Historisk arkiv

Statens kompetansebehov i fremtiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kommunal- og moderniseringsdepartementet

Tre av fire toppledere i staten tror at virksomheten vil ta i bruk kunstig intelligens i løpet av de neste ti årene, viser rapport fra NIFU. De har på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene i staten kartlagt statens kompetansebehov i den digitale fremtiden.

Digitalisering og ny teknologi påvirker store deler av arbeidslivet. Risikoen for automatisering av jobber i norsk arbeidsliv er blant de laveste i OECD-landene. Likevel forventes det at om lag en av fire jobber vil gjennomgå store endringer, viser rapporten Statens kompetansebehov i den digital fremtiden: utfordringer og tiltak fra NIFU.

I rapporten har NIFU kartlagt status for kompetanse og teknologiutvikling i staten i dag, og vurdert behovet for å omstille kompetansen i årene som kommer.

Omfattende teknologiutvikling

Ifølge rapporten er teknologiutviklingen i staten omfattende. Om lag 70 prosent av respondentene svarer at virksomheten nylig har vært gjennom endringsprosesser hvor digitalisering og ny teknologi står sentralt. Mange statlige virksomheter har allerede automatisert oppgaver innenfor regnskap og arkiv.

NIFU peker på at digitalisering får betydning både for oppgaver og kompetansebehov i staten. Tre av fire toppledere tror at virksomheten vil ta i bruk kunstig intelligens i løpet av de neste ti årene. Utviklingen skaper behov for ny kompetanse. 80 prosent av statlige toppledere og tillitsvalgte svarer at virksomheten har et udekket kompetansebehov. Om lag halvparten av respondentene tror at digitaliseringen skaper mer behov for ansatte med mastergrad.

Behov for etter- og videreutdanning

Svarene fra ledere og tillitsvalgte viser at opplæring av dagens ansatte vurderes som minst like viktig som å rekruttere nye. Kursing og opplæring på jobben er betydelig mer aktuelt, enn kurs og videreutdanning eksternt.

Rapporten peker også på at ledernes kompetanse, evner og forventninger blir avgjørende for at statlige virksomheter skal lykkes i fremtiden. Det er nettopp lederne som skal ta de nødvendige beslutningene om digitalisering og lede digital endring.

Les rapporten her.