Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Viking-nominasjonen må omarbeides

"Kulturminner fra vikingtiden»" er nominert til UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. På Verdensarvkomiteens møte i Bonn ble det i dag slått fast at nominasjonen må omarbeides.

Island, Tyskland, Danmark, Norge og Latvia står sammen om en bredt sammensatt nominasjon av «Kulturminner fra vikingtiden» til verdensarvlisten.

I mai kom UNESCOs rådgivende organ, International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), med sin vurdering av nominasjonen. ICOMOS mente at "Kulturminner fra vikingtiden" ikke er sterk nok på alle punkter, og at forslaget må gjennomgås og omarbeides. 

Det er Verdensarvkomiteen som beslutter hvilke nye steder som skrives inn. Komiteen holder sitt årlige møte i Bonn fra 28. juni til 8. juli i år. I dag besluttet Verdensarvkomiteen at nominasjonen «Kulturminner fra vikingtiden» må omarbeides før det blir foretatt en ny vurdering.

Nominasjonen «Rjukan-Notodden industriarv» vil også bli behandlet under Verdensarvkomiteens møte i Bonn.

Om nominasjonen «Kulturminner fra vikingtiden»

”Viking Age Sites” er en serienominasjon som består av syv steder i Nord-Europa. De norske stedene er skipshaugene i Vestfold (Borrehaugene i Horten, Oseberghaugen i Tønsberg og Gokstadhaugen i Sandefjord) og kvernsteinsbruddene i Hyllestad i Sogn og Fjordane.  Island koordinerer nominasjonsarbeidet.

Til toppen