Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsministeren deltar på karibisk toppmøte

Klima, havarbeid og FNs bærekraftsmål blir sentrale temaer når statsminister Erna Solberg denne uken deltar på et toppmøte for karibiske stater på St. Lucia i Karibia.

– Både Norge og de karibiske øystatene har en sterk tilknytning til havet og vi har en felles interesse i å bekjempe klimaendringene og å arbeide for en bærekraftig havøkonomi. Jeg ser frem til å diskutere disse temaene med mine karibiske kolleger, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren er invitert som æresgjest til det årlige CARICOM-toppmøtet (The Caribbean Community). Hun skal blant annet holde et hovedinnlegg om Norges arbeid med hav og klima. Målet med besøket er å diskutere temaer av felles interesse og å videreutvikle partnerskapet mellom Norge og de karibiske statene. Norge ble akkreditert til CARICOM i 2018.

Regjeringen er opptatt av å sette hav- og klimaspørsmål på den internasjonale agendaen. Norsk støtte til Det grønne klimafondet og etableringen av høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi er eksempler på Norges engasjement på området. Jamaicas statsminister Andrew Holness er karibisk medlem av høynivåpanelet.

– Havet har et stort potensial for å møte verdens ressursbehov og skaffe arbeidsplasser og økonomisk og sosial utvikling. Dette kan bare utløses gjennom bærekraftig vekst i havnæringene globalt. Det får vi bare til gjennom internasjonalt samarbeid, sier Solberg.

Norge støtter karibiske land i overgangen til rene og fornybare energisystemer, blant annet gjennom Clinton Climate Initiative og andre mekanismer.

Norge er også engasjert i andre områder i Latin-Amerika og Karibia, for eksempel når det gjelder innsats for fred og forsoning i Colombia og Venezuela. Situasjonen i Venezuela er et tema som også vil bli diskutert på CARICOM-toppmøtet.

Statsministeren skal også ha en rekke bilaterale samtaler på St. Lucia.

Til toppen