Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Statsministeren til Japan og Sør-Korea

Statsminister Erna Solberg besøker neste uke Japan og Sør-Korea for politiske samtaler med Japans statsminister Shinzo Abe og Sør-Koreas president Moon Jae-in.

– Både Japan og Sør-Korea er viktige handelspartnere for Norge. Derfor er naturlig at besøkene omhandler handel- og næringslivssamarbeid, sier statsminister Erna Solberg. 

Japan
I Japan vil statsministeren også delta på et arrangement om hav og Arktis, ha møter med næringsliv og akademia og samtaler om FNs bærekraftsmål.

– Japan er en viktig partner for Norge, ikke minst innenfor handel og eksport av norsk sjømat. I samtalen med statsminister Abe vil vi blant annet diskutere muligheten til å starte samtaler om økonomisk partnerskap mellom Norge og Japan, sier statsminister Erna Solberg.

Solberg og Abe vil også diskutere muligheter for å styrke samarbeidet innenfor energi, forskning og teknologiutvikling. I tillegg til spørsmål knyttet til den politiske situasjonen i regionen, står globale spørsmål som FNs bærekraftsmål på agendaen.

Hav
– Norge og Japan er begge store havnasjoner, og møtet med Abe gir en mulighet til å diskutere globale spørsmål, inkludert FNs bærekraftsmål om sunne og rene hav. Vi ønsker å samarbeide tettere med Japan om denne agendaen. 

Den nordiske modellen og spesielt ordninger knyttet til likestilling er et etterspurt tema i Japan. Solberg er blitt bedt om å komme til Ochanomizu-universitetet i Tokyo for å snakke om likestilling. Statsministeren avslutter sitt besøk i Japan med en omvisning hos den japanske møbelprodusenten Nitori, som har tatt i bruk norsk robot-teknologi utviklet av AutoStore i Vindafjord.

Sør-Korea
Derfra går turen til Sør-Korea for politiske samtaler med president Moon Jae-in, og for å overvære de norske utøvernes deltakelse under vinter-OL i PyeongChang.

– Sør-Korea er Norges nest viktigste handelspartner i Asia. I tillegg til samarbeidet innen offshore og martim sektor, ser vi nå at eksporten av norsk sjømat til Sør-Korea er i sterk vekst. I samtalen med president Moon vil jeg ta opp hvordan vi kan styrke samarbeidet på nye, viktige områder, som fornybar energi, sier statsminister Erna Solberg.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i regionen blir også et viktig tema under statsministerens samtale med president Moon. 

– Situasjonen på Koreahalvøya er bekymringsfull. Nord-Koreas atom- og missilprogram er i strid med folkeretten, og truer fred og stabilitet både i regionen og globalt. Sør-Korea er en viktig aktør i det videre arbeidet for stabilisering, sier Solberg.

FNs bærekraftsmål
Under hele Asia-reisen er FNs bærekraftsmål et sentralt tema både i de politiske samtalene, men også i forbindelse med ulike næringslivsbesøk, hav-møter og arrangementer i tilknytning til OL. 

Tilknyttet sitt arbeid som leder av FNs generalsekretærs pådrivergruppe for bærekraftsmålene skal statsminister Solberg besøke Musan barneskole i Pyeongchang-området i Sør-Korea. Dette er en skole for vanskeligstilte barn. 

Tema i samtaler med barna og andre som er til stede vil være viktigheten utdanning som en rettighet, for ha alle muligheter i livet og for at en selv kan være pådrivere for bærekraftig utvikling.

Under besøket på skolen vil statsministeren sette i gang en fotballkamp mellom elever og tilstedeværende. Solberg har med seg bærekrafts-fotballer som viser de 17 logoene til bærekraftsmålene. Disse vil bli gitt til skolebarna for videre lek og læring.

Til toppen