdbarhetsindikator for mat (Foto: Keep-it Technologies AS)

 

 

 

Til toppen