Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Anbefaler Rjukan og Notodden som verdensarv

UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS, anbefaler at Rjukan-Notodden industriarv settes på verdensarvlisten. Det går fram av en innstilling som Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt.

Norge har i år to kandidater til UNESCOs verdensarvliste: Rjukan-Notodden industriarv og Vikingarv i Nord-Europa. Trolig blir industriarven fra Rjukan og Notodden innskrevet på verdensarvlista allerede i sommer.

─ Det er veldig gledelig at UNESCOs innstilling til vedtak er at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. Nominasjonen er en stor inspirasjon for vernearbeidet. Anleggene på Rjukan og Notodden var industri i verdensklasse, og er en viktig del av Norges nyere kulturarv.Nå blir det spennende å følge med på det endelige vedtaket i Bonn i juli, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.         

I juli behandles nye nominasjoner under verdensarvkomiteens møte i Bonn.  Klima- og miljødepartementet og Riksantikvaren har mottatt UNESCOs innstilling til vedtak. Der anbefales det at Rjukan-Notodden industriarv skrives inn på verdensarvlisten. For nominasjonen Vikingarv i Nord-Europa anbefales ytterligere bearbeidelse før den kan skrives inn.

Den internasjonale ekspertorganisasjonen International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) har gjort en grundig vurdering av begge nominasjonene. Deres vurdering danner grunnlaget for innstillingen til vedtak.

ICOMOS leverte en svært positiv omtale av og anbefalte innskriving av nominasjonen "Rjukan-Notodden industriarv". ICOMOS mener at "Vikingarvsteder i Nord-Europa", der Island, Tyskland, Danmark, Norge og Latvia står sammen om en bredt sammensatt nominasjon, ikke er sterk nok på alle punkter. ICOMOS sin vurdering er at vikingsteder bør inn på listen, men at forslaget gjennomgås og omarbeides. Trolig vil en innskriving av vikingarvsteder dermed ta lenger tid.

─ Vi vil takke for stort engasjement og innsats i prosessen så langt.  Mange har jobbet lenge og intensivt for denne nominasjonen.  Selv om ICOMOS mener at nominasjonen av vikingarvsteder bør omarbeides og spisses, så er det positivt at de ønsker samarbeid og deltakelse om den videre prosessen, sier riksantikvar Jørn Holme.

Verdensarvkomiteen holder sitt møte i Bonn fra den 28.juni til den 8.juli. Her tas den endelige beslutningen om hvilke nominasjoner som skrives inn.

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet i norsk og internasjonal sammenheng innen utvikling av den elektrokjemiske industrien. Som verdensarv kan regionen fortelle om industrieventyret der vannet blir gjort om til elektrisk kraft og skaper grunnlag for industri og arbeidsplasser til folket.

”Viking Age Sites” er en ny type serienominasjon og består av syv steder rundt Nordatlanteren og i Østersjøen. Stedene representerer noe av bredden i den maritime kulturen fra perioden mellom 700- og 1100-tallet. Norges kandidater er skipshaugene i Vestfold (Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg og Gokstadhaugen i Sandefjord) og kvernsteinsbruddene i Hyllestad i Sogn.  

Presse som ønsker å være med i Bonn, finner informasjon om deltakelse og akkreditering her: http://www.39whcbonn2015.de/media-and-press/general-information.html

Til toppen